Güncel Haberler

BSL’de 11.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde 11.hafta maçları geride kaldı. Birbirinden çekişmeli geçen maçlarda maalesef oyuncular ve koçlar gibi hakemlerimizin de bir çok hataya imza attığı bir hafta izledik. Özellikle Tofaş – Pınar Karşıyaka maçındaki hakem üçlüsü verdikleri kararlarlarla eleştiri oklarının hedefi olmuşlardı. Gelin şimdi kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakalım ve hakemlerimizin performanslarını mercek altına alalım.

  • Cezalı hakemlerin sayısının her hafta artması eğitimde ciddi problemler olduğunun göstergesidir.
  • Bu hafta belirli üçlülerin başarılı maç yönetemeyecekleri çok açık ortadaydı ve sonuç o şekilde oldu.
  • Sayıdan sonra topa temas eden tutan hücum oyuncusuna önce uyarı, sonra ilk temas eden oyuncuya teknik faul veriliyor. Peki sayıdan sonra topu tutup hakeme atan oyuncuya neden hiçbir yaptırım yok…
  • Cezalı takım,seyirci,oyuncu,koç,takım mensubu açıklanıyor ama hakemler neden açıklanmıyor.

TOFAŞ – PINAR KARŞIYAKA MAÇI HAKEM DEĞERLENDİRMESİ:

İSTATİSTİKLER / HAKEMLERKerem BakiAlper ÖzgökAyşenur Yazıcıoğlu
Fizik ve kondüsyon1009595
Kararlarda standart uygulama151010
İşaretler ve seremoni404040
Hakem mekaniği504545
Arkadaşları ile eşgüdüm353035
İhlal değerlendirmeleri151515
Faul değerlendirmeleri151515
Maçın kontrolü101010
Ortalama35.031.933.1

Gaziantep Basket-Sigortam Net İTÜ(zor)
Emin Moğulkoç(65)Ziya Özorhon(40)Polat Parlak(55)

Galatasaray Doğa Sigorta-Teksüt(çok kolay)
Özlem Yalman(40)Kaan Büyükçil(35)Kazım Çetin(30)

Darüşşafaka Tekfen-Beşiktaş Sompo Sigorta(çok kolay)
Erşan Kartal(70)Yener Yılmaz(45)Serhat Büker(30)

Fenerbahçe Beko-OGM Orman Spor(çok kolay)
Mehmet Karabilecen(70)Duhan Köyiçi(75)Ali Köseoğlu(55)

Bahçeşehir Koleji-Arel Ün.B.Çekmece(orta)
Aytuğ Ekti(65)Serkan Emlek(45)Hüseyin Çelik(30)

Türk Telekom-Frutti Extra Bursa spor(orta)
Mehmet Keseratar(60)Fatih Aslanoğlu(65)Sinem Tetik(60)

Meksa Yatırım Afyon Bel.-Anadolu Efes(orta)
Can Mavisu(25)Semih Vural(30)Özge Şentürk(10)

MERAKLISINA:

  • Topsuz Beyaz 55 rakibinin sıkı ve yakın savunmasından kurtulmak için saha dışına çıkar 4 adım sonra içeri girer.Karar ve uygulama,oyuncu saha dışına çıktığı an en yakın hakem oyunu durdurur ve oyuncuyu tekrarı durumunda teknik faul çalınacağı konusunda uyarır.Bu uyarı tüm oyuncuları içerir.
  • Sınır çizgisi dışından topu oyuna sokan Beyaz 3 saha içerisindeki, kendisine arkası dönük Kırmızı 22 ye topu çarptırır ve topu sürer.Kurallara uygun durumdur.Top kırmızı 22 ye temas ettiği an şut saati ve oyun saati çalışır.
  • Sınır çizgisi dışından topu oyuna sokan Kırmızı 11 topu saha içerisine zemine sektirir.Karar ve uygulama,kural ihlali yapılmıştır.Top aynı yerden Beyaz takım tarafından oyuna sokulur.
  • Sınır çizgisinden topu oyuna sokacak Beyaz 77 sol tarafına bir adım mesafede topu saha dışında sürer ve tutar.Karar ve uygulama ,kuralla uygun harekettir, 5 saniye sayımı devam eder.
  • Kırmızı 44 çembere şut atar,top çembere temas etmeden camın uzak üst köşesine çarpıp inmeye başlar.Beyaz 22 bu topa temas eder.Karar ve uygulama,sayı olma olasılığı olmadığı için oyun devam eder.
  • Topu süren Beyaz 22 nin iki ayağı ön sahaya geçer ancak top geri sahasındadır,oyuncu tekrar bir ayağını geri sahasına çeker.Karar ve uygulama,kurallara uygundur,8 saniye sayımı devam eder.
  • Kırmızı 66 sınır çizgisinden topu Kırmızı 11 e elden ele verir.Karar ve uygulama,kural ihlalidir.Aynı yerden Beyaz takım topu oyuna sokar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …