Güncel Haberler

ANALİZ: Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko Yine Kupa İçin Karşı Karşıya!

Son 10 yılda tartışmasız basketbolumuzun lokomotifi olan iki başarılı kulüp Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko, Gaziantep’in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Kupası‘nı müzelerine götürebilmek için karşı karşıya gelecekler.

Maçın başlamasına saatler kala gelin birlikte ana faktörleriyle bu mücadelenin analizini yapıp biraz daha havaya girelim.

“Takım Kimyası”

Öncelikle 2 temsilcimiz de geçen sezon başarılara imza attıkları kadroların temel oyuncularını ellerinde tuttular. Ama tabi bu anlamda rakibinden net olarak önde olan taraf Anadolu Efes oldu. Kadrolarındaki tüm önemli isimleri tutarak sadece Motum-Peters ve Metecan-Tolga değişikliğini yaptılar. Bir de sakatlanan Moerman’ın yerine mecburi bir hamle yaparak Singleton’ı transfer ettiler. Dünya Kupası nedeniyle de yabancı oyunculardan sadece Moerman ve Micic’den yoksunlardı, dolayısıyla yabancılar anlamında tam kadroydular neredeyse. Hazırlık döneminde de bunun artılarını çokça gördüler ve iyi maçlar çıkardılar ki son olarak da Zadar Turnuvası’nı kazanarak moral ve özgüven depoladılar. Onlar adına büyük problem ise Larkin’in sakatlanması ve durumunun maç saatinde belli olacak olması. Ayrıca Micic de Dünya Kupası esnasında annesini kaybetmişti ve mental olarak ne durumda olacağı soru işareti olacak.

Fenerbahçe ise Guduric ve Melli’yi NBA’e kaptırınca De Colo ve Williams hamlelerini yaparak ses getirmiş, tekrar şampiyonluk favorisi olduğunu göstermişti. Ancak Dünya Kupası nedeniyle De Colo, datome, Sloukas ile hazırlık döneminde hiç çalışamadıkları gibi Lauvergne ve Vesely’nin de sakatlıkları onları baya sıkıntıya soktu. Moralsiz ve kötü oyunla geçen bir hazırlık dönemi yaşadılar ki son 3 maçlarında Bologna, Milano ve Panathinakos’a kaybederek de henüz hazır olmadıklarını ve bildiğimiz “takım” olgusunu henüz oturtamadıklarını gösterdiler. De Colo takımla sadece bir kere çalıştı, bu nedenle hiçmkadroda olmazsa ya da kısa sürelerde parkede kalırsa şaşırmam. Yaz boyu sakat olan Sloukas ve Datome de tam olarak iyileşmeden Dünya Kupası’nda efor sarfettiler ve hazırlık bölümünün son kısmında hiç de iyi görüntüler vermediler performanslarıyla… Williams ve Kalinic’in iyi niyetli çabaları ile takımlarını sırtlamaya çalışmaları ise artı hanesine yazıldı.

“Pota Altı”

Fenerbahçe’nin bu konuda büyük sıkıntılar olduğu bir gerçek. Vesely kesin oynamayacak, Lauvergne’in de oynama ihtimali zayıf. Son anda lisans çıkarılan Stimac ve Ahmet ile 5 numarayı doldurmaya çalışacak koç Obradovic. Ancak iki oyuncunun da ve özellikle Stimac’ın da ikili oyun savunmasındaki zaafları, ağır ayakları çok canını yakabilir Fenerbahçe’nin. Larkin’in olmaması bu noktada bir avantaj olur elbette ama Micic, Beaubois ve Simon da bu açıkları işleyebilecek oyuncular. Diğer taraftan Dunston ve Sertaç pota altında can yakabilecek isimler, özellikle Dunston’ın ikili oyun savunması çok kritik olacak sarı lacivertliler için. 4 numara ise Peters mı Singleton mı oynayacak kestirmek güç. Hatta ben koç Ataman’dan her iki oyuncuyu da kadroya alabilecek bir sürpriz bekliyorum ki Peters 3 numarada da görev alabilir ve Singleton da hem Williams hem de Ahmet ile rahatlıkla eşleşebilir Dunston’a alternatif olarak da birlikte de.

“Kalite Düşük Mücadele Yüksek Olur”

İki takım da yukarıda belirttiğim sebeplerden ve başta Dünya Kupası’ndaki oyuncular artı sakatlıklardan dolayı tam olarak hazırlanamadılar sezona. Dolayısıyla bu maç bile onlar için Euroleague sezonu için ciddi bir hazırlık mücadelesi olacak. Anadolu Efes mental olarak ve özgüven konusunda bir adım önde. Ayrıca yabancılarının çoğunun milli takıma gitmemiş olması da büyük avantaj. Fenerbahçe ise hem mental olarak hem de fiziksel olarak sezona hiç hazır bir görüntü vermedi şuana kadar. Ali Muhammed ve Melih’den ekstra katkı alamazlarsa bugün çok zorlanırlar. İki takımın da hücumdaki üretkenliklerinin düşük olmasını bekliyorum ki bu da maçın kalitesini düşürecektir. Ama sonunda kupa olan maçta mücadele seviyesinin ve savunma sertliğinin de en üst seviyeye çıkmasını beklemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla bizi kalitesi düşük ama mücadele seviyesi yüksek bir karşılaşmanın beklediğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …