Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Türkiye – Belçika

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri I grubu mücadelesinde A Milli Takımımız, Sinan Erdem’de Belçika ile karşılaşacak.

11 Kasım Cuma günü saat 21:00’de başlayacak ve NTV ekranlarından canlı yayınlanacak karşılaşma öncesi her zaman olduğu gibi sizler beraber gelin maçın önizlemesini hazırlayalım.

Wilbekin Geri Döndü

Larkin’in sakatlığı ve Scottie Wilbekin‘in ülkemize geri dönerek Fenerbahçe forması giymeye başlaması koç Ataman’a bu opsiyonu tanımış oldu. Uzun bir aradan sonra milli formaya kavuşan Wilbekin, her ne kadar sezona çok iyi başlamış olsa da son Euroleague maçında, Perşembe akşamı Kızıl Yıldız karşısında iyi sinyaller vermemişti. Larkin gibi o da saf bir oyun kurucu değil aslında, bitirici rolünde daha başarılı ki koç Itoudis de onu genelde Calathes ile beraber oynatarak daha çok verim alıyor. Koç Ataman da onu Kenan veya Buğrahan ile beraber oynatarak bu yola giderse çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Halihazırda Belçika’nın en önemli guardların, takımın en güvendiği kısa savunmacılarından biri olan Obasohan’ın da oynamayacağını düşününce Wilbekin’in etkinliği ve skorer oyunu direkt olarak belirleyici olacaktır milli takımımız adına. Onun agresif olması ve dış şutlarının yanı sıra potaya atak ederek sert Belçika savunmasını delmesi diğer hücum silahlarımızı rahatlatacaktır.

3 Sayı Yüzdesi

Dış şutlar demişken elemeler boyunca en çok canımızı yakan konuydu belki. NBA oyuncularımız varken, tam kadroyken bile yüzdemizi yukarı çekemedik. Hep takım olarak yüzde 30-33 bantlarında kaldık. Bu da özellikle yarı sahada iyi savunma yapan, tempoyu kontrol eden takımlara, misal Yunanistan, karşı üretim potansiyelimizin düşmesine neden oldu. Şimdi elimizde formda iki kanat oyuncusu Melih ve Onuralp var. Özellikle kaptan Melih Kızıl Yıldız maçında şov yapmıştı son çeyrekte adeta. Wilbekin’in de Kızıl Yıldız maçını unutup onlara destek olması gerekecek. Ayrıca elimizde Sadık Emir ve Ercan gibi dış şut tehditine sahip uzunlar var. Şehmus, Onuralp, Wilbekin gibi kısalarımızın penetreleri sonrası onlara bir çok ceza şutu fırsatı çıkacaktır ve yüzdeli atabilirlerse Belçika savunmasını, özellikle Bako’yu potadan uzaklaştırabiliriz.

Uzunlarımız?

Bu maçta en büyük sıkıntımızın pota altında olacağını söyleyebilirim. Karşımızda Ismael Bako ve Tumba gibi çember altını çok iyi kapatan, sert uzunlar olacak. Ayrıca Gillet ve De Zeeuw’un da kemik gibi sert forvetler olduklarını belirtelim. Dolayısıyla çember altında çok fazla fiziksel temasa maruz kalacağız ve Sertaç, Alperen, Ömer Faruk gibi as uzunlarımızdan yoksun durumdayız. Aslına bakarsanız kadromuzdaki tek gerçek 5 numara da genç Furkan. Ne Sadık Emir ne de Ercan orijanal 5 numaralar değil. Ama kadroya baktığımızda görüyoruz ki koç Ataman Belçika uzunları ile bu fiziksel temasa girmek yerine dış şut tehditi yüksek uzunlarla onları potadan uzaklaştırmayı deneyecek. Tabi Furkan’a da özellikle Bako karşısında çok iş düşecek. Bologna forması ile Euroleague’deki 2. serüvenine iyi başladı ve artık hücumda da etkili bir silah. Şutör uzunlarla ve zaman zaman kısa beşlerle oynayarak Belçika’nın dengesini bozabileceğimiz bir gerçek ama ribaundlarda da sorun çekmemiz yüksek ihtimal. Özellikle savunma ribaundlarına takım olarak konsantre olmamız ve uzunlara yardım ederek rakibe ikinci şans sayıları vermememiz kritik faktörlerden biri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …