Güncel Haberler

Maç Analizi: Yüksek Enerjili Fenerbahçe, Micic’siz Efes Karşısında Hata Yapmadı

ING Basketbol Süper Ligi final serisi ilk maçında Fenerbahçe Beko, konuk ettiği MVP Micic’den yoksun Anadolu Efes karşısında 85-76’lık skorla kazanarak saha avantajını korudu.

Bu sonuçla Fenerbahçe Beko seride 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı Perşembe günü yine Ataşehir’de oynanacak.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Sarı lacivertlilerde Jan Vesely 17 sayı, 7-9 2sayı, 7 ribaund ile öne çıkarken, Nando De Colo 13 sayı, 2 ribaund, 7 asist ve Devin Booker 11 sayı, 3 ribaund ile ona katkı veren isimler oldular. Marko Guduric 9 sayı, 5 ribaund, 2 asist ve Pierria Henry 9 sayı, 2 ribaund, 4 asist ile üretim yaptılar.

Micic’den yoksun olan Anadolu Efes cephesinde ise Rodrigue Beaubois 20 sayı, 4-9 3sayı, 2 asist ile maçın en skorer ismi olurken, Elijah Bryant 13 sayı, 3 ribaund, Tibor Pleiss 9 sayı, 4 ribaund ve Buğrahan Tuncer 9 sayı, 2 ribaund, 8 asist ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Fenerbahçe maça yüksek enerji ile başladı. Taraftar desteğini arkasına alan ve rakibinin aksine yarı finalden daha çok dinlenmiş olmanın verdiği diriliği iyi kullanan sarı lacivertliler Efes’i üst üste top kayıplarına zorlayarak 5-0’lık seri yakaladılar. Efes ise Micic’in yokluğunda daha fazla sorumluluk alan Buğrahan’ın skorer oyunuyla karşılık verdi. Efes’in bu dönüşünün ardından savunmada vidaları tekrar sıkan ev sahibi, Vesely’nin agresif oyunu ile öne geçmeyi başardı. Skor dengede giderken Bryant ve Erten’in getirdiği enerji ile Efes bir adım öne fırladı ve ilk 10 dakikayı 18-20 önde geçti. İkinci çeyreğe ise hücum sahasında verili başlayan taraf sarı lacivertliler oldular. Fransız yıldız De Colo’nun saz eline aldığı bu bölümde 4 sayı ile öne geçtiler. Efes savunmada işleri toparlamaya başlasa da yay gerisinden istediği isabetleri bulamayınca skora ortak olamadı. Henry’nin savunma kaynaklı bulduğu sayılarla taraftarı iyice havaya sokan Fenerbahçe farkı da ilk defa açmaya başladı ki Efes’in savunma sertliğine karşı Micic’i çok aradığı, üretimde kısır kaldığı bu anları iyi değerlendirerek farkı 9 sayıya kadar çıkardılar. Ancak Efes devrenin sonunda Larkin’in ben burdayım demesiyle beraner yeniden hareketlendi ve hücumda Bryant ile Singleton’ı da devreye sokarak maça ortak oldu, soyunma odasına 37-37 eşitlikle gidildi.

İkinci yarıya savunmada sert ve agresif başladı Fenerbahçe. Henry’nin hızlı hücumu sürpriz şekilde üçlükle bitirmesinin ardından koç Ataman erken bir mola almak zorunda kaldı. Ardından Efes hücumdaki kuraklığı Beaubois’dan üst üste gelen sayılarla bozmayı başardı. Fenerbahçe ise Efes’in bu reaksiyonuna karşı Booker’dan gelen ekstra üçlüklerle karşılık verdi, rakibinin yaklaşmasına izin vermedi. Guduric’in kritik anda bulduğu turnikeye rağmen Beaubois’yı durdurmadıkları için iyi basketbola ve yüksek enerjiye rağmen 3. çeyreği sadece 6 sayı farkla, 59-53 önde kapatabildiler. Son çeyreğe kaptan Melih’in üçlüğüyle başlayınca taraftar 6. adam olarak devreye girdi sarı lacivertliler adına. Farkın 9 sayıya çıkması Efes’i pes ettirmedi ve Beaubois ile Pleiss’dan gelen sayılarla maça tutundular. Efes’in farkı 5 sayıya indirmesinin ardından Guduric devreye kritik yerlerde girdi, el yakan toplardan sayı çıkaran Sırp yıldız takımını hep bir adım önde tuttu. Son bölümde Larkin’in de sakatlanması ve koç Ataman’ın yıldızını riske etmemek için onu kenara almasıyla Efes havlu atmış oldu. Son bölümde de taraftarın desteğiyle maçı kapattı Fenerbahçe ve 85-76’lık skorla seriye kazanarak başladı.

Efes cephesinde Micic’in olmaması ve Galatasaray serisinde takım olarak çok yıpranmış olmaları, aksine Fenerbahçe’nin ise Daçka serisinden sonra daha fazla dinlenmiş, daha diri bir konumda olması, bir de tabi sarı lacivertlilerin ev sahibi avantajlarına sahip olması seride beklendiği gibi ibreyi onlardan yana çevirdi. İlk maçtan yüksek perdede, çok enerjik ve diri bir başlangıç yaptılar. Efes ise rakibin özellikle savunmadaki bu enerjisine cevap veremedi. Belli sekanslarda Bryant, Buğrahan ve Beaubois ile karşılık vermeye çalışsalar da Larkin’in sürekli değişen savunmacıları karşısında ayakta kalamaması, çok yıpranması artı Micic’in yokluğu Efes’i çaresiz bıraktı. İkinci maçta Micic’in dönüp dönemeyeceği, dönerse nasıl döneceği ve Larkin’in ne kadar enerjik olabileceği Efes’in serideki kaderini belirleyecek. Ayrıca Fenerbahçe bu maçta yakaladığı psikolojik üstünlükle Efes’in iki süper yıldızı dönse bile ikinci maçta müthiş taraftar desteği ile yine bir adım önde olacaklar Ataşehir’de.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …