Güncel Haberler

CSKA Moskova – Real Madrid Eşleşmesini Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘in son yıllarda en çok para harcayan ama genelde bunun da ödülünü en çok alan 2 takımı, CSKA Moskova ve Real Madrid Final Four’da erken final niteliğindeki maçta, yarı finalde karşı karşıya gelecekler.

Öncelikle şunu söylemeliyim, her ne kadar milli duygular söz konusu olunca gönlümüzden Fenerbahçe Beko ya da Anadolu Efes’in şampiyon olması geçiyor olsa da gerçekçi olursak bu maçın kazananı büyük olasılıkla bu sezonu kupayla da tamamlayan taraf olacak. Şimdi gelin birlikte bu müthiş maçı teknik açıdan da mercek altına alalım.

Kollektif oyun ve pota altı etkinliği

Real Madrid Euroleague tarihinin en başarılı takımı ki son yıllarda koç Laso yönetiminde de artık Final Four’un değişmez parçası oldukları gibi son 4 yılda 2 kez kupaya ulaşırken bu Final Four’a da son şampiyon ünvanı ile geliyorlar. Geçtiğimiz sezon demişken Doncic’in takımın ne kadar önemli bir parçası olduğunu biliyoruz ve onun yokluğunda bu sezonun pek de iyi geçmeyeceğini özellikle Llull’dan sakatlığı nedeniyle Real’in çok zorlanacağını düşünen basketbolseverlerin sayısı hatrı sayılır düzeyde fazlaydı. Ancak koç Laso ve öğrencileri Campazzo’yu ön plana çıkarıp pota altında da Tavares’i çok daha verimli kullanarak normal sezonu 3.sırada tamamladı. Llull’un iyileşip sezon sonuna doğru ritm bulmasının da etkisiyle play-off eşleşmesinde de Panathinaikos karşısında çok rahatlardı, güçlü rakiplerini 3-0 ile süpürerek adlarını Final Four’a yazdırdılar. Son şampiyon bu sezon çok daha kollektif bir oyun oynuyor. Evet zaman zaman Llull ve Campazzo ön plana çıkıyor olsalar da Randolph, Thompkin, Ayon, Tavares gibi etkili uzunlarını da verimli kullanıyorlar. Bireysel olarak baktığımızda yıldızlar topluluğu diyebiliriz rahatlıkla ama koç Laso bu yetenekli yıldızlara topu paylaşmayı ve takım olmayı tam anlamıyla öğretmiş durumda. Gerek yüksek tempoda Llull ve Campazzo liderliğinde yaptıkları etkili hızlı hücumlar, gerek tepe ikili oyunlarında Tavares ve Ayon’un çabuk devrilmelerini alley-oop’larla süslemeleri, gerekse geçiş hücumlarında trailer gelen uzunu neredeyse kusursuz kullanmalarıyla mükemmele yakın bir takım Real. Ayrıca unutmayalım ki son yıllarda gelişen ve daha da hızlanan basketbolda en önemli pozisyonların başında gelen 4 numarada da Thompkins ve Randolph gibi çok özel iki opsiyona sahipler, iki isim de hem dışardan hem içerden skor üretebiliyorlar ve savunmada atletizmleri fark yaratıyorlar.

Ä°lgili resim

Dominant kısalar ve birebirlere dayalı hücumlar

CSKA son yıllarda en çok Final Four katılımı gösteren takım olarak karşımıza çıkıyor. Modern Euroleague’de onlarsız bir Final Four düşünmek pek kolay değil uzun yıllardır. Elbette bunun temel nedenlerinden biri istikrarlı olarak her sezon en iyi 1-2 bütçeden birine sahip olmalarıydı. Ancak bütçenin dışında koç Itoudis’in son sezonlarda yaptıklarını da unutmamak lazım. Önemli yıldızları kadrosunda bulunan Rus ekibi bu isimleri bir takım çatısı altında toplamayı başarmış durumda ki normal sezonu 2.bitirmelerinin ardından play-off’da da ligin dişli takımlardan Baskonia’yı küçük bir sürprizden sonra 3-1 ile geçmişlerdi. Evet CSKA’nın elinde Hines, Hunter ve Bolomboy gibi atlet uzunlar var. Ama onlar bu isimleri daha çok işin savunma tarafında kullanmayı ve ribaundlarda bu isimlerden verim almayı hedefliyorlar. Takımın asıl lokomotifi kuşkusuz 3 etkili guard, Rodriguez, De Colo ve Higgins. Bu arada unutmadan söyleyeyim, İspanyol maestro son play-off maçında sakatlanmıştı ancak durumunun ciddi olmadığı ve Final Four’da kesin oynayacağı belirtildi. Bu 3 yıldıza dönersek aslında sezon boyu üçünün birden üst seviyede kalabildiğini görememiştik. Sanki anlaşmışlar gibi genelde biri çok ön plana çıkarken diğer isimler aktif dinlenme yapmıştı, özellikle Rodriguez ile De Colo arasında bunu net olarak gördük. Hatta bir çok maçta koç Itoudis de harika bir sezon geçiren Higgins’den vazgeçmezken iki maestro guardından birini kenardan getirmeyi tercih etti. Bu 3 isim etrafında kurulmuş olan CSKA’nın hücumlarında da doğal olarak bu isimlern ellerine bakılıyor. Çünkü öncelik onların birebirleri ve yaratılıcıkları oluyor. Gerek tepeden oynadıkları ve atletik uzunları alley-oop’larla kullanmaları, gerek penetre sonrası ters forvete topu göndererek Kurbanov, Vorontsevich, Peters gibi şutörlerden faydalanmaları gerekse potaya yaptıkları keskin gidişler sonrası skora ulaşmaları ile tam anlamıyla Bermuda Şeytan Üçgeni konumundalar.

higgins madrid ile ilgili görsel sonucu

Ufak ayrıntılar kazananı belirleyecek

İki takımı da sezon boyunca bir çok izleme fırsatı bulduk ve yukarıda da belirttiğim üzere birbirinden çok farklı özellikleri olan, farklı basketbol tarzlarını temsil eden ekipler. Ancak ortak oldukları bir nokta var ki iki ekip de tempo basketbolunu seviyorlar, tam sahada daha verimli oynuyorlar. Bu maçta da çok ufak ayrıntılar galibi belirleyecek. Ancak Real Madrid’in pota altındaki etkinliğinin biraz daha ağır basacağını düşünüyorum. Çünkü CSKA’nın Tavares ve Ayon gibi boyalı alanda etkili olan kalıplı uzunlarla direkt eşleşebilecek bir oyuncusu yok. CSKA uzunları atletik olarak kesinlikle geri atmazlar, hatta savaşçı kimlikleri ile de Real uzunlarını zorlarlar ama fiziksel olarak işleri çok zor olacak. Ayrıca 3 ve 4 numarada da harika bir savaş izleyeceğiz. Bir tarafta Taylor, Randolph, Thompkins, diğer tarafta Kurbanov, Peters, Vorontsevich, gerçekten tam anlamıyla denk güçlerin kapışmasını izleyeceğiz. Diğer taraftan Real kısa savunmasında bu maçta ciddi bir sınav verecek. Evet Taylor ile Bermuda Şeytan Üçgeni’nin genelde sahada olan 2 isminden birini durdurabilecek bir savunmacı ancak diğer ismin ne yapacağı da çok önemli olacak. İşte bu noktada özellikle Campazzo’nun Rodriguez sahadayken ona yapacağı baskılı savunma fark yaratabilir. CSKA avantaj sağlamak isytiyorsa De Colo – Higgins ikilisi ile daha çok sahada kalmalı. Çünkü De Colo Real’in bir numaralarına karşı fiziksel üstünlük kurup alçak posttan da oyun kurabilen bir guard, özellikle Campazzo ve Llull’u zorlar. Diğer taraftan Real savunmada tam anlamıyla rakibin etkili kısalarını durduramayacak olsa da hücumda bu isimlerin üstüne giderek onları savunmada yıpratıp oyundan düşürebilirler. Çünkü ne Rodriguez ne de De Colo üst düzey savunmacılar değiller. Özetle Rel’in pota altındaki üstün ve geniş rotasyonunu nasıl verimli kullanacağı, CSKA’nın ise Bermuda Şeytan Üçgeni’ni ne kadar devreye sokabileceği galibi belirleyecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …