Güncel Haberler

Maç Önizlemesi: Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de 5. haftanın maçı olarak belirlenen Türk derbisinde Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Fenerbahçe Beko‘yu konuk edecek.

Her hafta temsilcilerimizin maçları için ayrı ayrı önizleme hazırlıyorduk, şimdi gelin birlikte bu Türk derbisi için önizlememizi hazırlayalım, keyifli okumalar.

Birebirlerden Pas Trafiğine Dönüş

Efes son 2 sezonun şampiyonu olarak başladığı yeni sezonda elbette herkesin yenmek istediği takım konumunda, bu nedenle de her rakip onlara karşı ekstra motive olarak sahaya çıkıyor. Bu da karşılarında sürekli sert ve diri savunmalar bulmalarına neden oluyor. Larkin’in yokluğunda bu savunmalara karşı hem organizasyon hem de skor yükü ciddi anlamda Micic’in omuzlarına binmiş durumda. Ancak geçen sezonki o pas trafiğini henüz kurabilmiş değiller. Evet Clyburn’ün takıma gelmesiyle hücumdaki birebir yetenekleri net olarak seviye atladı ama sezonun ilk 4 maçında üretilen sayıların yüzde 47.7’sinin bu iki isimden, Clyburn (20.2 sayı) ve Micic (19.5 sayı) geldiğinin altını çizelim. Fenerbahçe’nin nefes aldırmayan takım savunması karşısında sadece bu iki ismin birebirleri ile ayakta kalamazlar, pas adetini arttırıp Beaubois, Bryant, Polonara, M’Baye, Zizic gibi farklı opsiyonları da mutlaka devreye sokmalılar.

Nefes Aldırmayan Savunma

Evet Fenerbahçe’nin bu sezona dörtte dört ile girmesindeki temel faktör işte bu nefes aldırmayan savunma. Sarı lacivertliler Olympiakos’un da kaybetmesiyle beraber artık tek namağlup takım konumundalar ve bunu koruyabilmek için de kapalı gişe Sinan Erdem’de yine en güvendikleri silahları savunma olacak. Rakipleri hep zor şutlara iten, onları ikilik atışlarda yüzde 46.1 ve üçlük atışlarda yüzde 34.1 gibi düşük yüzdelerde tutan sarı lacivertliler maç başına potalarında sadece 68.3 sayı gördüler ve bu alanda Euroleague’in en iyi takımı konumundalar. Ayrıca özellikle altını çizelim ki rakipleri de maç başına 14.3 top kaybına zorluyorlar. Efes’in de 10 top kaybının üstünde yaptığı maçlarda, şampiyon sezonunda dahi ne kadar zorlandığını biliyoruz. Bu nedenle kısalara baskı, özellikle Micic ile Clyburn’ün birebirlerine önlem, onlara açık alan vermeme bu deplasmanda çok kritik olacak.

Kritik Eşleşme: Vasilije Micic vs Nick Calathes

İki takımın koçu da çok şanslılar, ellerinde birer maestro oyun kurucu var. Son yıllarda Avrupa basketboluna damga vurmuş iki oyun kurucu, Micic ile Calathes’in düellosunu izleyeceğiz.

2021’de Euroleague’de sezonun MVP’si seçilmesinin yanı sıra son 2 sezonda gelen şampiyonluklarda da ardarda Final Four MVP’si seçilmeyi başaran Micic’in karşısında, daha önce Euroleague şampiyonluğunu tatmış, Euroleague’de tüm zamanların asist kralı konumundaki Calathes olacak.

İki oyun kurucu da sezona yüksek perdenden başladılar. Geçen sezonun sayı kralı Micic, şuana kadar 19.5 sayı ortalaması ile yakaladı ve ligin en skorer 5. ismi ki aynı zamanda 8.3 asist ortalaması ile de bu alanda ligin zirvesinde. Maç başında 3 tane üçlük isabeti bulan Micic, bu istatistiklerle yakaladığı ortalama 23 verimlilik puanı ile de 3. sıradaki

Calathes ise verimlilik alanında 17.2 puan ile 19. sırada ki aynı zamanda sarı lacivertlilerin de bu istatistikteki lideri. Ayrıca 7.2 asist ortalamalası ile 4. sırada ve 1.8 top çalma ortalaması ile de 4. sırada. Onun adına en ilginç ve dikkat çekici olan ise yay gerisinden yakaladığı yüzde 57.1’lik isabetle kariyer rekorunu kırmış olması ki amaç başına minimum 3 tane üçlük deneyen oyuncular arasında bu yüzde ile 3. sırada yer alıyor.

İki oyuncunun son karşılaşması 2021’de Köln’de oynana Euroleague finalindeydi, o maçta Micic ve Efes, Calathe ve Barça’yı 81-86 ile geçerek tarihindeki ilk Euroleague şampiyonluğuna ulaşmıştı. Yarı finalde bileğinden sakatlanmış ve o maçta yine de oynamıştı ancak verimsiz kalmış ve sayı üretemeden sadece 2 ribaund, 1 asist ile katkı verebilmişti. Micic ise 25 sayı, 5 asist ile yıldızlaşmış ve F4 MVP ödülünün de sahibi olmuştu.

İki yıldız kariyerleri boyunca tam 10 kez karşı karşıya geldiler; Micic’in 205-16 Kızıl Yıldız sezonu, 2017-18 Zalgiris sezonu ve 2018-19 Efes sezonlarında Calathes ise hep Panathinaikos formasını giyiyordu. Bu tüm karşılaşmalarında Micic’in Calathes’e göre sayı ortalaması bir tık daha yüksekken, Calathes ise ribaund, asist, top çalma departmalarında önde olan isim. İlginç olan ise iki oyuncunun verimlilik puanı ortalamasının 11.7 rakamında eşitlenmiş olması!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …