Güncel Haberler

Euroleague 2019-20 Sezonunun Yükselen Yıldız Adayları

Yeni sezonunun başlamasına sayılı günler kala bizleri ne kadar keyifli bir basketbol şöleninin beklediğini takımların kurduğu kadrolara bakınca anlıyoruz zaten. Bu kadrolar içinde direkt yıldız statüsünde isimler olduğu kadar gelecekte birer yıldız olabilecek kapasiteye sahip genç yetenekler de var elbette. Gelin birlikte bu yeteneklerin en göz alan 5 tanesini yani yeni sezonunun Yükselen Yıldız (Rising Star) ödülünün adaylarını birlikte listeleylim.

** Euroleauge’in Yükselen Yıldız ödülü için kullandığı kurala göre bir oyuncunun genç oyuncu sıfatını alabilmesi, yani ödüle aday olabilmesi için 1 Temmuz 2019 tarihine göre 22 yaşından büyük olmaması gerekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=THa7MlMtCZQ

1- Georgios Papagiannis (Panathinaikos)

2.18 boyunda olan 22 yaşındaki dev uzun geride bıraktığımız Dünya Kupası’nda da boy göstermiş ve doğru kullanıldığı ve beslendiği zaman pota altına ne kadar önemli bir etken olduğunu kanıtlamıştı. Euroleague sahnesinde de koç Pedoulakis’in en güvendiği pota altı silahlarından biri olacak. Elbette fiziği gereği ikili oyun savunmasında büyük bir zaafı var yavaş ayaklarından dolayı. Ancak onu tepe ikili oyunlarına çıkarmadan kompakt bir takım savunması geliştirebilirse Yeşiller savunmada da çember koruyucu olarak rakip oyunculara kabus olacaktır. Alacağı sorumluluk ve sürelerin bir çok genç oyuncuya göre daha fazla olacağını da beklediğim için onun Yüksel Yıldız ödülününün en büyük adayı olduğunu düşünüyorum.

2- Yovel Zoosman (Maccabi Tel Aviv)

21 yaşında olan 2.01 boyundaki kanat oyuncusu alt yapı milli takımlarında sergilediği parmak ıssırtan performanslarla İsrail’i bambaşka bir seviyeye taşımıştı, onu keyifle izlemiştik. Geçen sezon ise A takım seviyesinde istatistiksel anlamda pek beklentileri karşılayamadı. Ama bir takım oyuncusu olması, herşeyi sade ve en verimli şekilde yapabilmesi, en önemli 5 numara hariç neredeyse her pozisyonu savunabilmesi ile özel bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor Zoosman. Bu sezon yine Maccabi’nin guardlara dayalı bir sistemi olacak ve belki yine Zoosman’ın fazla topla buluşup kendisini fazla gösterme şansı olmayacak. Ama özellikle dış şutlarını biraz daha istikrarlı hale getirip skor katkısını biraz daha arttırırsa çok yönlü oyunuyla bu sezon geçen sezon kapamadığı ödülü kapabilir.

3- Rokas Jokubaitis (Zalgiris Kaunas)

18 yaşında olan 1.93 boyundaki genç oyun kurucu koç Jasikevicius’un yeni gözdelerinden biri. Alt yapılarda sergilediği başarılı performansla ve en önemlisi yaşına rağmen gösterdiği olgun ve lider karakteri ile adından sıkça söz ettiren bir oyuncu olduğu geçtiğimiz sezonda. Koç Jasikevicius’un Litvanyalı oyunculara ne kadar değer verdiğini ve onlara sorumluluk vermekten kaçmadığını düşündüğümüzde bu sezon Jokubaitis’den de beklentilerin fazla olacağını söyleyebiliriz. Genç guard Lekavicius ve Perez gibi isimleri yedeklerken zaman zaman çift guard da oynayacak Zalgiris’de x-faktör olabileceğini düşünüyorum. Yetenek ve seviye olarak ilk 2 sıradaki isimlerden asla geride değil ama daha genç olması ile beraber ve sürelerinin de o kadar fazla olmayacağını düşünüerek onu 3. sıraya koyuyorum.

4- Theo Maledon (ASVEL)

1.92 boyunda olan listeminizde bir diğer 18’lik guard Maledon, Fransa basketbolunun çok fazla şey beklediği yeteneklerden birisi. Geçtiğimiz sezon koç Mitorvic’in kendisine verdiği süreleri hem EuroCup hem de Pro A’da çok yii değerlendirmiş ve Fransa milli takımının aday kadrosuna da seçilerek başarısı takdir edilmişti. 18 yaşındaki bir oyuncudan çok daha olgun bir karaktere sahip olan Maledon, saha görüşü ve pasları ile heyecan verici bir guard. Kulübün sahibi efsane guard Tony Parker’ın kanatları altında her geçen gün gelişimini sürdürüyor ve yeni sezonda Euroleague sahnesinde de fırsat bulacaktır. Belki bu sezon değil ama önümüzdeki sezon onun ödülün direkt favorilerinden biri olacağını düşünüyorum.

5- Deni Avdija (Maccabi Tel Aviv)

18 yaşındaki süper yıldız adayı (evet doğru okudunuz yıldız adayı değil, süper yıldız adayı) 2 senedir İsrail milli takımı ile kendisinde 2 hatta 3 yaş büyük oyunculara karşı tozu dumana katıyor. Avdija saf bir yetenek, müthiş bir basketbol IQ’suna sahip ve sanki 10 yıldır üst düzeyde basketbol oynuyormuşçasına olgun bir karaktere sahip. 2.05 boyunda olmasına rağmen sahada herşeyi evet herşeyi yapabilen Avdija, hücumda müthiş bir silah. Sürati, top tekniği ve dış şut tehditi ile koç Sfairopoulos onu 2, 3 ve 4 numaralarda kullanarak süre verecektir. Euroleague sertliğine adapte olması elbette biraz zaman alacaktır ama keyifle takip edeceğim isimlerden biri olacak yeni sezonda. Alacağı sürelere bağlı olarak ödülün önemli adaylarından biri ki muhtemelen bu sene alamazsa bir daha da alamaz çünkü onu 2020-21 sezonunda büyük olasılıkla NBA’de izleyeceğiz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …