Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray, Beklenen Uzun Takviyesini Ristic ile Yapıyor! (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi Top 16 grubunda temsil edecek olan Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray NEF, Floyd’un sakatlığı sonrası uzun rotasyonuna beklenen takviyeyi yapıyor.

Eurohoops’da yer alan habere göre sarı kırmızılılar halihazırda Fuenlabrada forması giyen ve zaman zaman Sırbistan milli takımında da görev alan Dusan Ristic ile anlaşmak üzereler.

2.13 metre boyunda olan 27 yaşındaki Sırp uzun, bu sezon Endesa’da 12 maçta ortalama 24.4 dakika görev alırken 15.7 sayı, yüzde 36.8 (14-38) 3sayı, 6.2 ribaund ile katkı veriyor. Ristic, 14 Kasım’da Dünya Kupası Elemeleri’nde oynanan Sırbistan-Türkiye karşılaşmasında da forma giymiş, 18 dakika süre bulduğu karşılaşmayı 16 sayı (4-4 3sayı), 4 ribaund ile tamamlamıştı.

Ristic, Astana döneminden bu yana takip ettiğim gelişimini, adım adım, sindire sindire sürdüren bir uzun. Zaten şuanda da tam geleneksel nitelikteki uzunların parlama döneminde, 27-34 yaş aralığında. Nitekim bu sezon Fuenlabrada takım olarak kötü durumda olsa da bireysel performansıyla adından sıkça söz ettirdi Avrupa’nın en iyi ligi İspanya Liga Endesa’da. Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım, artılarına eksilerine göz atalım.

OYUNCU ANALİZİ:

Fiziksel özellikleri ve oyun tarzı ile geleneksel tipte bir uzun. Fiziğinin getirdiği artılar ile çember altında iyi pozisyon alan, hassas ve yumuşak elleriyle pozisyonları yüksek yüzdeyle bitirebilen bir pivot. Özellikle sağ eliyle zıplayarak kullandığı yarım çengel atışlarda yüksek yüzdeye sahip. Alçak postta sırtı dönük oyunlarda her iki omzu üzerinden de dönerek potaya hareketlenebiliyor. Ayrıca son 2 sezon boyunca sol eliyle de artık güvenilir bir bitirici olduğunu gösterdi. Ristic, topsuz oyunda da verimli, ikili oyunlarda etkili bir bitirici. Potaya dikine çabuk ve keskin devriliyor, gerektiğinde hareketli atışlarla da orta mesafeden üretebiliyor. Bunlar önemli artılar olsa da onun son 2 sezonda seviye atlamasına neden olan asıl özelliği geliştirdiği ve artık önemli silahlarından biri haline gelen 3 sayı tehditi. Düzgün mekaniği ile yüzdeli bir ceza üçlükçüsü konumunda ki artık ikili oyunlarda dışa açılarak da bu silahını kullanabiliyor. Dünya Kupası elemelerinde milli takımımız karşısında 4-4 üçlük isabeti ile oynamıştı pek hatırlamak istemesek de… Ribaundlar konusunda özellikle kendi pota altında yüksek katkı veren bir isim, istatistikler sizi yanıltmasın. Bunun yanında rakip pota altında da fiziği sayesinde iyi pozisyon alıp ikinci şans sayıları yaratabiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Skor üretimi ve ribaundlar konusunda güvenilir bir isim olduğu tartışılmaz ama hücuma 3. boyutu tam olarak katamadığını belirtmek lazım. Modern basketbolda artık çok önemli hale gelen kısa devrilmelerden uzunların verdiği paslar onun portföyünde yok. Genel anlamda asist özelliği zayıf bir uzun ama bu konuda da gelişime açık olduğunu gösterdi bu sezon şimdiyek kadar çıktığı maçlarda, olumlu sinyaller verdi. Asıl önemli eksisi ise savunma tarafında. Yatay hareketleri ağır kaldığı için ikili oyun savunmalarında kısaların karşısında durmakta zorlanıyor, genelde tepe perdelerine çıkmadan, çemberi savunmayı tercih ediyor. Fakat çember savunma konusunda da atletizmi ve dikey patlayıcılığı yeterli değil, fiziksel teması sağlayıp rakiplerini bozarak bu işi yapmaya çalışıyor.

Sarı kırmızılıların elinde 3 tane topa yön verebilen etkili kısa var. Bu nedenle 4 ve 5 numaraların kendi pozisyonlarını yaratmaktan çok bitirici olarak etkili olmaları, bu özelliklerinin ön planda olması daha faydalı. Ristic bu konuda doğru bir hamle kesinlikle. Gerek ikili oyunlardaki bitiriciliği, gerek alçak posttaki üretimi ile savumayı açılıp kapanmaya zorlaması gerekse üçlük tehditi ile eksik parçayı tamamlayacaktır koç Pistiolis’in sisteminde. Elbette Floyd gibi atlet ve patlayıcı bir uzun değil ama Liga Endesa gibi yüksek tempoda oynanan bir lige uyum sağlamış, kariyerinin ilk bölümüne göre tam saha basketboluna da daha iyi adapte olmuş bir uzun. Sadece işin savunma tarafında, ikili oyunlarda özellikle Caloiaro ve Göksenin gibi forvette oynayan isimlere ekstra rotasyon görevleri düşecektir. Fuenlabrada’da da olduğu gibi Galatasray da onu genelde tepe perdelerine çıkarmayacaktır. Özetle mevcut kadrodaki 5 numara eksikliği düşünülünce, Floyd tam olarak iyileşse de farklı profilde bir uzunu kadroya dahil etmek gayet mantıklı oldu Galatasaray adına. Özellikle hücumda takıma sınıf atlatabilecek cinsten bir hamle diyebiliriz rahatlıkla.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …