Güncel Haberler

Önizleme: FC Bayern Munich – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunun açılış günündeki maçlardan biri de temsilcimiz Fenerbahçe Beko‘nun Audi Dome’de FC Bayern Munich‘e konuk olacağı karşılaşma.

Gelin her zaman olduğu gibi temsilcimizin bu maçının önizlemesini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Son 2 sezon üst üste play-off bileti kapmayı başarmış olan Bayern, rakibinin koç Itoudis yönetiminde yapacağı açılışı kabusa dönüştürmek niyetinde. Alman ekibi son 2 sezonda yakalanan başarı ve istikrarının devamı olarak ana kadroyu elinde tutarken takıma Gillespie, Winson ve Bonga gibi taze yüzler, Euroleague sahnesi için çaylak isimler ekledi takıma. Fenerbahçe Beko ise koç Itoudis’i göreve getirerek yeniden yapılanmaya gitti ve Bjelica, Wilbekin, Calathes (Euroleague’de tüm zamanların asist lideri) gibi yıldızları kadrosuna kattı.

Guardların Verimliliği

İki takımın da güçlü guard rotasyonları var. Bayern’de yeni transferlerden Cassius Winston BBL’de çıktığı ilk 2 maçta fırtına gibi esti adeta. 24 sayı, 3.5 ribaund, 4.0 asist ortalamalarını yakaladı. Ayrıca geçen sezon beklentileri karşılayamayan Walden da yeni sezona çok iyi girdi ve son maçta ona 17 sayı ile eşlik etti. Bu ikilinin yanında Alman milli takımında da devşirme olarak Eurobasket’de izlediğimiz Weiler-Babb gibi oyunun her iki yönünü de çok iyi oynayan verimli bir combo-guard var. Dolayısıyla temsilcimizin de guardlarından yüksek verim alması şart. Ancak yabancı sınırından dolayı Edwards’ın takıma ısınması tam olarak gerçekleşemedi ki son Bahçeşehir maçında da beklentilerim karşılayamadı. Calathes takıma hemen ısındı tecrübesi sayesinde, organizasyon ve savunma kısmında beklentileri karşıladı süre aldığı maçlarda. Scottie Wilbekin ise sezona tutuk başlamıştı ama Bahçeşehir maçıyla toparlanma sinyalleri verdi. Bayern’in formda guardlarının hücum gücü karşısında bizim de mutlaka Wilbekin’in liderliğinde hücumda agresif olmamız, Winston ve Walden’ın savunma zaaflarının üstüne giderek onları oyunun diğer alanında yıpratmamız gerekiyor.

Kritik Eşleşme: Lucic vs Hayes-Davis

Bu maçta Euroleague’in tecrübeli forvetinin kapışmasını izleyeceğiz. Açılış maçında bir tarafta Bayern’in kaptanı Sırp forvet Vladimir Lucic, diğer tarafta Fenerbahçe’nin yeni transferlerinden Nigel Hayes-Davis olacak.

2021 yılında bu yana takımın kaptanlığını yapan Lucic, geçen sezon 32 Euroleague maçında 12.1 sayı, 4. ribaund, 1.5 asist istatistiklerini tutturmuştu. 33 yaşındaki tecrübeli isim takımdaki tüm boşlukları doldurmuş, ne zaman ne gerekiyorsa onu sahaya koymuş ve play-off biletinin mimarlarından biri olmuştu. Ayrıca geçen sezon tüm ligdeki verimlillik puanı sıralamasında 18. olduğunu belirtelim ki yeni sezonda da ondan beklentiler fazla, omuzlarında yine büyük bir yük olacak.

Hayes-Davis ise her ne kadar geçen sezon Barça’da küçük bir rol edinmiş olsa da Euroleague’de geçirdiği 3 sezon boyunca (ilk 2 sezon Zalgiris’de) kendisini istikrarlı ve verimli bir oyuncu olarak kanıtlamış bir isim. Önemle altını çizmek gerekki Fenerbahçe’nin sezonun başında oynadığı 2 maçta (Cumhurbaşkanlığı Kupası ve BSL) da takımın en skorer ismi olmuştu. Euroleague sahnesinde de benzer bir başlangıç yapması olası ve bu da onu koç Itoudis’in geniş rotasyonunda öncelikli bir konuma yerleştirecektir kuşkusuz.

Hücum Ribaundları

Bayern oynadığı iki lig maçında tam 40 ribaund ortalaması yakaladı ve bu alanda ne kadar dominant, agresif bir takım olduğunu gösterdi. Özellikle Gillespie, Hunter, Rubit bu alanda çok etkili isimler. Ayrıca Weiler-Babb da bir guard için elit bir ribaundçu ve rakip pota altında da bu özelliğini gösteren bir isim. Tabi Lucic ve Zipser gibi ribaundçu forvetleri de unutmayalım.

Fenerbahçe ise şuana kadar ortalama bir ribaund takımı görüntüsü verdi. Ama tabi oynadıkları 2 maçta da önemli eksikleri vardı uzun rotasyonunda. Efes karşısında Booker, Jekiri, Bjelica yoktu, Bahçeşehir karşısında ise Jekiri döndü sadece yabancı sınırının da etkisiyle. Şimdi koç Itoudis yabancı sınırına takılmayacağı için sakatlığı tam olarak geçmeyen Bjelica hariç tüm isimlerinden faydalanabilecek.

Kağıt üstünde baktığımızda iki ekibin de çok önemli ribaundçuları var. Biz her ne kadar Bjelica’dan faydalanamayacak olsak da Pierre ve Hayes-Davis de gerçekten çok iyi ribaundçular. Ama burada anahtar bireysel performans olmayacak. Özellikle bizim takım olarak savunma ribaundlarına konsantre olmamız gerekecek. Çünkü Bayern yarı sahada düzene dayalı oynayan bir takım ve ikinci şans sayılarıyla da beslenmeye başlarlarsa hem tempoyu kontrol altına alırlar hem de savunmada rahat geri koşup sahalarında olmanın avantajıyla işleri daha da sertleştirebilirler.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …