Güncel Haberler

Fenerbahçe Beko – Zalgiris Kaunas Serisinin Anahtarları

Temsilcimiz Fenerbahçe Beko, normal sezonu lider olarak bitirmiş ve Ülker Arena’da hiç yenilmeyerek Turkish Airlines Euroleague‘in lig statüsünde bunu başaran ilk takım olmayı da başarmıştı. Ancak play-off’daki rakibinin Zalgiris Kaunas olmasının ardından ufak da olsa bir sürpriz beklentisi Avrupa medyasında olduğu kadar sarı lacivertli taraftarlar arasında bile yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştı.

Elbette bu sürpriz sarı lacivertlilerin elenmesi değildi ama koç Jasikevicius ve öğrencilerinin normal sezonun son bölümünde oynadıkları mükemmel basketbol gösterdi ki kesinlikle kolay lokma olmayacaklardı. İlk maçta ise koç Obradovic yönetimindeki Fenerbahçe bu beklentilerin tamamen aksini çıkardı ve Litvanya temsilcisini sadece 43 sayıda tutarak tam 33 sayı farkla tarihi bir galibiyete imza attı.

İşte bu kritik galibiyet sonrası ve 2.maçın başlamasına bir saatten az kala TVnet’de her hafta konuk olduğum Akşam Spor’u programında sevgili moderatörüm Mustafa ile buluşarak canlı yayına başladık. Yayında konuştuklarımızın detaylarını aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.

CANLI YAYIN KAYDI İÇİN TIKLAYINIZ.

Peki biz nelerden bahsettik ve 2.maçta sarı lacivertlilerin başına neler geldi, nasıl oldu da sezon boyu Ülker Arena’da herkesi dize getirmiş olan Fenerbahçe, normal sezonu 8.sırada bitirerek son anda play-off biletini kapan Zalgiris’e yenildi ve ev sahibi avantajını kaybetti?

Yayında da detaylıca belirttiğim üzere ilk maç tamamen koç Obradovic ve Fenerbahçe’nin istediği tempoda geçti. Yani maç yarı sahada oynandı ve tamamen temsilcimizin kontrolündeydi. Sloukas’a çok iyi önlem alan Jasikevicius, Guduric ve Dixon’dan gelen dış şut katkısına çare bulamayınca tüm savunma stratejisi dağıldı. Diğer taraftan hücumda da ikili oyunları oynamaya o kadar fazla konsantre oldular ki kısa Fenerbahçe beşlerine karşı ters eşleşmeyi bulana kadar gelen yardımlar arasında dağılıp gittiler.

İkinci maçta ise aynen belirttiğim gibi koç Jasikevicius dersine çok iyi çalışmış ve zekasını konuşturmuştu. Bir çok basketbol sever gibi ben de onun yeni Obradovic olacak kapasitede olduğunu düşünüyorum. Bunu da bir kez daha gösterdi zaten. Öncelikle sarı lacivertlilerin en büyük zaafı olan birebir savunmayı çok ama çok iyi kullandı. Tüm kısaların her fırsatta potaya gitmelerini sağlarken ilk maçta hiç devreye giremeyen Ulanovas’ı sahneye sürdü, onu hem sırtı dönük hem de yüzü dönük efektif şekilde kullandı. İkili oyunları fazla zorlamak yerine Davies’i gerektiğinde birebirde kullanmaya başladı. Asıl önemlisi ise bir çok koçun cesaret edemeyeceğini yaparak Fenerbahçe’ye Ülker Arena’da tempo yaptı, açık alanı kullandı ve kısa beşleri ters eşleşmelerle değil, çabuk hücum ederek, daha savunma yerleşmeden cezalandırdı. Savunmada ise Dixon ve Kalinic’in x-faktör performanslarını devre dışı bıraktılar takım olarak. Vesely’nin enerjisi bile katı ve sert Zalgiris savunması karşısında zaman zaman kaybolup gitti.

Koç Jasikevicius beklenen hamleyi çok daha erken yaparak ilk maçtan çıkardığı dersleri hemen ikinci maçta Ülker Arena’da aynen uyguladı. Çok doğru ve stratejik bir hamleydi bu, ilk maçtan daha kötü bir sonuç ne olabilirdi ki? Evlerinde bu riskli hamleleri deneyip kaybetmektense kaybedecekleri bir şey olmayan bu maçta bu hamlelerini uyguladılar ve çok da başarılı oldular. Şimdi bu serileri oynamak konusunda bir duayen olan koç Obradovic’in karşı hamlelerini izleyeceğiz Zalgirio Arena’da. Çünkü artık Dixon ve Guduric’in ekstra üçlükleri, kısa beşlerin sürekli adam değişerek yaptığı özel savunma ve bu beşlerde Kalinic’in hücumda ters eşleşmelere kestiği cezaların hepsine çözüm buldu Zalgiris.

Serinin geri kalanında Fenerbahçe adına anahtarlar şöyle olacak:

  • Üçlük yüzdesi
  • Birebir savunma / penetre savunması
  • Kısa beşlerde yardım savunmasında potaya topsuz yapılan katlara önlem
  • Tempo kontrolü
  • Geçiş hücumlarında erken savunma
  • Sloukas & Vesely ikili oyunları
  • Forvetlerin katkısı, Datome, Kalinic, Guduric’in 3 numarada görev aldıklarında aktif olup savunmacılarını sürekli zorlamaları
  • Melli – Vesely pas köprüsü
  • 4 numaradan gelecek dış şut katkısı

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …