Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Smith’i Yakın Markaja Aldı (Analiz)

Koç Itoudis yönetiminde yeniden yapılanma sürecine giren Turkish Airlines Euroleague temsilcimiz Fenerbahçe Beko, guard rotasyonunu güçlendirmek istiyor.

ING Basketbol Süper Ligi‘nin son şampiyonu Fenerbahçe Beko, Wilbekin transferini yapsa da Henry ve De Colo’nun ayrılmasıyla guard rotasyonuna takviye yapmak istiyor.

SDNA’da yer alan habere göre ise Alba Berlin ile geçen yaz 3 yıllık kontrat imzalayan Jaleen Smith‘in durumunu yakından takip ediyorlar ki hatırlayacağınız üzere temsilcimiz geçen yaz da Amerikalı guard ile ilgilenmişti. Partizan ve Virtus Bologna da onların bu transferdeki rakipleri olabilirler. Tabi bu transferi bitirmek isteyen ekibin Alba’ya bir bonservis ödemesi gerektiğini de hatırlatalım, rakam resmi olarak açıklanmasa da 300 bin Euro bandında olduğu gelen haberler arasında.

1.90 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı guard, Euroleague sahnesindeki çaylak sezonunda 33 maçtan 17 tanesine ilk beş başlamış ve ortalama 21 dakika sahada kalırken 8.3 sayı, %31.7 3sayı, 2.2 ribaund, 2.3 asist, 6.6 verimlilik puanı ile mücadele etmişti. Şampiyonluk yaşadığı BBL’de ise 40 maçta ortalama 23.3 dakika sahada kalırken 10.9 sayı, %38.7 3sayı, 2.8 ribaund, 3.5 asist ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Smith, Ludwigsburg’daki başarılı performansıyla BBL’de MVP seçilmiş ve sonrasında Alba’nın yolunu tutarak Euroleague’de ilk kez sahne almıştı. Çaylak sezonunda adaptasyon konusunda sorunlar yaşamış ve tam olarak beklentileri karşılayamamıştı açıkçası. Gelin artılarıyla eksileriyle Amerikalı guardı biraz daha yakından tanıyalım…

Onu en değerli kılan özelliği çembere yaptığı ataklar, güçlü penetreler. Evet çok patlayıcı bir oyuncu değil ama her iki yöne de aynı agresiflikle penetre edebilmesi ve bitirişlerde iki elini de kullanabilmesi onu çok yönlü bir bitirici yapıyor. Hem forvette top aldığı pozisyonlarda potaya gidebilen, hem de ikili oyunları tepeden organize edip sonrasında topla potaya hareketlenebilen bir isim. Diğer taraftan iyi bir şutör olduğunu söyleyebiliriz, genelde yakala at pozisyonlarında daha başarılı Ancak çok istikrarlı bir şutör olmadığını belirtmek gerekli, topu aşağıdan çıkarması ve şut mekaniğinin yavaş olması da eksiler arasında. Dribbling üzeri kullandığı orta mesafeli şutlarda ise kendisine geriye çekilerek alan yaratmayı bilen bir şutör. Bunu yay gerisinden kullandığı dribbling atışlarda da silah olarak kullanıyor ama işte bunu istikrarlı hale getirmesi gerekiyor. Hücumdaki geniş portföyünde yer alan silahlardan biri de alçak post etkinliği. Kendisinden küçük ve zayıf guardları sırtına alarak potaya gidebilen bir oyuncu ki bu özelliğini daha fazla kullanması gerekyor. Hücumda bitiricilik asıl özelliği olsa da iyi bir organizatör ve pasör olduğunu da unutmamak gerekli. İkili oyunlarda penetre sonrası gerek devrilen ya da dışarı açılan uzunları gerekse forvetlerdeki şutörleri besleyen, saha görüşü yüksek ve pasları genelde asiste dönüşen bir isim, takımda ikinci oyun kurucu görevini başarıyla yerine getirebiliyor.

Gelelim savunmaya. Öncelikle top çalma konusunda gayretli ve çalışkan bir isim, savunmada geri adım atmaması, fiziksel temastan kaçmaması da önemli artıları arasında yer alıyor. Ayrıca topa baskı konusunda güvenilir bir isim, hatta rakip oyun kurucuların toplarını elden alabilen bir isim. Takım savunmasına faydalarından biri de rakip hücumları çok iyi okuyabilmesi. Onun için BBL’nin en iyi perimetre savunmacılarından biri diyebiliriz rahatlıkla, rakipler için hayatı zorlaştıran, sert bir savunmacı ve yatay hareketliliği oldukça iyi. İkili oyun savunmasında da bu özellikleri ile iyi işler çıkarıyor, zaman zaman rakiplere orta mesafe şansları tanıyor olsa da onların potaya kadar gitmesine izin vermiyor. Güçlü fiziği sayesinde tıpkı hücumda olduğu gibi savunmada da alçak postta mesai harcayabilen bir guard, rakiplerin kolay kolay itemediği oyunculardan ama zaman zaman kendisinden uzun oyuncuların sırtı dönük oyunlarında şutlarını bozamayabiliyor. Her ne kadar dikey patlayıcılığı yüksek bir oyuncu olmasa da savaşçı kimliği, zamanlaması, pozisyon bilgisi ve kapladığı alan sayesinde pozisyonuna göre ribaundlara çok iyi katkı verebilen bir isim.

Özetlemek gerekirse, Smith şuan için Euroleague seviyesinde yıldız diye adlandırabileceğimiz ya da bu potansiyele sahip bir isim değil. Evet hücumda herşeyi yapabilen çok yönlü bir silah ama yukarıda belirttiğim gibi özellikle şutlar konusunda defoları da mevcut. Diğer taraftan konu savunma, fiziksel oyun, ribaundlar, delicilik, IQ, takım oyunu gibi noktalara gelince bence Euroleague’deki faydalı görev adamlarından birisi ve alternatif skorer ya da yardımcı oyun kurucu olarak da katkı veren bir isim. Bu rollerin herhangi birinde ama ilk beş ama benchten gelerek faydalı olabileceğini düşünüyorum. Henry’den alınan katkının bir benzerini bekleyebiliriz ondan da. Ayrıca Wilbekin ile birlikte oynayabileceği gibi eğer Dorsey transferi gerçekleşirse onunla beraber bu sefer daha fazla organizasyon ve topla oynama yönüne kayarak yine faydalı olabilir. Özellikle savunma, organizasyon ve fiziksel oyun anlamında Wilbekin ve gelirse Dorsey’i tamamlayacak doğru bir parça olacağını öngörüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Zalgiris’den Baskonia’ya Farklı Tarife

Turkish Airlines Euroleague 31. hafta mücadelesinde Zalgiris Kaunas konuk ettiği Baskonia‘yı 94-76 gibi farklı bir …