Güncel Haberler

BSL’de 8.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi 8.haftası geride kalırken birbirinden keyifli maçların yanı sıra kalitesi düşük mücadeleler de izlemek zorunda kaldık. Oyuncuların ve koçların performanslarının yanı sıra her zamanki gibi gelin birlikte hakemlerimizin de performanslarını mercek altına alalım. Şimdi kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakıyoruz.

  • H.Baldemir,K.Baki,M.Şahin,Z.Yılmaz,Ö.Yalman,S.Emlek,A.Şakacı,H.Çelik,Ç.Hekimoğlu,M.Karabilecen ve Ö.Şentürk çeşitli sebeplerle TBSL ve BGL de görev alamadılar.
  • Kaan Büyükçil iki BGL (Bandırma ve Afyon) ve bir TBSL(İstanbul) maça çıkarak biraz yoruldu.
  • Bir maç dışında kokart ve kıdem gözetilerek atamalar yapılmış.
  • Hakemlerin sık sık monitör yardımı almaları oyunun akıcılığını bozmaktadır.

OGM Orman spor-Bahçeşehir Koleji( orta)
Erşan Kartal(75)Altuğ Köselerli(60)Ahmet Tatlıcı(60)

Teksüt-Gaziantep Basket(çok kolay)
Yener Yılmaz(40)Can Mavisu(65)Halit Cihan(50)

Pınar KSK-Galatasaray D S(çok kolay)
Sinan İşgüder (65)Fatih Aslanoğlu(65)Sinem Tetik(75)

Darüşşafaka Tekfen-Mm….y. Afyon Belediye(zor)
Emin Moğulkoç(65)Duhan Köyiçi(55)Polat Parlak(60)

Tofaş-Fenerbahçe Beko(kolay)
Mehmet Keseratar(70)Semih Vural(60)Serhat Büker(40)

Beşiktaş S. S.-F.E. Bursa Spor(kolay)
Serdar Ünal(75)Alper Özgök(70)Ali Köseoğlu(45)

A.Ü.B.Çekmece-S.Net İTÜ (çok kolay )
Kaan Büyükçil ( 60)Semih Vural ( 65)Kazım Çetin(55)

ANADOLU EFES –TÜRK TELEKOM MAÇI HAKEM DEĞERLENDİRMESİ

İSTATİSTİKLER / HAKEMLER Aytuğ Ekti Ziya Özorhon Ayşenur Yazıcıoğlu
Fizik ve kondüsyon 70 95 95
Kararlarda standart uygulama 85 60 80
İşaretler ve seremoni 55 55 75
Hakem mekaniği 70 60 75
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 85 60 75
İhlal değerendirmeleri 80 60 75
Faul değerlendirmelei 70 40 70
Maçın kontrolu 95 40 70
ORTALAMA 77,5 58,8 76,9

MERAKLISINA 

  • Beyaz takım koçu mola talebinde bulunur.Sarı şut atar, top havada iken Beyaz 22 Kırmızı 2 ye sportmenlik dışı faul yapar.Beyaz takım sayı yer.Beyaz 55 e teknik faul çalınır.Karar ve uygulama, sayı geçerlidir.çalınan fauller kaydedilir.Beyaz takım mola kullanır,önce Kırmızı takımdan isteyen oyuncu teknik faulden doğan tek atışı kullanır,daha sonra Kırmızı 2 sportmenlik dışı faulden doğan 2 atışı kullanır ve oyun Kırmızı takımın ön sahasından topu oyuna sokma yerinden başlar ve şut saati 14 gösterir.
  • Yeşil 11 geri sahasında top sürer ve arka hakem 4. Saniyede Yeşil 66 ve Kırmızı 44 e çift faul çalar.Karar ve uygulama ,fauller kaydedilir, Yeşil takım çift faulün çalındığı yere en yakın sınır çizgisi dışından topu oyuna sokar ve ön sahaya geçmesi için 4 saniyesi vardır.
  • Hakemler monitör yardımı almaya gitmeden önce kesinlikle bir karar vermeli ve bunu açıkça göstermelidirler.İnceleme sonucunda bu kararlarını değiştirebilirler.
  • Monitör yardımı alınması kararı sonrası baş hakem genellikle kararı veren hakemle birlikte inceleme yaparsa doğru karar daha sağlıklı bulunur.
  • Sayı atan takımın herhangi bir oyuncusu oyunu geciktirmek için fileden kurtulan topa dokunamaz,tutamaz,oyun sahası içine ya da dışına atamaz,özellike hakemlere pas veremez.
  • Kırmızı 33 çembere smaç yapar,seken top geri sahasındaki Kırmızı 22 ye gelir.Şut saati 14 gösterir.
  • Kırmızı iki sayılık bölgeden şut atar,şut saati 06 gösterir ve top çember ile cam arasına sıkışır.Tutulmuş top kararı verilir.Pozisyon sırası Kırmızı takımda ise şut saati 14 e ayarlanır.Kırmızı takım serbest atış çizgisi uzantısı ve sınır çizgisi dışından topu oyuna sokar.
  • Beyaz 88 iki sayılık bölgeden şut atar,çembere temas edip dönem topa Kırmızı 9 ve Beyaz 7 aynı anda sahip olur ve çekişmeye başlarlar.Bu sırada Beyaz 7 dip çizgisine basar.Karar ve uygulama.Tutulmuş top kararı verilir,ok yönü Beyaz ise şut saati 14,Kırmızı ise 24 gösterir.Oyun serbest atış çizgisi uzantısından sınır çizgisi dışından başlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …