Basketbol dünyasında uzun süredir konuşulan NBA Avrupa projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, FIBA Avrupa Başkanı Jorge Garbajosa’nın geçtiğimiz günlerdeki EuroBasket basın toplantısında dile getirdiği 2027 tarihi, Büyük Britanya’dan gelen haberlerle adeta doğrulanmış oldu.
Garbajosa’nın İpuçları ve Büyük Britanya’daki Kriz 🇬🇧
Garbajosa, basın toplantısında “2027’yi olası bir başlangıç tarihi olarak duyduğunu” ifade etmişti. Ancak asıl dikkat çekici gelişme, yeni lisanslı Büyük Britanta Basketbol Ligi (GBBL:Great Britain Basketball League) yönetimi tarafından yapılan açıklamayla geldi.
İngiltere merkezli Yorkshire Post gazetesine gönderilen bildiride, GBBL’in yeni ligini Eylül 2027’de başlatacağı ve bu tarihin “NBA Europe’un beklenen ilk sezonuyla çakışacağı” belirtildi.
Bu açıklama, yalnızca bir tarih işareti değil; aynı zamanda NBA Europe’un Londra ve Manchester merkezli iki takımının yeni ligde yer alacağına dair ilk resmi referans oldu.
GBBL ve SBL Arasındaki Çatışma ⚡
GBBL’in başında, EuroLeague’in eski CEO’su ve Portland Trail Blazers’ın eski başkanı Marshall Glickman bulunuyor. Ancak yeni lig, daha şimdiden tartışmaların odağı olmuş durumda.
Zira hâlihazırda kulüplerin oluşturduğu SBL (Super Basketball League) faaliyet gösteriyor ve ilk sezonunu tamamladı. Üstelik SBL, İngiliz federasyonunun GBBL’e lisans vermesi üzerine hukuki yollara başvurdu. Bu kriz, FIBA’nın özel bir görev gücü kurmasına kadar ilerledi.
Bu gelişmeler, İngiltere basketbolunun profesyonel düzeyde büyük bir belirsizlik içinde olduğunu gösteriyor. Ancak tüm tartışmalara rağmen, GBBL’in 2027 tarihini NBA Europe ile örtüştürmesi dikkat çekici bir mesaj niteliğinde.
NBA Europe İçin Yol Haritası 🗓️
NBA Europe’un başlangıcı için ilk beklentiler 2026-27 sezonu üzerine yoğunlaşmıştı. Bunun sebebi, EuroLeague ile IMG arasındaki ortaklığın 2026 yazında sona erecek olmasıydı. Ayrıca bazı EuroLeague kulüplerinin halen yeni sunulan on yıllık sözleşmeleri imzalamamış olması da NBA için fırsat olarak görülüyordu.
Ancak Büyük Britanya kaynaklı açıklama, sürecin bir sezon ertelenebileceğini işaret ediyor. Bu da 2027 sonbaharında, NBA Europe’un resmi olarak parkeye çıkma ihtimalini güçlendiriyor.
Londra ve Manchester Vurgusu 🏟️
NBA Europe için en başından bu yana Londra ve Manchester pazarı öncelikli görülüyordu. Ancak ilk kez resmi bir belgede bu şehirlerin adı geçti. İki şehrin de basketbol potansiyeli, ticari cazibesi ve NBA markasına uygun atmosferi nedeniyle seçildiği düşünülüyor.
NBA Europe’un nasıl bir formatla başlayacağı, EuroLeague ile ilişkilerinin nasıl şekilleneceği ve diğer şehirlerde hangi takımların kurulacağı şimdilik soru işareti. Ancak 2027 tarihi, basketbol dünyasında heyecanı artırmış durumda.