Güncel Haberler

İDDİA: Gaziantep, NBA Patentli Dotson ile Anlaştı (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Gaziantep, kadrosunu NBA patentli bir skorer ile kadrosunu güçlendirdi.

Basketfaul’ün haberine göre geçtiğimiz sezon G-League’de Austin forması giyen Damyean Dostson ile anlaştılar.

28 yaşında olan 1.96 metre boyundaki kanat oyuncusu geçtiğimiz sezon G-League’de 36 maçta görev alırken ortalama 32.6 dakika sahada kalmış ve 14.6 sayı, %36.5 3sayı, 4.2 ribaund, 3.6 asist ile katkı vermişti. NBA kariyerinde ise toplam 213 maçta ortalama 19.9 dakika süre aldığını ve 7.5 sayı, 2.5 ribaund, 1.5 asist istatistiklerine sahip olduğunu görüyoruz.

EDİTÖR YORUMU:

2017 NBA Draftı’nda Knicks tarafından 2.tur 44. sıradan seçilmiş olan Dotson, NBA’de istediğini bulamadı ve son yıllarda G-League ile NBA arasına sıkışan oyunculardan biriydi. Kariyerinde ilk kez ülkesinin dışına çıkacak olan yetenekli skoreri gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Dotson herşeyden önce çok iyi bir şutör, özellikle yay gerisinden. Hücumda en büyük silahı bu ama tabiki tek silahı değil. Dribbling üstünden skor tehditi de yüksek olan bir isim, özellikle orta mesafe şutlarla savunmaları zorlayan bir guard. Hareketli pozisyonlarda dengeli ve yüzdeli bitirişlere sahip. Diğer taraftan perdelerle kendisine hazırlanan topsuz oyunlarda da ceza şutörü olarak verim sağlayan bir skorer. Atletik özellikleri ve dribbling becerileri sayesinde potaya atak etmeyi seviyor ve teması çizgiye gittiği anlarda da savunmaları yüksek yüzdeyle burada da cezalandırıyor. Etkili bir skorer olmasına rağmen organizasyon becerleri de ortalamanın üstünde, saha görüşü ve pas yetenekleri iyi seviyede, oyunun içinde olan, hisseden ve zeki bir guard. Pozisyonuna göre ribaund katkısı da yüksek. Savunma tarafında da ortalama seviyede bir performans gösteren, bu alanda takımını yanlız bırakmayan ve sırıtmayan bir isim.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Patlayıcı bir ilk adımı yok, bu da zaman zaman adamını ekarte ederek potaya gitmesini zorlaştırıyor, bu nedenle de genelde orta mesafe dribbling üstü şutlara yöneliyor. Çizgide yüksek yüzdeli oynuyor ama işte potaya gitmekte zorlandığı bu anlarda çizgiye de gitme sayıları düşüyor. Savunmada ortalama bir isim dedik ve evet bunu istatistiklerde de görüyoruz, top çalma ve blok gibi departmanlara pek katkısı olmuyor. Mental olarak soru işaretleri bulunan bir isim. NCAA’de disiplin sorunları yaşadığını biliyoruz.

Özetlemek gerekirse; Dotson, yetenekli, atletik özellikleri ön planda olan şutör bir kanat oyuncusu. Net bir şutu var ve topsuz pozisyonlarda da etkili, yakala at pozisyonlarında, dribbling üstü ya da perdelerden çıkarak şutunu bulabiliyor. Sahada en doğru tercihleri yapabilmek adına çabalaması ve oyunu iyi okuması da önemli artılarından. Ancak diğer taraftan NCAA’de Oregon’daki ikinci yılında saha dışında karıştığı bir olay nedeniyle şuçlanmış ve okul değiştirmek zorunda kalmıştı. Her ne kadar bu olayın devamında NBA ya da G-League’de benzer sıkıntılar görmemiş olsak da bir soru işareti olarak kariyerinde kaldığını belirtmek lazım. Gaizantep geçen sezon Doyle’dan çok inişli çıkışlı bir katkı almıştı, bir maçı diğer maçını tutmuyordu ve bu da Peterson ile Gulley’nin omuzlarındaki yükü iki katına çıkarmıştı. Şimdi Dotson gibi bir combo guarda sahip olmanın artılarını yaşayacaktır koç Açık. Avrupa’daki ilk sezonu olacak olması ve adaptasyon süreci de hanesine yazacağımız soru işaretlerinden biri. Eğer bu soru işaretlerini geride bırakırsa önce Gaziantep’de sonra da Avrupa’da onu çok iyi bir kariyerin beklediğini söyleyebiliriz, mevcut yetenek paketi ve kaliteli kumaşı ile özel bir skorer olabilir, hatta kendisine Euroleague sahnesinde bile yer bulabilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …