Güncel Haberler

Basketbol Panorama 08.10.18

Avrupa liglerinde sezon başladı. Her hafta sizlerle Euroleague, Eurocup, ve Şampiyonlar Ligi kapsamındaki genel görünümü, en iyi beşleri, MVP ödüllerini, yorumlarımı ve önemli istatistikleri bu yazı altında paylaşacağım.

Euroleague ve Şampiyonlar Ligi bu hafta başlayacak. Bu nedenle bu yazımda sadece geçtiğimiz hafta oynanan Eurocup maçlarını değerlendireceğim.

Temsilcilerimiz Neler Yaptı:

Bu sezon ülkemizi 3 takım temsil edecek; Galatasaray, TOFAŞ ve Türk Telekom. Gelin birlikte takımlarımızın ilk haftada nasıl performans gösterdiklerine bakalım.

Galatasaray 84 – Andorra 73
Koç Erdoğan yönetimindeki sarı kırmızılılar yabancı oyuncularını tamamen yenileyerek sezona giriş yapan takımlardan biriydi. Hazırlık döneminde beklentilerin üzerine çıkabileceklerinin sinyallerini vermişlerdi. Özellikle Hayes, Auguste, Webster üçlüsünün takıma hızlı adapte olmaları ve sergiledikleri üstün performans sarı kırmızılı taraftarlara umut vermişti. Bunun meyvelerini de ilk maçta Sinan Erdem’de ağırladıkları Andorra karşısında gösterdiler. Baştan sona üstünlüğü elden bırakmayan temsilcimiz böylece sezonun ilk resmi maçını  da kazanmayı bildi. Galibiyetin mimarları Zach Auguste (18 sayı 8 ribaund 3 asist) ve Nigel Hayes (19 sayı 3 ribaund 2 asist) oldular. İspanyol ekibinde ise Fenerbahçeli Tyler Ennis’in ağabeyi Dylan Ennis’in (20 sayı 2 ribaund 2 asist) performansı galibiyet için yeterli olmadı.

Alba Berlin 107 – TOFAŞ 91
Alman ekibi evindeki maçta hem boyalı alanda, başta Chapman olmak üzere, uzun oyuncuları ile etkili oldu hem de kısalar sürekli potaya giderek çember savunmamızın zayıf noktalarını rahatlıkla değerlendirdi. Maça 30-19 Alman ekibinin üstünlüğü ile başlandı ama ikinci çeyrekte temsilcimiz müthiş bir geri dönüş yaparak tam 35 sayı bulduğu çeyreğin ardından devrede skoru garantiledi. 3.çeyrekte de bir adım da olsa öne geçen TOFAŞ, son çeyrekte maalesef maçtan tamamen koptu. Özellikle savunmada hiç direnç koyamayan ve potasında bu kritik çeyrekte 33 sayı gören temsilcimiz maçı da 16 sayı gibi can sıkıcı bir farkla kaybetti. Temsilcimizin iki yeni guardı, Diante Garrett (17 sayı 2 ribaund 5 asist) ve Demonte Harper (20 sayı 3 ribaund 3 asist) ön plana çıkarken, Alba cephesinde ise Niels Giffey (20 sayı 1 ribaund 1 asist) ve Clint Chapman (19 sayı 6 ribaund) ile galibiyetin mimarları oldular.

Zenit St. Petersburg 91 – Türk Telekom 80
Sezonun flaş transferlerinin bir çoğuna imza atarak değerli bir kadro kuran koç Gören yönetimindeki Türk Telekom, Eurocup’da açılışı zor bir deplasmanda yaptı ve bu kupanın favorilerinden Zenit’e karşı oynadılar. Reggie Redding’nde sakat olduğu faydalanamayan temsilcimiz onu çok aradı, kısa savunmasında ciddi sorunlar yaşadı. Rus ekibinin NBA patentli yıldızı hem dış şutları ve akıllı penetreleri hem de Karasev ile Reynolds’u her hücumda devreye sokan paslar atmasıyla temsilcimizin savunmasını darma dağan etti. Türk Telekom ilk 3 çeyrek boyunca açılan farkı son çeyrekte Landesberg ile Stimac liderliğinde yaptığı geri dönüşle kapatmak istese de nefesleri yeterli olmadı. Zenit adına maçın yıldızları Brandon Jennings (20 sayı 9 ribaund 8 asist) ve Sergey Karasev (17 sayı 3 ribaund 3 asist) olurken Türk Telekom cephesinde ise Sylven Landesberg (23 sayı 3 ribaund 5 asist) ve Vladimir Stimac (20 sayı 8 ribaund) ön plana çıkan isimler oldular.

Eurocup’da Haftanın En İyi Beşi ve MVP’si:

MVPMaurice Ndour (Unics Kazan / F): 29 sayı 7 ribaund 1 asist 1 blok 41 verimlilik
Brandon Jennings (Zenit / G): 20 sayı 9 ribaund 8 asist 30 verimlilik
Axel Bouteille (Limoges / F): 24 sayı 5 ribaund 1 asist 29 verimlilik
Zach Auguste (Galatasaray / C): 18 sayı 8 ribaund 3 asist 2 topçalma 5 blok 29 verimlilik
Billy Baron (Kızıl Yıldız / G): 19 sayı 4 ribaund 2 asist 1 topçalma 22 verimlilik

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Galatasaray, Formalite Maçında Dijon’a Konuk Oluyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu J grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Galatasaray Ekmas, …