Güncel Haberler

2021-22 Sezonu: Avrupa’nın En Önemli Liglerinin Sayı Kralları

Avrupa’da yerel liglerde normal sezon tamamlandı ve play-off heyecanı devam ediyor. Bununla beraber uluslararası ligler de tamamlandı.

Gelin birlikte Avrupa’nın en önemli liglerindeki sayı krallarına birlikte göz atalım, keyifli okumalar.

TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE

Anadolu Efes’in süper yıldızı Vasilije Micic, geçen sezon tüm MVP ödüllerini topladıktan sonra bu sezon da hem Final Four MVP ödülünü aldı hem de 18.2 sayı ortalaması ile Alphonso Ford Sayı Kralı Ödülü’nün sahibi oldu. 1.96 metre boyunda olan 28 yaşındaki Sırp guardın Efes ile kontratı devam ediyor ama bu yaz için NBA çıkış maddesi de var. Dolayısıyla Avrupa’da her tür başarıya ulaşmış bir oyuncu olarak eğer NBA’den ona iyi bir kontrat ve kalıcı bir rol teklifi gelirse gitme ihtimali yüksek. Avrupa’da ise Efes dışında bir takımda oynama ihtimali yok kontratı devam ettiği için.

7DAYS EUROCUP

Bu sezon koç Collet yönetiminde beklentilerin üstüne çıkan ve başarılı işlere imza atan Metropolitan Levallois‘da takımın lideri konumunda olan ve kuşkusuz ikinci baharını geçiren Will Cummings‘in bu sezonki performansı kritikti. 29 yaşında olan tecrübeli oyun kurucu bu sezon 17.8 sayı ortalaması ile hem takımının hem de EuroCup’ın en skorer ismi olmayı başardı ki Euroleague ekiplerinin gözü tekrar onun üstüne çevrilmiş durumda.

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ

Belçika ekibi Oostende belki ligin yüksek bütçeli ve iddialı takımlarından biri değildi bu sezon ama Levi Randolph bireysel performansıyla dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. 29 yaşındaki kanat oyuncusu takımı ile beraber çıktığı 13 maçta ortalama 18.1 sayı üretti ve ligin en skorer ismi olmayı başardı. Amerikalı skorer ile daha yüksek bütçeli BCL takımlarının yanı sıra EuroCup takımları da şimdiden ilgilenmeye başladı.

İSPANYA LIGA ENDESA

NBA’de istediğini bulamayan sonrasında da ülkemizde Anadolu Efes ile beklentileri karşılayamayan Dzanan Musa sonrasında İspanya’da istediğini buldu diyebiliriz. Breogan forması altında çok iyi bir sezon geçiren 23 yaşındaki genç forvet, çıktığı 29 maçta ortalama 20.1 sayı üretmeyi başarmıştı. Birçok Euroleague takımının onun için nabız yokladığı biliniyor.

ING BASKETBOL SÜPER LİGİ

Sezon ortasında ligimize gelen ve Yukatel Merkezefendi Belediyesi‘nin ligde kalmasını sağlayan başlıca isimlerden biri olan Eugene German kaliteli kumaşını net olarak göstermişti. 24 yaşında olan genç skorer Merkezefendi ile çıktığı 10 maçta 23.8 sayı ortalaması ile oynadı ve ligimizin sayı kralı olmayı başardı. Elbette Euroleague için henüz çok erken ama ligimizde play-off hedefleyen ya da düşük bütçeli EuroCup ve BCL takımları için doğru tercih olabilir.

VTB LİGİ

Her ne kadar Rusya’nın Ukraya’yı işgalinin ardından ciddi anlamda kan kaybetmiş olsa da halen Avrupa’nın elit liglerinden biri konumundalar. Bu lige sezon ortasında gelen ve Lokomotiv Kuban forması giyen 26 yaşındaaki Jaylen Barford da çıktığı 8 maçta ortalama 23.0 sayı üreterek sezonu sayı krallığında zirvede bitirmiş bir isim. Onun için de Euroleague’in erken olduğunu düşünüyorum ama EuroCup ve BCL’de son 8 hatta son 4 hedefleyen takımların mutlaka düşünemesi gereken bir isim.

İTALYA LEGA BASKET SERIE A

Lige sezon ortasında Varese forması ile dahil olan Marcus Keene çıktığı 19 maçta 18.7 sayı oratlaması ile beklentilerin çok üstüne çıktı. 27 yaşındaki oyun kurucu Cedevita ile bir üst seviyede başarılı olamamıştı ama şimdi ona tekrar bir şans verilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. İtalya’da sergilediği bu performanstan sonra yine Varese gibi ligimizde de orta şekerli ya da düşmemeye oynayan takımların düşünmesi gereken bir isim olduğunu düşünüyorum.

ALMANYA EASYCREDIT BBL

Euroleague takımlarının ardından BBL’de ses getiren sezonun flaş takımı Telekom Bonn oldu. Bu takımın lideri, en önemli ismi ise sezonun MVP’si seçilen Parker Jackson-Cartwright oldu. 26 yaşındaki atom karınca bu sezon çıktığı 33 maçta ortalama 20.7 sayı üreterek aynı zamanda ligin en skorer ismi olarak konumlandı. Euroleague için henüz erken, özellikle fiziksel dezavantajlarını düşününce. Ama EuroCup ve BCL’de üst sıraları isteyen yüksek bütçeli takımların onu düşünmemesi büyük hata olur.

FRANSA BETCLIC ELITE PRO A

Pro A’da bu sezonun flaş takımlarından biri olan Pau Orthez‘in bu başarısının temelindeki isimlerdem biri de kuşkusuz takımın tecrübeli oyun kurucusu Brandon Jefferson oldu. 30 yaşındaki tecrübeli guard, fiziksel dezavantajları ve daha önce üst seviyelerde istikrarı yakalayamamış olsa da halen bir şansı hak ediyor ki bunu da 18.3 sayı ortalaması yakalayarak gösterdi. Ligimizde play-off hedefleri bulunan, BCL veya EuroCup’da yer alacak takımların da onu listelerine alması gerek.

ADRİYATİK LİGİ

Sezona KK Studentski Centar takımında başlayan ve 12 maçtan sonra takımdan ayrılan Kyle Vinales yakaladığı 17.8 sayı ortalaması ligin sayı krallığında zirvede yer aldı. 29 yaşında olan Amerikalı skorer daha öcen Kalev forması ile de kendisini VTB sahnesinde kanıtlamıştı zaten. Dolayısıyla BCL ve EuroCup sahnesindeki orta halli takımların kesinlikle düşünmesi gereken, değerli bir skorer. Şuanda Porto Riko’da Mets de Guaynabo forması giyiyor.

İSRAİL WINNER LİGİ

Winner Ligi son yıllarda olduğu gibi yine yüksek tempoda, hücum basketbolunun ön planda olduğu, Avrupa’nın yumuşak savunma yapılan liglerinden biriydi. Bu nedenle de skorer isimlerin performanslarını bir kademe daha yukarı çekebildiğini gördük. Galil Gilboa forması giyen Sacha Killeya-Jones da bu isimlerin başında geliyordu kuşkusuz. 23 yaşındaki İngiliz asıllı Amerikalı 4 numara çıktığı 20 maçta ortalama 18.4 sayı üreterek ligi sayı kralı olarak tamamladı. Genç bir oyuncu olarak Euroleague onun için erken ama EuroCup ve BCL takımlarının riske girerek onu kadrolarında düşünmeleri gerek, alınan riskin karşılığını fazlasıyla verebilecek bir yetenek.

LİTVANYA LİGİ

Daha önce ülkemizde de boy göstermiş olan, bu sezon da Juventus Utena forması ile kariyerinin olgun sezonunu geçiren Patrick Miller, başarılı performansını rakamlara da yansıtmış durumda. 30 yaşındaki Amerikalı guard 17.9 sayı ortalaması ile sezonu sayı kralı olarak tamamladı. Ona tekrar bir EuroCup veya BCL’de şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta bizim ligimizde de play-off hedefleyen takımların listesine alması gereken bir isim.

POLONYA LİGİ

Başkent ekibi ile harika bir sezon geçiren ve takımını da bir seviye yukarı çıkaran bir isimdi Robert Johnson. Takımı Legia Warszawa‘yı finale kadar taşırken 18.8 sayı ortalaması ile de ligin sayı kralı olarak sezonu tamamladı. 27 yaşındaki Amerikalı oyuncu geçen sezon ülkemizde de Fethiye forması ile bireysel anlamda iyi işlere imza atmıştı. Üst seviye takımlar için olmasa bile ligde kalmak isteyen BSL takımları için düşünülmesi gereken bir isim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bahçeşehir’in Rakibi Chemnitz, Gottingen’e Uzatmada Kaybetti

Almanya easyCredit BBL 29. hafta mücadelesinde temsilcimiz Bahçeşehir’in FIBA Europe Cup finalindeki rakibi Niners Chemnitz …