Güncel Haberler

İDDİA: Real Madrid, Shannon Evans ile Anlaşmaya Yakın! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden Real Madrid, guard rotasyonunu güçlendirmek için aradığı ismi buldu.

Metealaro’da yer alan habere göre İspanya Liga Endesa şampiyonunun ilk tercihi Wanamaker’dı ama Amerikalı oyuncunun Avrupa’ya dönmeye sıcak bakmaması üzerine ikinci alternatif olan Shannon Evans‘a yöneldiler.

Haberin detaylarında İspanyol devinin Evans’a yılık 1.2 milyon euro değerinde toplam 2 yıllık kontrat önerdiği, tarafların prensipte anlaştığı belirtilmiş. Ayrıca takımı Real Betis‘e de bonservis ödemeleri gerekecek. Önemli bir hatırlatma; Evans, Gine milli takımında da forma giydiği için “Cotonou” statüsünde, 2 yabancı sınırına takılmayacak Endesa maçlarında.

Daha önce ülkemizde Bahçeşehir formasını da giyen, 1.85 metre boyunda olan, 28 yaşındaki Evans, Betis ile sezona çok iyi başlamış ve 3. haftada da takımının Manresa’yı yendiği maçta sergilediği 27 sayı, 9 asist, 33 verimlilik puanı ortaya çıkaran performansla beraber haftanın MVP’si seçilmişti Endesa’da.

OYUNCU ANALİZİ:

Kariyerine Macaristan’ın Atomeromu takımında başlayan Birleşik Amerikalı guard Pro A sahnesinde ortaya koyduğu etkileyici başlangıçla, sezonu asist kralı olarak bitirerek bir üst seviye için hazır olduğunu net olarak göstermişti. Ardından da Bahçeşehir ve Betis’de çıkışını sürdürmüştü. Gelin onun biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım. Skorer sezgileri üst seviyede olan bir guard. Birebirlerde savunmacısını rahatlıkla ekarte edebiliyor. Çabukluğu, atletizmi ve müthiş top tekniği sayesinde agresif bir penetreci, çok iyi bir delici. Bu artıları ile sürekli teması alan ve bolca faul çizgisine giden bir guard, buradaki yüzdesi de çok yüksek, skorunu yukarı çektiği noktalardan birisi oluyor genelde. Aynı zamanda açık alanda da potansiyeli yüksek bir skorer, tempoyu dikte etmeyi seven, dribbling ile tam sahayı süratli şekilde katedip potaya kadar gidebilen bir guard. Pro A’da asist kralı olması da zaten pasör özelliklerini ve saha görüşü gibi oyun kurucu yeteneklerini net olarak ortaya koyuyor zaten. İşin savunma tarafında da faydalı ve çalışkan bir isim. Çabuk elleri ile rakip guardları hataya zorluyor, top çalma istatistiğine istikrarlı katkı yapıyor. Topa baskı konusunda güvenilir bir isim, perimetrede onun karşısında potaya gitmek kolay olmuyor rakipler adına.

Gelelim eksilerine… Her ne kadar top tekniği yüksek olsa da zaman zaman topla fazla oynayıp hem kendisinin hem de takımının ritmini düşürebiliyor ki karar verme mekanizması da geliştirmesi gereken noktalardan birisi, pas-şut ya da penetre-şut tercihleri verimliliğini düşürebiliyor. Özellikle baskılı savunmalar karşısında hata yapmaya meyilli bir guard, mental olarak gelişimini hızlandırlnalı, daha olgun bir oyun ortaya koymalı. Elbette 3 sayı tehditi var ama istikrarlı ve güvenilir değil. Bunun da yine şut seçimleri ile ilgisi var elbette. Savunma tarafında geliştirmesi gereken önemli noktalardan biri topsuz pozisyonlardaki reaksiyonları. Genelde toptan uzak kaldığı anlarda konsantrasyonunu çabuk kaybediyor. Fiziksel dezavantajları nedeniyle adam değişmelerde ters eşleşmelere maruz kalıyor genelde, bu da üst seviyelede önemli bir eksi kuşkusuz. Her ne kadar toplu adam savunmasında ve baskı konusunda iyi bir isim olsa da patlayıcı guardlara karşı zorlanabiliyor, teması aldığı anlarda etkisi azalıyor.

Real Madrid’in oyun kurucu koltuğunda sadece Rodriguez ve Llull’un oturduğunu biliyoruz. İki veteran diyebileceğimiz tecrübeli isim elbette halen Euroleague seviyesinde yıldız statüsündeler ama atletizm, delicilik ve savunmadaki süreklilik konusunda artık sorun yaşayabiliyorlar, sınırlı dakikalarda verimleri yüksek oluyor. Bu noktada Evans’ın hem skor üretimine getireceği katkı ve tempoyu dikte etmesi hem de savunmada topa baskı konusunda sahaya koyacağı enerji koç Mateo’nun bu veteran yıldızların dakikalarını dengelemesi adına çok değerli olacaktır. Elbette Evans’ın Euroleague’de çaylak deneyimi yaşayacağını, dolayısıyla bu seviyeler için fiziksel ve mental anlamda riskli bir transfer olduğunu belirtmek lazım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …