Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Sırbistan – Türkiye

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri 2. tur I grubu maçında A Milli Takımımız Belgrad’da Sırbistan‘a konuk olacak.

14 Kasım Pazartesi günü saat 22:00’de başlayacak ve NTV ekranlarından canlı olarak yayınlanacak karşılaşmanın maç önizlemesini her zaman olduğu gibi gelin birlikte hazırlayalım, keyifli okumalar.

Hızlı Hücum Sayıları

Ay-yıldızlılar birçok ülkeye göre kış dönemindeki eleme maçlarında daha çok zorlanıyor. Çünkü bizim 3 yıldızımız hatta Ömer Faruk’u da sayarsak 4 yıldızımız da NBA’de forma giyiyor, maalesef devşirme olarak kullandığımız Larkin ya da Wilbekin dışında Euroleague’de oynayan yıldız diyebileceğimiz oyuncu ya da oyuncularımız yok. Bu nedenle de kadrolarımızı kışlık ve yazlık olarak ikiye ayırabiliriz. Kışlık kadromuzda dribbling üstünden skor üretebilecek, yarı sahada yaratıcılığı ile fark yaratabilecek oyuncusu sayısı çok az. Ama buna karşın Onuralp, Şehmus, Yiğitcan gibi açık alanda etkili ve formda bitiricilere, artı Melih gibi geçiş hücumlarında fark yaratabilen keskin bir şutöre de sahibiz. Bu nedenle bu takımın tempoyu forse ederek açık sahayı iyi kullanması, bolca koşması gerekiyor. Belçika maçında da gördük ki bunu başarıp verimli oynadığımızda baskılı savunma eşliğinde yüksek skorlara da ulaşabiliyoruz. Sırbistan gibi yarı sahada disiplinli ve sert savunma yapan bir rakibe karşı da aynı taktiği kullanmamız gerekiyor. Yine bitirici olarak Wilbekin’i kullanıp yanında bir oyun kurucu ile sahada olmamız en doğru seçenek olacaktır. Bu isim Kenan ya da Doğuş olunca rakip guardlara baskıyı da iyi uygulayıp hata yaptırabiliriz. Nedovic ve Micic gibi iki önemli guardın yokluğunda koç Pesic’in eli iyice daralmış durumda guard rotasyonu açısından.

Kritik Eşleşme: Guduric vs Wilbekin

Guardlar demişken Sırbistan’da koç Pesic’in bu alanda canı epey sıkkın. Hem Nedovic hem de Micic’in yokluğunda seviye epey düşmüş durumda. Evet Jovic, Dobric, Jaramaz gibi opsiyonlar da var ama takımın liderlik koltuğunda Fenerbahçe ile sezona çok iyi başlangıç yapan Marko Gurudic‘in olacağını söyleyebiliriz. Her ne kadar bir oyun kurucu olmasa da son yıllarda organizasyon becerilerini nasıl geliştirdiğine şahit olduk. Onun gerek pasör gerek de bitirici olarak bu sınırlı kadronun merkezinde olacağını net olarak söyleyebiliriz. Ayrıca işin savunma tarafında da en önemli görevi, bizim fark yaratmasını beklediğimiz silahımızı, takım arkadaşı Scottie Wilbekin‘i durdurmak veya en azından yavaşlatmak olacak. Larkin’in sakatlığı sonrası, uzun bir aradan sonra yeniden milli formayı giyen skorer guard, ilk maçta Belçika karşısında biraz tutuk bir performans sergilemiş ama takım arkadaşları ona soluk alma, takıma ve setlere adapte olma fırsatı tanımışlardı farklı bir galibiyet alarak. Şimdi Sırbistan gibi komple bir savunmaya sahip güçlü bir rakip karşısında ona çok daha fazla ihtiyacımız olacak. Özellikle Sırplar’ın tempoyu düşürdükleri ve yarı saha hücumlarına kaldığımız anlarda onun deliciliği artı dış şutlardaki yüzdesi galibiyet yolunda kritik faktörlerden olacak.

Çember Savunması

Uzun rotasyonu açısından iki koçun da elinin dar olduğu bir gerçek. Biz NBA uzunlarımız dışında Sertaç’dan da faydalanamıyoruz ve bu nedenle de farklı opsiyonları kullanmak durumunda kaldık. İyi haber ise Belçika maçında Sadık Emir ile Ercan’ın çok iyi performanslara imza atmalarıydı. Genç Furkan ise bu mçata yerini daha tecrübeli bir isme, Muhsin’e bırakacak yerini. Her ne kadar Belçika maçında özellikle Sadık Emir hücum tarafında çok önemli işlere imza atmış olsa da Bako’yu durdurmakta çok zorlanmıştı, daha doğrusu çember savunması anlamında takım olarak sorunlar yaşamıştık. Sırbistan her ne kadar as uzunlarından hatta ikinci uzunlarından yoksun olsa da ilk maçta Britanya karşısında özellikle Ristic’i çok verimli kullanmıştı. Oyunu genelde yarı sahada tutarken topu mutlaka içeri indiriyorlar ve bizim savunmamızı her pozisyonda bu şekilde test edecekler. Ristic’i birebir savunabilmek, yardım getirmemek rotasyonlarımızın sağlam kalması adına kritik olacak. Ayrıca Mitrovic ve Kuridza da çok sert uzunlar, fiziksel bir oyun ortaya koyacaklar. Bu nedenle de Metecan ve Yiğitcan gibi forvetlerimizin de enerjisine ve agreisfliğine çok ihtiyacımız olacak özellikle işin savunma tarafında.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Wilbekin ile Larkin Tahkime Gittiler

Bu yaz 2024 Paris Olimpiyat Ön Elemeleri için düzenlenen Milli Takım kampına katılmayan iki devşirme …