Güncel Haberler

Bertomeu: “EuroLeague ve EuroCup Arasında Küme Düşmeli Bir Sistem İstiyoruz”

EuroLeague Basketbol’un Başkanı ve CEO’su Jordi Bertomeu, İspanya’nın AS gazetesine verdiği röportajda EuroLeague ve Avrupa basketbolu hakkında detaylı açıklamalar yaptı. Bertomeu; “Basketbolu diğer sporlarla kıyaslayamazsınız çünkü NBA kesinlikle zirvede.” dedi.

EuroLeague gelecek sezon 18 takımla oynanacak ve 1 hafta daha geç bitecek. Olimpiyat öncesi turnuvaların da olduğu düşünülürse bu durum sorun olabilir ve Bertomeu şöyle bir öneride bulundu: “Olimpiyat Oyunlarında yer alacak takımları direkt olarak EuroBasket’ten ve diğer kıtasal turnuvalardan seçersek böyle bir fikstür çatışmasından kurtulabiliriz. Olimpiyat öncesi turnuva, FIBA kulüpleri tarafından para verilen oyuncular üzerinden para kazanabilsin diye oluşturuldu.”

Bertomeu açıklamalarını sürdürürken ligin kapalı bir lig olmasını istemediklerini de söyledi: “Biz kapalı bir turnuva yaratma niyetinde değiliz. Biz her takımın burada yer alabilmesini ve kazanma şansı olmasını hedefliyoruz. Bir Avrupa piramit sistemi yaratıp EuroLeague ve EuroCup arasında yükselmeli düşmeli bir sistem oluşturmak istiyoruz. Verilmiş lisanslar olmadan bir sitem. Her işte riskleri mümkün olduğunca azaltmak önemlidir. Biz iş için buradayız ve büyümek için istikrara, güçlü takımlara, orta vadeli yatırımlara ve teknolojik gelişmelere ihtiyacımız var. Bu da her yıl EuroLeague’de yeni takımlar olmazsa imkansız. İyi giden takımları tutabiliriz ama her sezon da sıfırdan başlayamayız. EuroLeague, ülkelerinde oynayan takımlarla ilgileniyor. Biz, Birleşik Devletler’deki gibi birleşik bir sisteme sahip değiliz. Yerel ligler basketbolun bölgesel ve resmi alanı gibi. Ulusal turnuvalara ve 18 takımlı EuroLeague’in takvime uydurulacağına inanıyoruz. Turnuvamızı 24 takımla düşünmüyoruz. Kaliteye odaklandık ve bu da EuroLeague’in katılımcılarını arttırmakla olmuyor. Farklı bölgelere açılmakla ilgileniyoruz. Balkanlar ve Litvanya çok önemli. Bu ülkeler göz ardı edemeyeceğimiz yetenekler üretiyor. Almanya, Fransa , İtalya ve Britanya’da güçlendik.”

Bertomeu, FIBA ve takvimle ilgili sürtüşmelerle ilgili ise şöyle konuştu: “Bu durumun galibi olduğumuzu düşünmüyoruz. Bir şey yanlış gittiğinde bu bizi mutlu yapmıyor. Ancak bir şeylerin gerçekten yanlış olduğunu düşünen tek taraf bizmişiz gibi duruyor. FIBA, bu takvimin pozitif katkı yaptığını düşünüyor. Sekiz ay boyunca kulüp turnuvaları, ardından Haziran ve Temmuz’da milli takımlar, 45 günlük tatil ve daha sonra 15 günlük yeni sezona hazırlanma süreci bizce çok uygun. EuroLeague’de olan sakatlıkları inceledik ve bunların %60’ı Ekim ve Kasım aylarında, milli takım turnuvalarının ardından gerçekleşiyor. FIBA bazı pozitif değişiklikler yaptı ve futbol turnuvalarından ayırdı. Bence bu yüzden Temmuz ayından daha çok faydalanabiliriz”.

Kaynak: AS & Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …