Güncel Haberler

Fenerbahçe Finalde Panathinaikos ile Karşılaşıyor

Fenerbahçe, Atina’da düzenlenen Pavlos Giannakopoulos Turnuvası’nın final maçında 28 Eylül Cuma günü ev sahibi Panathinaikos ile karşılaşıyor. OAKA’da oynanacak ve TSİ 20:30’da başlayacak bu mücadele beIN Sports 3 ekranlarından canlı yayınlanacak.

Haziran ayında vefat eden Panathinaikos eski başkanı Pavlos Giannakopoulos anısına düzenlenen turnuvada temsilcimiz yarı final maçında Maccabi’yi bir uzatma bölümün ardından 94-92 yenerek final vizesi almıştı. Panathinaikos ise Khimki’yi 90-63 geçerek finaldeki rakibimiz olmuştu.

Fenerbahçe’de Son Durum

Takımımız, Atina seyahat programı kapsamında 26 Eylül Çarşamba günü Yunanistan’a geçti. Ekibimizin kamp kadrosunda Ali Muhammed, Kostas Sloukas, Tyler Ennis, Sinan Güler, Melih Mahmutoğlu, Marko Guduric, Tarık Biberovic, Egehan Arna, Luigi Datome, Nikola Kalinic, Nicolo Melli, Barış Hersek, Jan Vesely, Joffrey Lauvergne ve Ahmet Düverioğlu yer alıyor.

Fenerbahçe, yaz döneminde oynadığı hazırlık maçlarında şu sonuçları aldı:

Fenerbahçe 89-80 Tunus Milli Takımı
Limoges CSP 84-75 Fenerbahçe
AX Milan 79-74 Fenerbahçe
Dinamo Sassari 95-86 Fenerbahçe
Maccabi FOX Tel Aviv 60-65 Fenerbahçe
Fenerbahçe 84-79 AX Armani Exchange Olimpia Milan
Fenerbahçe 86-76 CSKA Moskova
Fenerbahçe 94-92 Maccabi Tel Aviv

Temsilcimiz, 3 Eylül tarihinde sezonu açmış ve çalışmalarına İstanbul’da başlamıştı. Bu bölümde ve 14 Eylül’de başlayan İtalya kampı boyunca milli takımlarda bulunan oyuncularından yoksun olan Fenerbahçe, 20-23 Eylül’de katıldığı Zadar Turnuvası’nda ise Luigi Datome dışında tam kadro olarak yer aldı. Sarı lacivertliler, Zadar Turnuvası’nda oynadığı üç maçı da kazanarak şampiyonluğa ulaştı.

Fenerbahçe, turnuvadaki ilk maçında Maccabi’yi bir uzatma bölümünün sonunda 94-92 yendi. Bu mücadelede Kostas Sloukas 22 sayı, 5 asist ve 3 ribaund ile yıldızlaştı. Nicolo Melli ve Joffrey Lauvergne ise 13’er sayı üretti. Fenerbahçe’de Marko Guduric, Ali Muhammed ve Barış Hersek maç kadrosunda yer almadı. Maccabi’de ise Michael Roll, Scottie Wilbekin ve Johnny O’Bryant forma giymedi.

Panathinaikos Hakkında

Sadece Yunanistan’ın değil, Avrupa basketbolunun en önemli takımlarından biri olan Panathinaikos, 1988 yılında oynanmaya başlanan EuroLeague Final Four döneminin en başarılı ekiplerinden biri. Panathinaikos, 1996-2011 yılları arasında altı EuroLeague şampiyonluğuna ulaşırken, bunların beşinde Zeljko Obradovic imzası bulunuyordu. Panathinaikos, Yunanistan basketboluna 1967-1984 yılları arasında kazandığı 12 yerel şampiyonlukla damga vurmaya başladı. Durgun geçen yılların ardından Atina ekibi, 1996 yılında Avrupa’nın zirvesine çıktı. 1996’da Panagiotis Giannakis, Dominique Wilkins ve Fragiskos Alvertis bir araya gelerek bir Yunan takımı için ilk Avrupa şampiyonluğu olan EuroLeague kupasını Panathinaikos müzesine getirdi. Ardından birkaç yıl sonra Zeljko Obradovic yönetiminde Panathinaikos için yeni bir başarı serisi başladı. 2000 yılında Obradovic ile Selanik’te finalde Maccabi’yi geçerek ikinci EuroLeague kupasını kazanan PAO, 2002’de ise bu kez bir ev sahibi takıma karşı deplasman ekibinin kazandığı tek şampiyonluk olan ve Kinder Bologna’ya karşı elde edilen tarihi zafere imza attı. Panathinaikos, dördüncü EuroLeague kupasını 2007 yılında Atina’da CSKA’yı iki sayılık farkla geçerek kazandı. 2009’da da bu final Berlin’de tekrarlanıyor ve gülen taraf yine iki sayılık farkla Obradovic’in Panathinaikos’u oluyordu. 2010-2011 sezonunda ise Dimitris Diamantidis önderliğinde son şampiyon Barcelona’yı Play-off turunda saha dezavantajına rağmen eleyen Panathinaikos Final Four’ kalıyor ve finalde de Maccabi’yi geçerek altıncı EuroLeague zaferini elde ediyordu. 2012’de Final Four’da final şansını yarı finalde kaçıran PAO, bu sezonun sonunda ise Zeljko Obradovic ile yollarını ayırıyordu. 2013 ve 2014’te Final Four’un yalnızca bir galibiyet uzağında kalan Panathinaikos, Yunan Ligi’nde ise iki kez üst üste ligi ve kupayı müzesine götürüyordu. 2014-2015’te Yunanistan kupasını kazanan, ligde final oynayan ve üst üste beşinci kez EuroLeague’de Play-off yapan PAO, Play-off turunda ise CSKA’ya elenmekten kurtulamadı. 2016’da Baskonia, 2017’de Fenerbahçe, 2018’de de Real Madrid tarafından EuroLeague Play-off’unda saf dışı bırakılan PAO, 2018’deki Yunanistan Ligi şampiyonluğuyla bu kulvarda 37. kez mutlu sona ulaşmış oldu. Panathinaikos’un müzesinde 37 Yunanistan Ligi, 6 EuroLeague, 18 Yunanistan Kupası ve bir Kıtalararası Kupa şampiyonlukları bulunuyor.

Panathinaikos’ta Son Durum

İspanyol antrenör Xavi Pascual tarafından çalıştırılan Panathinaikos, yaz döneminde Chris Singleton, KC Rivers, Mike James, Adreian Payne, Marcus Denmon, Kenny Gabriel ve Zach Auguste ile yollarını ayırdı. Takıma Keith Langford, DeShaun Thomas, Georgios Papagiannis, Stephane Lasme, Ioannis Papapetrou ve Vangelis Sakellariou katıldı.

Nick Calathes’in önderliğini yaptığı Panathinaikos’un kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Guardlar: Nick Calathes, Lukas Lekavicius, Keith Langford, Nikos Pappas, Vangelis Sakellariou, Georgios Kalaitzakis
Forvetler: Matt Lojeski, Ioannis Papapetrou, Athanasios Antetokounmpo, DeShaun Thomas, James Gist, Konstantinos Mitoglou
Pivotlar: Stephane Lasme, Georgios Papagiannis, Ian Vougioukas
Koç: Xavi Pascual

Panathinaikos, bu yaz döneminde oynadığı hazırlık maçlarında şu skorları aldı:

Panathinaikos OPAP Athens 88-83 PAOK Thessaloniki
Panathinaikos OPAP Athens 84-60 Aris Thessaloniki
Panathinaikos OPAP Athens 84-77 BC Lavrio
Panathinaikos OPAP Athens 81-82 AEK
Panathinaikos OPAP Athens 87-81 Maccabi FOX Tel Aviv
Panathinaikos OPAP Athens 69-77 Khimki Moscow
Panathinaikos OPAP Athens 74-70 Unics Kazan
Panathinaikos OPAP Athens 90-63 Khimki Moscow

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …