Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray, DeLaurier ile İlgileniyor (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil eden Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray NEF, uzun rotasyonuna takviye yapmak istiyor.

Floyd ve Hummer’dan verim alınamaması üzerine markette arayışlara giren sarı kırmızılılar, Totalbasket’in haberine göre Yunanistan’ın AS Karditsas takımında forma giyen Javin DeLaurier ile ilgileniyorlar. Ayrıca temsilcimizin Şampiyonlar Ligi’ndeki rakiplerinden Hapoel Holon’un da devrede olduğunu belirtelim.

2.08 metre boyunda olan 24 yaşındaki Amerikalı uzun, bu sezon şimdiye kadar 7 maçta ortalama 28.1 dakika süre alırken 10.4 sayı, 8.7 ribaund, 1.9 asist, 1.96 blok, 1.4 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Duke gibi NCAA’in köklü okullarından birinden çıkan DeLaurier, 2020 NBA draftında seçilmemiş, sonrasında da G-League’de şansını denemişti. Bu sezonun başında da Yunanistan Ligi’nin yeni ekiplerinden Karditsas’a transfer oldu ve Avrupa’da çaylak sezonunu geçiriyor. Gelin genç uzunu biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım. Atletik özellikleri ve çabuk ayakları sayesinde savunmada çok faydalı bir uzun. Adam değişmelerde kısaların karşısında birebirde kalabilmesi, modern basketbolda aranan özelliklerin başında geliyor. Ayrıca atletik özelliklerini ve zamanlamasını kullanarak çember koruma anlamında da çok faydalı bir isim, net bir blok tehditine sahip. Çabuk elleri ve uzun kolları sayesinde pas araları artı top çalma konusunda da katkı veriyor. Zaten Duke sisteminde süre bulabilmesini sağlayan temel faktörler de savaşçı kimliği ve savunmadaki yüksek enerjisiydi. Hücum tarafında ise yine yüksek atletizmi ve motoru sayesinde açık alandaki etkinliği ile öne çıkıyor. İkili oyunlarda da potaya çabuk ayakları ile keskin devrilen, pozisyonları net ve güçlü bitiren bir uzun. Çember altında da yakın pozisyonlarda sırtı dönük ya da topsuz katlar sonrası aldığı pasları direkt bitirerek skor üretebiliyor. Hücum ribaundları ve direkt potanın içine smaçla kapattığı pozisyonlar da skor üretimindeki silahları arasında.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Hücumda sınırlı silahları var, skor üretimini çeşitlendirmesi gerekiyor. Aslında hücumda ham bir oyuncu olduğunu söylemek lazım. Özellikle sırtı dönük üretim konusunda portföyünü genişletmeli. Genelde bir bitirici olarak faydalı, ikinci pozisyonu yani pası düşündüğü anlarda sorun yaşıyor. Ayrıca şut tehditinin olmadığını, potadan uzaklaştıkça verimliliğinin düştüğünü hatırlatalım. Savunma tarafında ise blok tehditi ve çabuk ayakları ile kısaların karşısında kalabilmesi önemli artılar olsa da fiziksel anlamda yeteri kadar kalın olmamasıyla beraber alçak postta rakiplerini göğüslemekte, sağlam durmakta ve pozisyon almakta zorlanıyor. Bir diğer risk taşıyan konu ise savunmada konsantrasyon kaybı yaşayıp, disiplini kaybetmesi ve savruk bir oyun sergilemesi.

Sezonun bu bölümünde transfer yapmak her takım için çok zor. İyice daralan markette risk seviyesi yüksek hamleler yapmak gerekiyor. Floyd’dan verim alamayan Galatasaray’ın pota altında atletizm konusunda sıkıntı yaşadığı bir gerçek. DeLaurier, hem çember koruma ve hücum ribaundları hem de ikili oyundaki adam değişme savunmalarında koç Pistiolis’in sistemindeki eksikleri giderebilecek, savaşçı ve atlet bir uzun. Alternatif yabancı olarak takıma katılacağı için de alınacak riskin üst seviye olmadığını söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …