Güncel Haberler

RESMİ: Karşıyaka’nın Yeni 4 Numarası Brown Oldu (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka‘nın yeni 4 numarası belli oldu.

İzmir temsilcisi 5. yabancı transferini 4 numaralı pozisyona yaptı ve son olarak Real Betis forması ile izlediğimiz Vitto Brown ile 1 yıllık kontrat imzalandığını duyurdu.

2.03 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı uzun forvet geçen sezon Endesa’da 33 maçta ortalama 23.5 dakika süre alırken 11.0 sayı, %38.3 3sayı, 4.3 ribaund ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Wisconsin mezunu olan ve Avrupa’daki kariyerine Le Mans’da başlayan bu çok yönlü 4 numarayı gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Brown hücumda hem içeriden hem de dışarıda üretebilen bir forvet. Sırtı dönük pozisyonlarda, yani alçak postta da birebirlerle skor üretebilen bir oyuncu olması takımın saha yerleşimine boyut atlatabiliyor. Tabi bunu yapabilmesinin temel nedeni müthiş bir atlet olması ve güçlü fiziği, dönüşleri de etkili. Ayrıca patlayıcı bir oyuncu, çok kısa sürede sıçrayarak pozisyonları smaçla bitirebiliyor. 3 numaradan devşirme olmasının da etkisiyle dış şut tehditi de var, yay gerisinden verimli bir isim ki Endesa’da %35 üstünde üçlük isabeti bulması da bunun kanıtı. Özellikle ikili oyunlarda dışa açılarak bulduğu üçlüklerle etkili. Buna ek olarak yüzü dönük olarak da koridoru yakaladığında bir kaç dribbling üzerinden potaya giderek skor üretebiliyor. Mobiletisi yüksek bir oyuncu, açık alanda takımıyla beraber tüm sahayı katedebiliyor, geçiş hücumlarında çok verimli bir bitirici. Hücumda bu kadar aktif bir isim olduğu için sıklıkla çizgiye gidiyor ve oradan da cezayı kesmesini biliyor, %80 üstünde bir isabet oranına sahip. Savunma tarafında 2.21 metre uzunluğundaki kanat genişliği ve güçlü fiziği ile kendinden iri ve uzun rakipleri bile alçak postta göğüsleyebiliyor. Genel anlamda birebir savunmada odağı yüksek bir forvet. Kendi pota altında iyi bir ribaundçu, atletik özellikleri, patlayıcılığı ve güçlü fiziği sayesinde iyi pozisyon alıp ribaundları en üst noktadan çekebiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Hücumda skora dayalı bir isim. Evet hem içeriden hem de dışarıdan üretebildiği için çok yönlü bir katkı verebiliyor ama pas özellikleri zayıf. Dolayısıyla onu bir bitirici olarak kabul etmek gerekiyor ki tabi bu da rakiplerin ona önlem almasını kolayştıran bir durum. Diğer taraftan top tekniği ortalama seviyede, kendi şutunu yaratabildiğini söylemek pek kolay değil. Adam eksiltip potaya gitme gibi artılara sahip değil. Hücumda genel sorunlarından biri de konsantrasyon eksikliği, bu da basit top kayıpları ya da pas hataları yapmasına neden olabiliyor. Savunma tarafında da bu konsantrasyon eksikliğinin emarelerini görüyoruz, basit faullerle erken faul problemine girebiliyor. Bir diğer nokta da perimetre savunmasında yanal hareketliğinin ağır kalıyor olması. Kendisi gibi atlet ve çabuk isimleri savunmakta zorlanabiliyor. Çember koruma ve blok tehditi iyi olduğu alanlar değil.

Koç Sarıca’nın M’Baye gibi atlet ve dış şut tehditi yüksek 4 numaralarla oynamayı sevdiğini biliyoruz. Elbette Brown, M’Baye kalitesinde ve tecrübesinde bir isim değil. Ama kaliteli bir kumaşı var ve Avrupa’nın en iyi yerel ligi olarak kabul edilen Endesa’da çift haneli skor ortalamaları yakalayarak ne kadar istikrarlı bir hücumcu olduğunu gösterdi geçen sezon. Zaten Jaylen ve Errick varken Kaf-Kaf’ın skor üretimi konusunda sorun yaşayacağını düşünmüyorum ki onların delici performanslarını tamamlama konusunda Brown gibi bir dış şut tehditini takıma eklemek de akıllıca oldu. Savunmada defoları var evet, bu nedenle de hem Delgado’nun hem de başka bir 3 numara transferi yapılmayacaksa Flatten’ın ona oyunun bu tarafında ekstra destek olmaları gerekecek. Açıkçası eğer 3 numara Flatten ile geçilecek ve başka yabancı alınmayacaksa Brown’un Karşıyaka’nın hedefleri doğrultusunda beklenen profilin biraz altında kalacağı kanaatindeyim…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …