Güncel Haberler

BSL’de 7.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde sürprizlerle dolu ve keyifli mücadelelere sahne olan 7.haftayı geride bıraktık. Oynanan basketbolun yanı sıra hakemlerimizin performanslarını da her zamanki gibi mercek altına alıyoruz. Eski FIBA hakemi Suat Yahyabeyoğlu bizler için hakemlerin bu haftaki performansını değerlendirdi.

  • Bu hafta kıdem ve kokarta uygun atamalar yapılmış ,umarım bu şekilde devam eder,hakemlerin sıkıntıları giderilir.
  • Maçları anlatan ve yorumlayan kişilerin acil yazılı ve görsel eğitime alınmalarının şart olduğu bu hafta iyice belli oldu.Bu hafta da 8 saniye kuralını yanlış anlattılar…..Meraklısına bölümünü bu kurala ayırdım.
  • Ali Şakacı yine kayboldu…….
  • İki haftadır hakemler oyuncuların içlerine giydikleri değişik renk atletleri çıkarttılar,Gaziantep Basket 45 numaralı oyuncu ve OGM Orman sporlu 1 numara hariç.
  • Umarım hakem atamalarını yapan otorite ve hakemler takımların puan sıralamalarının hiç önemli olmadığını bu hafta fark etmişlerdir.
  • BGL maçlarına atanan A Klasmanı hakemlere C ücreti ödenmesi çok büyük sıkıntı yaratmaktadır,cezanın katmerlisi….

Bahçeşehir Koleji-Pınar KSK(orta)
Zafer Yılmaz(45)Mehmet Şahin(40)Çağrı Hekimoğlu(35)

Frutti Extra Bursa S-A.Ü.B.Çekmece(orta)
Emin Moğulkoç(65)Ziya Özorhon(40)Serhat Büker(30)

Galatasaray Doğa S.–Darüşşafaka Tekfen(zor)
Aytuğ Ekti(75)Kaan Büyükçil(60)Ahmet Tatlıcı(40)

Sigortam Net İTÜ.-Tek süt (çok kolay )
Mehmet Keseratar(85)Serdar Ünal(70)Ayşenur Yazıcıoğlu(80)

Meksa Yatırım Afyon Bel.-Tofaş(orta)
Erşan Kartal(85)Fatih Aslanoğlu(70)Ali Köseoğlu(30)

Fenerbahçe Beko-Beşiktaş S.S.(çok zor)
Yener Yılmaz(35)Altuğ Köselerlil(30)Polat Parlak(45)

Türk Telekom-OGM Orman S.( orta)
Mehmet Karabilecen(60)-Semih Vural(65 )-Kazım Çetin(55 )

GAZİANTEP BASKET-ANADOLU EFES MAÇI HAKEMLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ:

İSTATİSTİKLER / HAKEMLER Özlem Yalman Sinan İşgüder Alper Özgök
Fizik ve kondüsyon 90 85 85
Kararlarda standart uygulama 25 30 25
İşaretler ve seremoni 65 30 70
Hakem mekaniği 40 55 55
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 40 50 60
İhlal değerendirmeleri 20 20 20
Faul değerlendirmelei 20 20 20
Maçın kontrolu 30 30 20
ORTALAMA 41,25 40 44,38

MERAKLISINA

  • Kırmızı takım yediği sayıdan sonra dip çizgisi çizgisi dışından topu oyuna sokar.Geri sahasında ilk oyuncunun (kırmızı veya byaz)temasıyla arka hakem 8 saniyeyi saymaya başlar.
  • Şut saati ile arka hakemin 8 saniye sayımı ilgili değildir.Görev ve yetki arka hakemindir.
  • Arka hakem 5 .saniyede iken Beyaz 11 topu dışarı atar.Kırmızı takım topu geri sahasından oyuna sokar ve ön sahaya geçmesi için3 saniyesi vardır..
  • Kırmızı takım geri sahasında topa sahipken Beyaz 55 faul yapar.Arka hakem 8 saniye sayımında 3 de dir.Kırmızı takım geri sahasından topu oyuna sokar ve ön sahaya topu geçirmesi için 5 saniyesi vardır.
  • Dribling yapan Kırmızı 44 ün bir ayağı ve top ön sahada bir ayağı geri sahadadır.Arka hakem 8 saniye sayımına devam eder.Top hala Kırmızı takımın geri sahasındadır.
  • Kırmızı 88 topu uzun pas olarak ön sahadaki arkadaşına attığında arka hakem 8 saniye sayımında 7 dedir.Top havada ve ön sahada iken 8 saniye dolar.Kural ihlalidir.Beyaz takım ön sahasından orta çizgiye en yakın yerden topu oyuna sokar.
  • Kırmızı 22 geri sahasında top sürer ve bir ayağı ön sahada bir ayağı geri sahadaki Kırmızı 99 a pas verir,arka hakem 8 saniye sayımına devam eder,top hala Kırmızı takımın geri sahasındadır.
  • Top ön sahanın zeminine,oraya basan herhangi bir oyuncuya veya ön saha zeminine basıp sıçramış oyuncuya temas etmeden ön sahaya geçmiş sayılmaz.
  • Kırmızı 77 geri sahasından ön sahasındaki Kırmızı 13 e pas atar, Geri sahasındaki Beyaz 5 pas arası yapar ve topu tekrar topu Kırmızı takımın geri sahasına çeler.Kırmızı 3 topu geri sahasında tekrar temas ettiğinde ön sahaya topu geçirmek için yeni 8 saniyelik süresi başlar.
  • Şut saatinin 15-16-17 göstermesinin 8 saniye kuralıyla ilgisi yoktur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …