Güncel Haberler

ANALİZ: Millilerin Rakibi Sırbistan

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri 2. tur I grubu ikinci maçında A Milli Takımımız, kapalı gişe Sinan Erdem’de Sırbistan‘ı konuk edecek.

Millilerimiz 2-3 dereceleriyle averajla 5. sırada yer alırken, Sırplar ise 2-3 ile yine averajla bizim bir adım önümüzde 4. sırada yer alıyorlar. İlk 3 sırada yer alan takımların Dünya Kupası biletini kapacağını düşündüğümüzde bu maçın ne kadar kritik olduğunu daha net anlayabiliriz sanırım.

Gelin iki takım adına da hayati önem taşıyan bu maçta millilerimiz için galibiyetin reçetesini çıkarmaya çalışalım.

Bir İlk: Larkin ile Micic Karşı Karşıya

İkili 2018 yazından bu yana Anadolu Efes forması ile beraber mücadele ediyorlar ve son iki yıl üst üste Euroleague şampiyonluğunun gelmesinde kuşkusuz en önemli iki isim konumundalar. Ancak Larkin’in devşirme statüsünde milli formayı giymesinden bu yana Micic ile hiç karşılaşmamışlardı, tüm Avrupa bu karşılaşmayı bekliyor olacak. Sırp yıldız son oynadıkları Yunanistan maçında sakatlanmış ve karşılaşmayı tamamlayamamıştı ama sonrasında İstanbul’a kafileyle beraber geldi ve milli takımımıza karşı forma giymesi bekleniyor.

Açıkçası Larkin, Efes’deki form grafiğinden oldukça uzak. Milli takıma geç katıldı ve halen ritmini bulamadı. Son oynanan ve farklı kaybettiğimiz Letonya maçında ise Cedi ile beraber ayakta kalmaya çalışan isimdi. Bu maçta da Micic karşısında önemli bir görev üstlenecek. Elbette fiziksel farklılıklardan dolayı belki direkt olarak birbirlerini savunmayacaklar ama iki oyuncunun da liderlik anlamında takımları için ne kadar önemli olduklarını biliyoruz. Özellikle iki takımın da oyun kurucu pozisyonunda sınırlı silahının bulunması bu iki yıldızın performanslarını çok daha kritik hale getirmiş durumda.

Bu arada Micic’i büyük olasılıkla Cedi, Furkan ve Buğrahan gibi isimlerle savunacağımızı düşünüyorum. Sırplar ise Larkin’i Guduric, Kalinic, Lucic farklı isimlerle, fiziksel olarak daha fazla yıpratmak için savunabilirler.

Jokic ve Pota Altı Savunması

Milli takımımızın hazırlık döneminin ilk anlarından itibaren çıktığı her maçta temel problemlerinden biri genel anlamda savunma ama özellikle pota altı savunmasıydı. Nitekim Letonya karşısında da Porzingis karşısında Alperen de Sertaç da yetersiz kaldılar. Onun üzerinden istedikleri skorları buldukları gibi biz Letonya’nın pota altında ise ona karşı dağıldık, blokları ile tüm hücum sistemimizi çökertti diyebiliriz. Şimdi karşımızda çok daha dominant bir uzun olacak, son 2 sezon NBA’in MVP’si seçilmiş, oyunun her yönüne katkı veren, zeki ve güçlü bir pivottan bahsediyoruz. Elbette Alperen ona karşı oynadı daha önce ama henüz tecrübesi olduğunu biliyoruz ve Jokic bunu kullanmak isteyecektir. Bu maçta Sertaç, Sadık Emir ve Ercan’ın katkıları çok kritik olacak. Çünkü Jokic dışında bir de Milutinov faktörü olacak karşımızda. Dolayısıyla boyalı alan savunması takım olarak çok dikkat etmemiz gereken bir konu, sadece uzunlarımızın değil zaman zaman özellikle Jokic’in birebirlerine karşı kısalarımızın da aktif ve agresif olmaları, sıkıştırmaları kovalamaları, pas açılarını kapatmaları kritik olacak.

Üç Sayı Çizigisi

Letonya’dan 111 sayı yememizdeki temel nedenlerden birisi kuşkusuz üçlük atışlardı. Evet koç Ataman’ın dediği rakibimiz %57 gibi müthiş bir yüzdeyle üçlük soktu ama bunun nedeni tam 35 deneme yapmaları ve 20 tanesini sokmalarıydı. Üstelik bu isabetlerin büyük çoğunluğunun ceza atışları ile, genelde savunmamızın müdadehele edemediği atışlardan geldiğinin de altını çizmek lazım. Daha da ilginç bir noktaya değinelim, o maçta biz de %57 ile, aynı yüzdeyle üçlük kullandık! Biz 21 denemeden 12 tanesinde isabet bulduk. Dolayısıyla gördük ki aslında onlar gibi biz de o maçta çok iyi bir yüzdeyle atmışız ama biz onlar kadar topu iyi çevirip, organize olup daha fazla boş atış yaratamadık maalesef.

Sırbistan karşısında Jokic ve Milutinov gibi etkili pota altı oyuncuları karşısında hücumda üç sayı çizgisinden bulacağımız isabet yüzdesi kritik olacak elbette. Ama 3 sayı savunmasına da çok dikkat etmemiz gerekecek çünkü aynı uzunlara önlem aldığımız için aşırı gömülüp şutörleri unutursak Lucic, Guduric, Marinkovic, Jaramaz gibi isimlerle canımızı çok sıkarlar ki Yunanistan karşısında %55 (11-20) isabet ile oynadıklarının altını çizelim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Wilbekin ile Larkin Tahkime Gittiler

Bu yaz 2024 Paris Olimpiyat Ön Elemeleri için düzenlenen Milli Takım kampına katılmayan iki devşirme …