Güncel Haberler

ANALİZ: Türkiye – Karadağ

2022 FIBA EuroBasket başlıyor ve A Milli Takımımız‘ın ilk rakibi Karadağ olacak.

Gruptan çıkmak kadar ilk 2 sırada da yer almak çok önemli olacak. Çünkü çapraz eşleşmeden Slovenya, Fransa, Litvanya ve Almanya gibi çok güçlü takımlar gelecek. Bu nedenle ilk turda oynayacağımız her maç çok önemli. Gelin birlikte Karadağ maçını mercek altına alalım ve galibiyetin anahtarlarını belirleyim.

Skorer Guardlar

Koç Ataman bile verdiği son röportajda o isimden bahsetmedi ama bana göre Karadağ’ın hücumlarına asıl yön veren, takımın skor potansiyelini belirleyen, Perry’nin de elini rahatlatan isim o. Karadağ’ın Dünya Kupası elemelerindeki son 2 maçını izleyen dostlar beni anlayacaktır; Mihailovic’den bahsediyorum elbette. Perry ile beraber onun üstünde kuracağımız savunma baskısı galibiyetin anahtarlarından biri olacak. Eğer bu ikili istedikleri tempoyu yakalarlarsa zaten sıkıntılı olan savunmamız karşı Karadağ’ın tıpkı Bosna’ya yaptığı gibi 88 ve hatta daha fazlasını göndermesi hiç de şaşırtıcı olmaz. Elbette bu isimlere Popovic’i de eklemek lazım. Özetle Karadağ her ne kadar uzunları ile öne çıkan bir takım gibi görünse de bu 3 guardın hücumdaki verimliliği koç Radovic’in sisteminde çok önemli. Biz onları hem birebirde hem de yardımlarla iyi savunmalıyız ama diğer taraftan Larkin ve Furkan başta olmak üzere yakaladığımız eşleşmelerde agresif oynayarak onları savunma yapmaya zorlamalı, oyunun o tarafında da yıpratmalıyız. Zaten bizim için de Furkan ve Larkin’in çift hanelerde skor üretmeleri galibiyetin anahtarlarından biri konumunda. Şehmus ve Melih’in de onlara özellikle savumada çok iyi katkı vermesi gerekiyor.

Çember Savunması

Milli takımımızın savunmada ne kadar yumuşak kaldığını Dünya Kupası elemelerindeki Letonya ve Sırbistan maçlarından gördük. Özellikle uzunlarımız maalesef beklenen seviyenin çok altındalar. Alperen NBA’de yaşadığı sorunları buraya da taşımış durumda, Sertaç ise Efes’deki günlerinden uzak bir görüntü verdi şuana kadar. Sadık Emir ve Furkan Haltalı da bu seviyeler için henüz toylar. Karşımızda ise Dubljevic ve Simonovic başta olmak üzere uzunları iyi kullanan, gerektiğinde tempoyu düşürerek yarı sahada her topu çember altına indiren bir takım var. Özellikle Dubljevic’in birebirlerini yardımsız savunabilmemiz galibiyetin anahtarlarından biri olacak. Yardımı getireceksek de en az skor tehditlerinin olduğu yerden 3 numaradan getirmemiz doğru olacaktır. Tabi Dubljevic’i de yay gerisinde boş bırakmamak lazım, kesinlikle hafife alınmayacak bir 3 sayı tehditi var. Diğer taraftan tıpkı guardlarda olduğu gibi bizim Dubljevic savunmadayken onu zorlamamız da çok önemli. Özellikle Alperen ile eşleştiği anlarda onu kendi silahıyla vurmak adına topu alçak posta indirmeliyiz. Aynı şekilde Simonovic üstünden oynayacağımız ikili oyunlarda guardlarımız ya da kanat oyuncularımız onun üstüne atak etmeli, ters eşleşmeleri şutla değil, penetre ile cezalandırmalıyız. Özetle çemberi korurken, oyunun diğer tarafında da çembere atak etmeli, silahlarını bu şekilde de yıpratmalıyız.

Cedi Belirleyici Olabilir

Karadağ, turnuvadaki elit takımlarından biri değil ve özellikle hücumda sınırlı bir güce sahipler. Guard rotasyonunda Perry ve Mihailovic, pota altında da Dubljevic ve Simonovic gibi skor opsiyonları var. Ama kanatlarda, özellikle forvette önemli silahları yok, zayıf noktaları diyebiliriz. Bu nedenle de Cedi’nin sergileyeceği performans bizim adımıza direkt galibiyeti etkileyecek faktörlerden biri olacak diye düşünüyorum. NBA oyuncumuzun ne kadar olgun ve verimli bir performans sergilediğini eleme maçlarında da gördük. Ancak bu maçta özellikle daha agresif oynaması gerekiyor. Evet karşısında zaman zaman Radoncic, Radovic, Ilic gibi sert oyuncular görecektir ama bu tarz oyuncularla boğuşmaya NBA’den de alışkın. Fundementali, sürati ve dış şut tehditi ile hücumdaki çeşitliliğini kullanacağını üstünlük kuracağını düşünüyorum. Tabi savunmada da yine onun enerjik performansına çok ihtiyacımız olacak. Koç Ataman’ın belirttiği gibi savunmayı toparlanmak için yardımları kullanmamız gerekiyor, bu konuda da Cedi aranan isim olacak. Savunmada oyunu okuması, farkındalığı ve yüksek IQ’su ile takıma liderlik etmesini bekliyor olacağız.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …