Güncel Haberler

ANALİZ: Türkiye – Gürcistan

2022 FIBA EuroBasket A grubu 3. maçında A Milli Takımımız, grubun ev sahibi Gürcistan ile karşılaşacak.

İlk 2 maçında beklenen basketbolu oynayamayan Ay-Yıldızlılar yine de yıldız isimler ile kazanmayı başarmış, ikide iki yaparak grup liderliği yolunda iddialarını sürdürmüşlerdi. Şimdi gelin Gürcistan maçında namağlup ünvanımızı nasıl koruruz ona bir bakalım.

Sertaç Artık Uyanmalı

Milli takımımız genel anlamda savunmada S.O.S veriyor, bunu hazırlık maçlarından itibaren herkes gördü. Ama bu kısa sürede ne koç Ataman’ın ne de oyuncuların buna çözüm bulmaları pek mümkün değil. Yalnız şunu da söylemek lazım bazı oyuncular bireysel anlamda kendi standartlarının çok altındalar, bu noktada silkelenip kendilerine gelmeliler. Bu isimlerin başında da Sertaç geliyor. Ne Efes’deki başarılı sezonunda ne de geçen sezon Barça’da onun birebirde bu kadar zayıf kaldığı anlara şahit olmadık, kaldı ki agresiflik, enerji gibi konularda da beklentilerin çok altında. Karadağ maçında Dubljevic canımızı çok sıktı ama kazanmanın yolunu bulduk, Bulgaristan maçında ise bizi zorlayacak bir uzun yoktu. Ama şimdi karşımızda tamamen uzunların verimliliğine dayalı bir Gürcistan var. Mamukelashvili, Bitadze, Shermadini hepsi boyalı alanda etkili olan isimler. Dolayısıyla Sertaç’ın artık özellikle savunmada uyanma vakti geldi. Alperen, ağabeyinin hücumdaki tehditlerinde ve aralarında iç-dış uyumu olduğundan, iyi bir ikili olduğundan bahsetti son verdiği röportajda ancak artık savunmada da bu uyumu görmek istiyoruz. Sertaç’ın savunmada bildiğimiz Sertaç gibi oynamasıyla beraber eminim Alperen de takımın geri kalanı da onun enerjisine çıkmak için silkelenip kendilerine geleceklerdir. Efes’deki başarısının temelinde de bu oyun anlayışı vardı, hatırlayın Tavares’i ne zor durumlara soktuğunu! İşte biz milli takımda da o Sertaç’ı görmek istiyoruz artık…

Hücum Ribaundları

Uzunlardan devam edelim… Gürcistan’ın elinde bu kadar kaliteli uzun olunca elbette ribaundlarda da etkili oluyorlar. Şuanada kadar oynadıkları iki maçta uzatmada kaybettikleri Belçika karşısında tam 44 ribaund alarak bu alanda net bir üstünlük kurmuşlardı ki bunlardan 11 tanesi de hücum ribaunduydu. Farklı kaybettikleri İspanya karşısında bile 12 hücum ribaundu alarak bu alanda ne kadar güçlü bir takım olduklarını gösterdiler. Biz ise farklı kazandığımız Bulgaristan’a karşı bile ribaundlarda üstünlüğü yakalayamamıştık ve rakibi tam 15 hücum ribaundu vermiştik! Bu alanda sadece uzunlarımızı sorumlu tutmak elbette yanlış olur. Takım olarak savunma ribaundlarına konsantre olmamız, rakibe ikinci şans sayısı vermemiz şart. Tabi Sertaç ve Alperen ikilisi de bu alanda yine olağan şüpheli. Sertaç turnuvada 4 ve Alperen ise 7.5 ribaund ortalaması ile oynuyor. Alperen beklentileri bu alanda karşılarken Sertaç yine çok gerilerde. Ercan, Cedi, Sadık Emir gibi isimlerin kısıtlı süreler alsalar da Sertaç’ın bu açığını kapatmaları gerekiyor. Aksi halde Gürcistan gibi boyalı alanda bu kadar etkili olan bir takım karşısında canımız çok sıkılabilir. Zaten savunmada sorun yaşayan bir takım olarak bir de ikinci şans sayıları verirsek sorumlarımız daha da büyüyecektir.

Larkin x McFadden

Her ne kadar Bulgaristan maçında forma giyemeyen Furkan’ın durumunun iyi olduğu ve takımla çalıştığı söylense de hücumdaki ana yaratıcımız Larkin olacak yine. Karadağ maçında bu beklentimizi karşılamıştı yıldız guard. Sonrasında Bulgaristan maçında da gerektiği yerlerde devreye girmişti. Özetle hazırlık maçlarının ve Dünya Kupası elemelerinin aksine beklediğimiz gibi daha iyi daha verimli bir Larkin var karşımızda. Savunmada sorunlar yaşayan ve atarak kazanmak zorunda olan bir takımız, bu nedenle de Gürcistan karşısında da Larkin’in devrede olması çok önemli olacak. Bulgaristan maçında Bost’un savunmasına karşı sorun yaşamamıştı. Bu maçta da karşısında Gürcistan’ın sert kısaları ile etkili bir savunma görebilir, onu yıpratmamak adına özellike top getirme ve organizasyon konularında Cedi ile Furkan’ın destek olması lazım. Diğer taraftan biz de McFadden’ın savunmasına konsantre olmalıyız, onların hücumdaki tek kısa yaratıcısı diyebiliriz McFadden için. Dolayısıyla da İspanya’nın yaptığı gibi onu sınırlayabilirsek maçı büyük ölçüde kazandık diyebiliriz. Şehmus başta olmak üzere kısalarımızın ona karşı ekstra konsantre olması galibiyetin anahtarlarından biri konumunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …