Güncel Haberler

RESMİ: Birutis, Zalgiris’e Geri Döndü (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de başarılı olabilmek adına koç Maksvytis yönetiminde yeniden yapılanmaya giden Zalgiris Kaunas, yerli rotasyonuna önemli bir ekleme yaptı.

Litvanya ekibi yaptığı resmi açıklamayla son olarak Obradoiro forması giyen ve kulübün alt yapısından yetişmiş olan milli uzun Laurynas Birutis ile 2 yıllık kontrat imzaladıklarını duyurdu. Aynı zamanda genç uzun Marek Blazevic ile de yolların ayrılması bekleniyor.

2.13 metre boyunda olan 24 yaşındaki solak uzun, bu sezon Endesa’da 33 maçta ortalama 24.5 dakika süre alırken 13.1 sayı, %61.4 2sayı, 4.8 ribaund, 15.0 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Birutis fiziği ile alt yapılardan bu yana dikkat çeken geleneksel uzun ile modern uzun arasına sıkışmış olan bir pivot. Aslında bir diğer açıdan bakarsak her iki tarafın da özelliklerinden almış olması önemli bir artı elbette. Gelin birlikte bu yüksek potansiyelli uzunu birlikte inceleyelim. Önce artılarına bir göz atalım… Birutis pota altında etkili ve yüksek yüzdeli bir bitirici, solak olmasına rağmen iki eliyle de sonuca gitmeyi biliyor ki göründüğünden çok daha iyi bir atlet. İkili oyunlarda potaya çabuk devrilen, her aldığı pası alley-oop şeklinde smaçla bitirme artısına sahip. Bunların yanında pas özellikleri de gelişime açık, bir uzuna göre bu alanda önemli seviyelere gelebilecek potansiyeli var. Motoru yüksek, tam sahada da takımını yanlız bırakmıyor. Savunma tarafında ise blok tehditi tabiki ön planda, uzun kollarıyla beraber zaman zaman zıplamadan bile rakiplerin hayatını zorlaştırabiliyor. İkili oyun savumasında da göründüğünden daha dirençli, çalışkan bir isim.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Hücumda silahları sınırlı. Yüzü dönük olarak tehditi yok, buraya bir kaç opsiyon eklemeli, özellikle şut mekaniğini değiştirmesi ve geliştirmesi şart. Alçak postta da silahları yetersiz, hücumda genel olarak ham bir oyuncu. Sırtı dönük olarak birebirde skor üretmeyi öğrenmesi gerekiyor kariyerinde bir üst seviyeye çıkabilmek adına. Diğer taraftan pozisyonuna ve fiziğine göre ribaundlardaki etkisi yetersiz. Aslında fiziği derken boyunu kastediyoruz, çünkü kalınlık olarak iyi değil, hatta çoğu zaman zayıf kalıyor rakiplerine karşı ve bu da ribaundlarda yer tutmasını, rakiplerini box-out etmesini zorlaştırıyor. Savunmada ise hem alçak postta kalın uzunlara karşı birebirde zorlanıyor hem de perimetrede bacaklarına atak eden kısalara karşı çabuk geçilebiliyor. Savunmadaki bu zaaflarını gidermesi gerekiyor.

5 numaralar için 27-31 yaş bandının olgunluk dönemi olduğunu biliyoruz. Birutis henüz bu dönemde değil, dolayısıyla halen gelişim için fırsatı olan yıllar var önünde. Obradoiro forması ile Endesa’da bir kaç sezondur, en üst seviyede önemli süreler aldı ve kendisini kanıtladı. Şimdi Avrupa’nın zirvesinde, altyapısından yetiştiği kulübün formasıyla önemli bir sınav verecek. Burada İspanya’da olduğu gibi ondan 25 dakika gibi sürelerde verimli olması beklenmeyecek. Genelde takımın 2. uzunu olarak görev alacak ve oyuna girdiğinde özellikle hücumda katı vermesi, çember altında enerjik ve yüksek yüzdeli oynaması beklenecek. Ancak ribaundlardaki pasifliği ve savunmadaki zaafları ile en azından ilk etapta sürelerinin fazla olmayacağını söylemek lazım. Euroleague için henüz ham bir uzun ama kaliteli kumaşı ve yüksek potansiyeli ile gelecek vaadettiği tartışılmaz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …