Güncel Haberler

ANALİZ: Türkiye – İspanya

2022 FIBA EuroBasket‘de Tiflis’de oynanacak A grubu 5. maçında A Milli Takımımız, Çarşamba günü denk rakiplerinden biri olan İspanya ile karşılaşacak.

12 Dev Adam 4 maçtan çıkardığı 3 galibiyetle zaten ilk 2 sırada yer almayı garantilemiş durumda ve bu maçı kazanırsa grup lideri olmayı garantilemiş olacak. Grubu lider bitirirsek rakibimiz Litvanya-Bosna Hersek maçının galibi olacak. 2. olmamız durumunda ise rakibimiz 3 takım Fransa, Slovenya, Almanya’nın son maçlarıda alacağı sonuca göre belirlenecek.

Gelin birlikte milli takımımızın bu zorlu maçtan nasıl galibiyet çıkarabileceğini mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

3 Sayı Savunması

12 Dev Adam her ne kadar ilk 4 maçından 3 galibiyet çıkararak sonuç anlamında istediğini almış olsa da Belçika maçı dışında savunmada sıkıntı yaşamıştı. Karadağ karşısında Dubljevic’den ve Gürcistan maçında ise McFadden’dan gelen üçlüklere engel olamamıştık, açıkçası çok canımızı da yakmışlardı. Belçika maçında ise takım olarak savunmada yardımlaşmalı ve agresif bir şekilde tüm açıkları kapatmayı başarmıştık. Onları potadan püskürtmemizle beraber zorlama dış atışlar yapmışlar, düzen dışı kullandıkları şutların da yüzdesi ciddi anlamda düşmüştü, 31 atıştan sadece 7 isabet bulabilmişlerdi. İspanya ise takım olarak %37 ile üçlük isabeti ortalaması yakalamış bir takım, dolayısıyla yay gerisinde kesinlikle özel önlem alınması gereken bir ekip. İşin daha da sıkıntılı tarafı herkes şut kullanıyor, spesifik bir isim yok. Juancho, Brown, Brizuela ve Rudy neredeyse maç başına ikişer üçlük isabeti buluyorlar ki zaten Juancho, Brizulea, Rudy üçlüsünün de her biri maç başına beşer üçlük deniyorlar. Dolayısıyla Rudy’nin yokluğu da kalan 2 isme, Juancho ve Brizuela’ya çok dikkat etmek gerekiyor.

Uzunlarımızın Verimliliği

Bizim en büyük silahımızın boyalı alandaki üretim olduğunu Belçika maçında bir kez daha gördük. Ne zamanki Alperen’i alçak postta verimli şekilde buluşturduk ve onun içeriden dışarı servis yapmasına izin verdik. Bu sayede hem Belçika’nın zayıf olan çember altı savunmasını işledik hem de Alperen’den gelen paslarla kısalarımızın efektif olmasını sağladık. Ayrıca Alperen’e Sertaç’dan gelen destek ve tabiki Ercan’dan gelen dış şut katkısı da çok kritikti. Ercan’ın bu takıma vereceği en önemli katkının 4 numaradan oluşturacağı 3 sayı tehditi olduğunu kağıt üstünde biliyorduk ama Belçika maçında bunu net olarak sahaya da yansıttı. Ancak bu maç Belçika maçından çok farklı olacak çünkü karşımızda da bizim gibi pota altını efektif ve dominant kullanan bir İspanya var. Maç başına 40 sayıyı boyalı alandan üreten İspanya’nın da elinde Willy gibi çok önemli bir silah var. Onun dışında iki genç uzun Garuba ve Pradilla’yı da verimli kullanıyorlar. Dolayısıyla bizim şuana kadar turnuvadaki zayıf karnımız olan boyalı alan savunmasına çok dikkat etmemiz gereken bir maç olacak. Alperen’i Belçika maçında bu kadar verimli kullanabilmemizin nedeni Belçika’nın onun savunmadaki yumuşaklığını işleyebilecek bir silahının bulunmamasıydı. Şimdi Willy ile onu birebirde bırakmak savunmada çok yara almamıza neden olur. Bu nedenle Sertaç-Alperen ikilisi ile başlayıp, Willy’i Sertaç ile kontrol etmek doğru bir seçenek olacaktır.

İkinci Şans Sayıları

Uzunlar demişken İspanya’nın bizim canımızı yakabileceği bir diğer özelliği de hücum ribaundlarındaki dominant perfomansı ve bu sayede buldukları ikinci şans sayıları. Maç başına 12.5 sayı buluyorlar bu alanda. Dolayısıyla bizim özellikle savunma ribaundlarında uzunlarımıza yardımcı olmamız şart. Cedi başta olmak üzere kanatlarda oynayacak olan guardlarımızın ve forvetlerimizin ribaundlarda efektif oynamaları gerekiyor. Hücum ribaundlarında olağan şüphelimiz yine Willy olacak ama Garuba ve Pradilla’ya da sahada oldukları anlarda ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Özetle konu yine Alperen başta olmak üzere uzunlarımızın performansına bağlı olacak. Belçika maçında hücumda uzunlarmızı en verimli şekilde kullanarak sınavın bu tarafını geçtik şimdi sırada uzunlarımızı savunmada nasıl kullanacağımızı, bizim gibi pota altında çok etkili olan bir takıma karşı test etmekte. Hem bu maçın sonucunu direkt olarak etkileyecek bir durumdan bahsediyoruz hem de turnuvada gelişerek yoluna devam eden milli takımımızın bunu nasıl sürdüreceğinden, ivmesini devam ettirip ettiremeyeceğinden bahsediyoruz. Yani bu turnuvadaki en zor sınavımıza çıkacağımızı net olarak söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …