Güncel Haberler

RESMİ: Asvel’in Yeni Guardı Almanya Ligi MVP’si Jackson-Cartwright (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden biri olan Fransa Betclic ELITE Pro A‘nın son şampiyonu LDLC Asvel Villeurbanne, guard rotasyonunu bir MVP ile güçlendirdi.

Geçtiğimiz sezon Telekom Bonn forması ile Almanya easyCredit BBL’nin MVP’si seçilen Parker Jackson-Cartwright ile gelecek sezon için anlaştıklarını açıkladılar.

1.80 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu geçen sezon BBL’de 37 maçta ortalama 30.3 dakika süre alırken 20.4 sayı, %33.5 3sayı, 3.5 ribaund, 7.0 asist, 2.1 top çalma ile hayli dikkat çekici istatistiklerle mücadele etmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Arizona çıkışlı olan atom karınca, profesyonel kariyerine Avrupa’da alt liglerde başlamış bir isim ve geride bıraktığı 3 sezonda hem İngiltere 1. Ligi’nde hem Fransa Pro B’de hem de son olarak Almanya BBL’de MVP seçilmeyi başardı. Gelin bu ilginç oyuncuyu biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Son dönemde Avrupa basketbolunda giderek sayıları artan, standartların altında bir fiziğe sahip olan ama çabuklukları ve skorer oyunları ile öne çıkan guardların önemli temsilcilerinden biri. Hücumda çok fazla silahı var ama en önemli silahı elbette sürati, çabukluğu ve elit top tekniği. Bu sayede set hücumlarında müthiş bir penetreci ve açık alanda topla birlikte ulaştığı hıza erişebilecek oyuncu sayısının çok az olduğunun da altını çizmek gerekli. Ayrıca yine elit bir pasör kendisi, gerek ikili oyunlarda gerekse penetre pas oyunlarında sahayı tarayan, her opsiyonu görebilen bir oyun kurucu. Tabiki söylemeye gerek bile yok ama dribbling üstü etkili bir üçlükçü aynı zamanda, dış şutuna güvenen bir guard ki geçen sezon 37 maçta toplam 227 üçlük denemesi yapmıştı zaten. Savunma tarafında da uzun kolları, çabuk elleri ve yine oyunu iyi okuması sayesinde takımına katkı veren bir isim, rakipler için tehlikeli bir top hırsızı olduğunu belirtmek gerekli.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Öncelikle fiziksel anlamda dezavantajlı bir oyuncu. Daha çok savunmada bunu hissediyor ve neredeyse tüm guardlar onu sırtına alarak kendilerine ters eşleşme yaratmaya çalışıyorlar. Bu da onun savunmada ekstra eforla oynamasına ve fazla yıpranmasına neden oluyor. Hücum tarafında ise teması alan bir guard ve çizgiye çokça gidebiliyor ama buradaki yüzdesi bir kısa için iyi değil, yüzde 80’lerin üstüne çıkması gerekli verimini arttırabilmesi için. Ayrıca dış şutlarına güveniyor olsa da istikrarlı bir şutör değil, nitekim geçen sezon sadece yüzde 33.5 ile üçlük bulabilmişti. Bu da savunmaların onu bir adım daha geriden almasına, sürat avantajını daha sınırlı kullanmasına neden olabiliyor. Fiziksel dezavantajları hücumda ise trafiğin içine girdiği anlarda olabiliyor, temas aldığında dengesi kaybolabiliyor ve bu da top kayıplarını getirebiliyor. Topla çok fazla oynayan bir guard olarak top kaybı potansiyeli de yüksek bir guard.

Jackson-Cartwright, fiziksel dezavantajları fazla olsa da hücumda vaadettikleri ile Euroleague sahnesinde bile çok değerli bir parçaya dönüşebilir. Asvel gibi hedefi daha düşük olan bir takımda gelişim fırsatını değerlendirmesi gerekli. Savunmada çabukluğu ve mücadele gücü ile fiziksel dezavantajlarını kapatabilir, hücumda dış şutlarını biraz daha istikrarlı hale getirebilirse gerçekten izlemesi keyif verecek, çok değerli bir oyun kurucu olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …