Güncel Haberler

İDDİA: Darüşşafaka’nın Yeni Forveti Fransa İkinci Liginden (Analiz)

Önümüzdeki sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil etmeye devam edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Darüşşafaka, ilk yabancı transferini Fransa Pro B’den yapıyor.

Fransa kaynaklı BeBasket sitesine göre temsilcimiz, bu sezon Pro B’de St. Chamond forması giyen Gana asıllı İngiliz forvet Akwasi Yeboah ile anlaşma sağladı.

1.98 metre boyunda olan 25 yaşındaki atletik oyuncu bu sezon çıktığı 37 maçta ortalama 28.5 dakika süre alırken 13.2 sayı, %41.5 3sayı, %87.4 s.atış, 4.6 ribaund, 1.9 asist, 13.2 verimlilik puanı istatistikleriyle dikkatleri üstüne çekmişti. Ancak play-off’a çeyrek finalde veda etmesine engel olamamıştı.

EDİTÖR YORUMU:

NCAA alt liginde Rutgers forması giydikten sonra profesyonel kariyerine Pro B takımlarından St. Quentin’de geçen sezon başlayan Yeboah, bu sezonu ise ligin iddialı takımlarından St. Chamond da geçirmiş ve artık bir üst seviye için hazır olduğunu göstermişti. Gelin bu yüksek potansiyelli forveti birlikte mercek altına alalım.

Önce artılarına bir göz atalım… Öncelikle çok güçlü ve fizikli bir oyuncu olduğunu söylemek lazım. Hem 3 hem de 4 numarada görev alabilecek durumda. Tahmin edeceğiniz üzere geldiği coğrafyanın da etkisiyle doğuştan bir atlet, bu anlamda da bir çok artısı var. Hücum silahlarına baktığımızda yay gerisinden etkili ve yüksek yüzdeli bir ceza atıcısı olduğunu görebiliyoruz. Bunun yanında iç-dış tehditleri bulunan, çok yönlü bir oyuncu olduğunu da belirtmek gerekli. Çabuk ilk adımı ve güçlü vucüdunu kullanarak çembere gidebildiği gibi belirttiğim üzere dış şut tehditi de mevcut. Ayrıca ters eşleşmelerde güçlü fiziğini kullanarak sırtı dönük de hücum edebiliyor. Savunma tarafında ise ortalama bir oyuncu. En önemli artısının ribaundlar ve boyalı alanda güçlü fiziği ile sağladığı sertlik olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle fiziğini box etme ve pozisyon alma konusunda iyi kullanıyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlerine… Dış şut tehditinin olması önemli bir artı ama dribbling üstü şutlar konusunda kendisini geliştirmesi gerekiyor ki bu alanda istikrarsız bir isim ve zaman zaman fazla ısrarcı olarak verimini düşürebiliyor. Bu eksisi ile beraber genel anlamda orta mesafe tehditi epey sınırlı bir forvet diyebiliriz onun için. Alçak postta da henüz ham bir oyuncu, sırtı dönük birebir silahlarını çeşitlendirmeli. Potaya gitmeyi seven ve orta mesafe tehditleri sınırlı olan bir forvet olarak top tekniğini de daha çok ve hızlı şekilde geliştirmeli, yön değiştirmeler ve dribbling üstü adam eksiltmeleri portföyüne eklemeli. Savunma tarafında ise genel anlamda konsantrasyon önemli eksilerinden biri. Yanal hareketliliğini arttırmalı ve bacaklarını çabuklaştırmalı, şuanda patlayıcı 2-3 numaraları savunmakta zorlanabiliyor. 4 numaraya kaydığında da faul problemine girebiliyor.

Yeboah, potansiyeli yüksek olan ve yatırım yapılması gereken bir oyuncu kuşkusuz. Forvet pozisyonunda komple bir oyuncu olabilecek kaliteli kumaşa ve tüm özelliklere sahip. Ancak özellikle savunmada çabukluk ve patlayıcılık tarafını ve hücumda 3 sayılık atışlardaki istikrarı ile beraber orta mesafe silahlarını geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca profesyonel kariyerinde sadece Fransa 2. liginde oynamış olması Şampiyonlar Ligi ve BSL gibi üst seviye liglerde neler yapabileceğine dair ciddi soru işaretlerini öne çıkarıyor. Özetle Daçka için riskli bir transfer ama koç Ernak’ın bu tarz isimleri bulup çıkarma ve kısa sürede geliştirme konusunda ne kadar başarılı olduğuna yıllardır şahit oluyoruz. Açıkçası gelişimini sürdürürse Gulley’e benzer noktalara gelebilecek bir oyuncu görüyorum ben karşımda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …