Güncel Haberler

ANALİZ: Milliler, İspanya’ya Son Nefeste Yenildi

2022 FIBA EuroBasket‘te Tiflis’de oynanan A grubu 5. ve son maçında A Milli Takımımız rakibi İspanya karşısında işi son topa kadar getirse de basit hataların da etkisiyle 69-72’lik skorla kaybetti.

Bu sonuçla milli takımımız 3 galibiyette kalarak grubu 2. sırada tamamladı ve Berlin’de oynanacak Top 16 eleme maçında Fransa-Slovenya maçının mağlubu ile karşılaşacak. İspanya ise grubu 4 galibiyetle lider olarak tamamladı ve onlar ise Top 16 eleme maçında Litvanya ile eşleştiler.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

İspanya’da Willy Hernangomez 15 sayı, 6-9 2sayı, 7 ribaund ile en skorer isim olurken, Lorenzo Brown 11 sayı, 2 ribaund, 7 asist, 2 top çalma, Xabi Lopez-Arostegui 9 sayı, 1-6 3sayı, 4 ribaund, 2 asist ve Juancho Hernangomez 8 sayı, 7 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Milli takımımızda ise Cedi Osman 20 sayı, 4-10 3sayı, 5 ribaund, 3 asist ile öne çıkarken, Alperen Şengün 14 sayı, 12 ribaund, 2 asist, 3 top çalma ve Furkan Korkmaz 16 sayı, 3-10 3sayı, 3 ribaund, 3 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Karşılaşmaya iki takım da kısır bir başlangıç yaptı. Karşılıklı gelen top kayıpları nedeniyle organize olmakta zorlanan takımlardan İspanya ufak bir farklar öne geçti. Ancak Cedi’nin üçlüğü ve Alperen’in pota altında etkili olmasıyla beraber ilk çift haneli skorlara ulaşan biz olduk. İspanyollar dış şutlarda düşük bir yüzdeyle oynasalar da bizim pota altı savunmasındaki zaaflarımızı iyi işlediler ve skora denge getirdiler. Hücumda ribaundlarında etkili olmalarına engel olamadık bildiğimiz halde ve Cedi’nin skorer oyununa rağmen verdiğimiz ikinci şans sayıları nedeniyle ilk çeyreği sadece 1 farkla, 18-17 tamamladık. İkinci çeyreğe ise Şehmus’un enerjisi ve üst üste bulduğu sayılarla güzel bir giriş yaptık. Ancak İspanyollar pes etmediler ve bizim kenardan getirdiğimiz Şehmus hamlesine onlar da Juancho’dan katkı alarak karşılık verdiler. İspanya’yanın çembere yaptığı atakları kısalarımız önde, uzunlarımız pota altında kesemedi ve üst üste basket-faullerle gelen sayılarla İspanya farkı açmaya başladı. Melih’in kenardan gelerek verdiği skor katkısı sayesinde ikinci şanslardan tam 12 sayı yediğimiz çeyreğe rağmen devreyi sadece 4 sayı geride, 38-34 tamamlamayı başardık.

İkinci yarıya ise Furkan’dan gelen üst üste üçlükler başladık ve maça hemen tekrar dengeyi getirdik. İlk hızlı hücum sayımızı 3. çeyrekte Cedi ile bulabildik. iki takımın da savunmayı sertleştirdiği ve kötü hücum ettikleri dönemi 50-49 önde geçtik ama sonrasında koç Scariolo’nun molaysıyla hücumda toparlanan İspanyollar 7-0’lık seri yakalayıp son çeyreğe de 56-50 önde girmeyi başardılar. Final çeyreğinde Alperen’in pota altındaki bireysel performansı sayesinde tekrar öne geçmeyi başardık biz de 7-0’lık ile karşılık vererek. Ancak bitime beş buçuk dakika kala Buğrahan’ın kötü pasını almaya çalışan Alperen hücum faul yaptı ve beşleyerek maçı tamamlamak zorunda kaldı. Nitekim sonrasında da İspanya 8-0’lık yeni bir seri yakaladı ve 64-59 ile öne fırladı. Cedi’nin bir kez daha bulduğu hızlı hücumda ok gibi fırlayıp bulduğu basketle maça ortak olduk, fark 1 sayıya düştü ve hemen ardından Furkan ile öne de geçtik. Ama yine verdiğimiz hücum ribaundları canımızı çok yaktı ve İspanyollar Alperen’in olmamasını da iyi değerlendirerek 5-0’lık bir seriyle 69-65 öne geçtiler. Cedi son bir dakikaya girirlirken bulduğu 2-1 ile farkı 1 sayıya düşürse de bitime 23 saniye kala topu Diaza’a kaptırdı. Sonrasında Willy çizgiden 2-2 yaptı. Fark 3 sayıyken çizgiye gitme şansı bulan Larkin maalesef ikide bir attı. Ardından bu kez biz çizgiye Brown’u gönderdik istediğimizi aldık o da ikide bir attı ama yine “HÜCUM RİBAUNDU” verince maçı da İspanya’ya teslim etmiş olduk.

Maçtan önce tüm istatistikler bağırıyordu adeta HÜCUM RİBAUNDU diye. Ama buna rağmen kısalarımız da dahil olmak üzere bir türlü savunma ribaundlarına konsantre olamadık, agresifliği gösteremedik. En azından onlara kolay ribaundlar ve ikinci şans sayıları vermemeliydik. Sertaç’ın bu alandaki eksikliği maalesef tekrar ortaya çıktı. Özellikle Alperen’in erken beşlemesi sonrası Sertaç’ın alan kaplama konusunda ve box-out konusunda yetersiz kalması, bu maçta Ercan’dan da katkı alamamız nedeniyle maç içerisinde ribaund sıkıntımız büyüdükçe büyüdü. Diğer yandan Larkin’in elindeki iyileşmeyen sakatlığı sonrası bir türlü ritmini bulup devreye girememesi, normalde atacağı ya da potaya gideceği her pozisyonda pası tercih etmesi de hücum dengemizi ciddi anlamda bozdu. Euroleague’de Efes’i üst üste 2 şampiyonluğa taşıyan isimlerin başında gelen bir guardın maalesef maçlar devam ederken bir sakatlık yaşaması ve bunun onu rahatsız etmesi şuana kadar bizi çok üzdü. Sakatlık önceden ortaya çıksaydı Wilbekin değişikliği olabilirdi ama şuan için elbette mümkün değil… Artık önümüze bakıp Berlin’deki rakibimizi bekleyeceğiz ve orada oynayacağımız tamam mı devam mı maçına konsantre olmaya çalışacağız.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …