Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia da Harper ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden biri olan Cazoo Baskonia, guard rotasyonunu Amerikalı bir isim ile güçlendirmek istiyor.

El Correo Alava’da yer alan habere göre İspanya Liga Endesa temsilcisi geçen sezonu New Orleans Pelicans’da geçiren ve ağırlıklı olarak G-League‘de forma giyen Jared Harper ile ilgileniyor. Bildiğiniz gibi bir diğer Euroleague ekibi Valencia da onun için devreye girmiş durumda.

1.80 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç oyun kurucu geçen sezon Birmingham forması ile G-League’de 38 maça çıkarken ortalama 33.7 dakika süre almış ve 21.4 sayı, %41.2 3sayı, 3.4 ribaund, 6.2 asist, 1.4 top çalma ile önemli istatistiklere imza atmıştı.

OYUNCU ANALİZİ:

Auburn çıkışlı olan bu yetenekli ve ele avuca sığmayan guardı gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Harper göründen çok daha atlet bir oyuncu ve sadece 1.80 boyunda olmasına rağmen smaç yapabildiğini söylemek bile onun atletimiz seviyesi için yeterli olur sanırım. Bunun yanında elit bir top tekniğine sahip ve dribbling üstünden her şekilde, her mesafeden skor tehditine sahip. Potaya atak ettiği pozisyonlarda temas aldığı durumlarda da dengesini kaybetmeden akrobatik atışlarla pozisyonları bitirebiliyor. Dış şut tehditi yüksek, sahanın her yerinden üçlük tehditine sahip. Skorer özelliklerinin yanı sıra saha görüşü açık, pas becerileri üst seviyede olan bir oyun kurucu. Gerek açık alanda gerekse yarı sahada takımını organize etmeyi bilen, bencil olmayan ve pas-şut tercihleri genelde verimli olan bir guard. İşin savunma tarafında da çabuk elleri ile rakiplere zor anlar yaşatabilen, hücumdaki dikey çabukluğununun yanı sıra yanal çabukluğu sayesinde oyunun bu alanda da faydalı olan bir guard. Fiziğine ve oyuna göre de iyi bir ribaundçu, özellikle havuza düşen topları iyi takip ediyor ve çektiği ribaundlarla takımını hemen hızlı hücumlara çıkarabiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Evet dış şut tehditi yüksek ama istikrar konusunda sorunlar yaşayabiliyor. Geçtiğimiz sezon G-League’de yumuşak savunmalar karşısında rahat etmişti ama bu konuda üst seviyede sorun yaşayabilir. Pas verme işini zaman zaman abartabiliyor, bencil olmamak için bitirmesi gereken pozisyonlarda pası zorlaması sorun yaratabiliyor. Güçlü ve uzun oyuncular karşısında elbette trafik içinde zorlanıyor, her ne kadar dengeli bir isim olsa da fiziği yeteri kadar kalın değil. Ayrıca fiziksel dezavantajları savunmada da canını sıkabiliyor. Birçok guard onu sırtına alarak potaya yönelebiliyor ya da alçak postta ona kolayca faul aldırabiliyor.

Harper, etkili bir skorer olduğu gibi oyunun asist ve ribaund alanlarına da fazlasıyla destek veren çok yönlü bir guard. Avrupa’da NBA’de olduğu kadar fiziği odaklı problemler yaşamayacağını tahmin ediyorum ki atletizm farkı ile bu açığı kapatabilir Euroleague sahnesinde bile. Elbette genç bir oyuncu olması ve ülkesinin dışına ilk kez çıkacak olması adaptasyon anlamında dezavantajlar yaratabilir. Baskonia bu tarz oyuncular için yıllardır iyi bir basamak olmuş, hem Avrupa’ya adaptasyonları hem de gelişimleri açısından çok doğru bir adres olmuştu. Ancak zaten ellerinde Howard gibi hem fiziksel hem de mental olarak benzer özelliklerde bir guard olması işlerini zorlaştırabilir. Açıkçası oyun kurucu rotasyonunu Euroleague gibi bir kurtlar sofrasında tecrübesiz, fiziksel dezavantajları bulunan ve kariyerlerinde ilk kez Avrupa’da oynayacak olan iki guarda bırakmanın hata olacağı görüşündeyim. Onların yanına ya da belki de Harper’ın yerine mutlaka tecrübeli bir ismin eklenmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …