Güncel Haberler

Takım Analizi: Anadolu Efes

Yeni adıyla Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına artık sayılı günler kaldı ve ben de sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu bölümdeki konuğumuz ise geçen sezonun finalisti Anadolu Efes olacak. Keyifli okumalar.

Son 2 sezonu üst üste Euroleague şampiyonu olarak tamamlayan Anadolu Efes, geçen sezon BSL finalinde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye kaybetmişti. Koç Ataman ile yola devam eden lacivert beyazlılar yeni sezonda BSL şampiyonluk kupasını da yeniden kaldırmak istiyorlar ve bu yolda kadrolarını da önemli ölçüde güçlendirdiler.

Yine adı NBA takımlarıyla anılan ama yine istediği süre garantisini ve bol sıfırlı kontrat teklifini alamayan Vasilije Micic bu sezon da takımın direksiyonunda oturan yıldız olacak. Son iki yıldır Euroleague’de final MVP’si seçilmesinin yanı sıra BSL’de de çok iyi performanslar sergilemişti ki koç Ataman’ın 5 yabancı sınırlamasında vazgeçemediği isimlerin başında geliyor. Organizasyon becerisi, deliciliği, ikili oyunlardaki üçlü tehditi ve kritik anlarda sazı eline alarak takıma liderlik etmesiyle Avrupa’da kalan, şanslıyız ki ligimizde izleme fırsatı bulmaya devam edeceğimiz özel yıldızlardan birisi. Artık son yıllarda ayrılmaz bir ikili olduklarını, rakiplerin korkulu rüyası olduklarını söyleyebileceğimiz Shane Larkin de yine onunla beraber olacak yeni sezonda. Milli takımımızın da yıldızlarından biri olan tecrübeli skorer maalesef Eurobasket’de elinden sakatlık yaşamış ve operasyon geçirmişti, sezonun ilk 1 ayında ondan faydalanamacaklar. Sağlıklı olduğu takdirde durdurulamaz performanslara imza attığını, sadece ligimizin değil Euroleague’in de en önemli skorerlerinden biri olduğunu biliyoruz. Ayrıca ligimizde yerli statüsünde oynuyor olması da Efes için büyük bir avantaj kuşkusuz. Onun sezon boyunca sergileyeceğiz performans BSL şampiyonluğu için en kritik faktörlerden biri olacak. Tecrübeli Fransız guard Beaubois da takımda kalmaya devam ediyor. Geçen sezon Larkin ya da Micic’in olmadığı dönemlerde önemli sorumluluklar almış ve bunların altında kalkmış bir isim. Şutör ve delici özelliklerinin yanı sıra organizasyona da çok iyi katkı veriyor ve daha da önemlisi artık rakibin en iyi oyuncusunun başına verebileceğiniz önemli bir savunmacı konumunda. Bu 3 isme ise milli takımda da zaman zaman sergilediği patlamalarla adından söz ettiren Buğrahan, yüksek enerjisi ile özellikle savunma görevleri üstlenecek olan Erten ve kaptan Doğuş artı genç guard Ömercan eşlik edecekler.

Geçtiğimiz yaz Efes adına en çok eleştirilen noktalardan biri 3 forvet rotasyonunda artık yaşları ilerleyen oyuncuların yenilenmemesiydi. Bu yaz beklenen hamleleri yaptılar ve Simon ile Anderson yolların ayrıldığı isimler olurken son yıllarda Euroleague’de tarflı tarafsız her basketbolseverin kabul edeceği üzere elit forvetlerden biri olan Will Clyburn‘ü kadrolarına kattılar. Onu seviyeye çıkaran bir çok özelliği var ama en önemli ikisi her pozisyonda dribbling üstünden üretebilmesi, müthiş bir birebirci olması ve savunmada 5 numara hariç her pozisyonda yer alabilmesi. Bu iki özelliği ile kesinlikle modern basketbolda her takımın kadrosunda görmek isteyeceği bir combo forvet. Koç Ataman onu daha çok 3 numarada kullanacaktır kuşkusuz ama özellikle BSL’de 5 yabancı izni olduğu için zaman zaman kısa beşlerde onu 4 numarada da görebileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçen sezon kendisini kanıtlayan ve takımın uzandığı Euroleague kupasında önemli katkıları bulunan Bryant da yine kadroda yer alacak. Hücumda kritik anlarda sazı eline alabilmesi, potaya gidebildiği gibi dış şutlarda da etkili olması ve istikrarlı bir şekilde savunmaya getirdiği sertlik artı fokus onu koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri yapıyor yine. Yeni transferlerden biri olan Egehan da özellikle BSL sahnesinde süre ve sorumluluk alacaktır. Beşiktaş’da bulduğu şansı gelişim açısından çok iyi değerlendirdi. Artık BSL’nin tecrübeli ve istikrarlı şekilde katkı veren isimlerimnden biri. 4 numarada da bir yenileme yaptı Efes. Geçtiğimiz sezon başarılı geçmiş olsa da bir çok maçta koç Ataman’ın istediği katkıyı alamadığı Moerman ve Euroleague play-off’ları başlayana kadar yokları oynayan Singleton ile yollar ayrıldı. Karşıyaka’da geçtiğimiz 2 sezon çok başarılı işlere imza atan ve Fransa milli takımının da bir parçası olan M’Baye takımın yeni silahlarından biri olacak. Koç Ataman’ın sistemine uygun şekilde dış şut tehditi olan, açık sahada etkili, ribaundlarda savaşçı ve savunmada çabuk ayakları ile adam değişmede sorun yaşamayan bir isim. Fenerbahçe’de beklentilerin altında kalmış, biraz da koç Djordjevic’in seçimlerine kurban gitmiş Polonara da koç Ataman’ın 4 numaraları öne çıkaran sisteminde kendisini yeniden bulacak bir isim, müthiş bir potansiyeli olduğunu biliyoruz ki özellikle son iki yıldız milli takımda da bunu gösteriyor. O da dış şut tehditi bulunan, savaşçı kimliği ile hem savunmada hem de ribaundlarda çok iyi katkı veren, artı atletik özellikleri ile dikkat çeken bir forvet.

Uzun rotasyonunda da bir değişim oldu. Geçen sezon Petrusev ile yapılan genç oyuncuya yatırım projesinin başarısız olmasının ardından yaşları ilerleyen oyunculara göre daha genç ama Euroleague tecrübesi de iyi seviyede olan Ante Zizic’i eklediler. Maccabi’de kendisini kanıtlamış olan ve Euroleague’in elit uzunları arasında yer alan Hırvat pivot gerek alçak posttaki etkinliği, gerek ikili oyunlardaki yüksek yüzdeli bitirişleri ve gerekse mobilitesi ile Efes’e özellikle hücumda değer katacak bir isim. Savunmada da kendisini geliştiriyor ve artık ikili oyun savunmasında kısalar için öyle kolay lokma değil. Pleiss yine dış şut tehditi ve alçak postta fiziğini verimli kullanmasıyla koç Ataman’ın önemli hücum silahlarından biri olacak ki yüksek tecrübesi ve pozisyon bilgisi ile savunmada da fiziğini çok iyi kullanıyor, önemli bir blok tehditine sahip. Dunston ilerleyen yaşı ve dizlerinden yaşadığı sakatlıklar nedeniyle eski seviyesinde olmasa da halen savaşçı kimliği, korumayı başardığı güçlü fiziği ve her iki çember altında da ribaundlarda gösterdiği dominant performansla süreleri azalacak olsa da değerli bir parça olacak. BSL maçlarında daha çok göreceğimiz geçen sezon da kadroda yer alan Egemen de bulduğu süreleri değerlendirmeye çalışacak. Özellikle Dunston ve Pleiss gibi tecrübeli isimlerle antrenman yapmak bile onu çok geliştirecektir kuşkusuz.

Özetleyecek olursak Efes kesinlikle geçen sezona göre daha güçlü bir kadroya sahip. Clyburn, Zizic, M’Baye, Polonara, Egehan hepsi doğru pozisyonlara yapılmış koç Ataman’ın sistemine, Efes kültürüne uygun isimler. Yerli statüsünde oynayan Larkin’in sezonun ilk kısmında olmaması koç Ataman’ın rotasyonunu zorlayabilir biraz ama Buğrahan, Erten, Doğuş, Ömercan gibi isimler BSL’deki bir çok takım karşısında sorun yaşamayacak isimler. Ayrıca Egehan ve Egemen’in de artan tecrübeleri ile daha çok süre ve sorumluluk alacaklarını, daha fazla katkı vereceklerini düşünüyorum. Yine normal sezonu ilk 2 sırada bitirmelerini, hatta liderlik yarışında da Fenerbahçe’den bir adım önde oldukalrını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …