Güncel Haberler

BSL’de 12.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi 12.hafta programı tamamlandı. Her zamanki gibi oyuncuların ve teknik adamların performanslarının yanı sıra hakemlerimizin performanslarını da birlikte değerlendireceğiz. Şimdi kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu’na bıralım. Keyifli okumalar.

  • Geçen hafta M.Y.Afyon Belediye-A.Efes ve Tofaş-Pınar Ksk maçlarında çok düşük performans gösteren altı hakemin beşinin bu hafta da maçları vardı.
  • Hakem atamaları yapılırken kokarta mı,kıdeme mi ya da başka bir şeye mi bakıldığının çarpıcı örneği aşağıda.
  • Örnek 1–Mehmet Keseratar Ulusal hakem.B.Çekmece-Galatasaray maçının baş hakemi ama FİBA hakemi Halit C.Cihan 2. Yrd. Hakemi.
  • Örnek 2—Mehmet Karabilecen FİBA hakemi,6 yıldır A klasmanı ve 14 yıllık hakem.KSK-DAÇKA maçının baş hakemi.Fatih Aslan oğlu ulusal hakem ve bu maçın 1.yrd. hakemi.22 yıldır hakem ve 15 yıldır A klasmanında.
  • Emin Moğulkoç Euroleague,Erşan Kartal ve Sinan İşgüder Eurocup maçlarında düdük çaldılar.

Arel Üni.B.Çekmece-Galatasaray D.S.(orta)
Mehmet Keseratar(40)Ozan Çakar(50)Halit Cihan(30)

OGM Orman S-Tofaş(kolay)
Erşan Kartal(50)Serdar Ünal(45)Can Mavisu(45)

F.E.Bursa spor-Bahçeşehir Kol.(zor )
Sinan İşgüder(45)Kerem Baki(35)Ayşenur Yazıcıoğlu(25)

Beşiktaş S.S.-Gaziantep B.(zor )
Aytuğ Ekti(70)Ahmet Tatlıcı(60)Kazım Çetin(65)

Pınar KSK—Darüşşafaka t.(zor)
Mehmet Karabilecen(40)Fatih Aslanoğlu(75)Semih Vural(60)

Teksüt-M.Y.Afyon B.( zor)
Emin Moğulkoç(35)Altuğ Köselerli(30)Hüseyin Çelik(20)

S.Net İTÜ-Türk Telekom(çok kolay)
Kaan Büyükçil(65)Alper Özgök(70)Ali Köseoğlu(60)

ANADOLU EFES – FENERBAHÇE BEKO MAÇI HAKEM DEĞERLENDİRMESİ:

İSTATİSTİKLER / HAKEMLER Serkan Emlek Yener Yılmaz Özlem Yalman
Fizik ve kondüsyon 65 100 90
Kararlarda standart uygulama 50 45 50
İşaretler ve seremoni 50 70 70
Hakem mekaniği 80 45 70
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 70 30 65
İhlal değerendirmeleri 35 35 55
Faul değerlendirmelei 40 40 40
Maçın kontrolu 75 70 50
ORTALAMA 56,88 54,38 58,75

MERAKLISINA

  • Başlangıç hava atışına sıçrayan Kırmızı 11 ihlal yapar.Karar ve uygulama,Beyaz takım ön sahasından orta çizgiye en yakın sınır çizgisi dışından topu oyuna sokar.
  • Yukarıdaki durumda oyun başlamadığı-saat çalışmadığı için-Beyaz veya Kırmızı takım mola kullanamaz yada oyuncu değiştiremez.
  • Kırmızı takım koçu ikinci devredeki ilk molasını 4.çeyrekte oyun saati 02.11.gösterirken ister.Kırmızı 22 kural ihlali yapıp oyun durduğunda saat 01.33 gösteriri.Kırmızı takıma molası verilir.Kırmızı takımın geriye bir molası kalmıştır.
  • Yukarıdaki durumda bir takım son çeyrek de oyun saati 2.00 dahil hiç mola kullanmamışsa bir molası iptal edilir—kullanmış sayılır.
  • Beyaz 55 sayıdan sonra topu oyuna sokmak için dip çizgisi gerisinde hakemden alır.Kırmızı 99 ellerini sınır çizgisi dışına çıkarır ,Beyaz 55 i engeller.Hakem kural ihlali çalar.Karar ve uygulama,Beyaz takım aynı yerden topu oyuna sokar ve 5 saniye içerisinde istediği yöne hareket edebilir,sınır çizgisi dışındaki arkadaşına pas verebilir,topu sektirebilir-sürebilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …