Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Motley ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de yeniden play-off potasına dahil olmak isteyen Fenerbahçe Beko, gelecek sezonun yapılanmasına şimdiden başladı.

Yunanistan kaynaklı Hoopfellas sitesinde yer alan habere göre Fenerbahçe Beko‘nun uzun rotasyonu için düşündüğü isimlerden biri de Lokomotiv Kuban‘da çok iyi bir sezonu geride bırakan Johnathan Motley. Haberde Maccabi, Baskonia ve Bologna gibi farklı Euroleague ekiplerininden de onunla ilgilendiği belirtilmiş.

2.06 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı uzun, EuroCup sahnesinde sakatlığının da etkisiyle sadece 9 maçta görev alabilmiş, ortalama 27 dakika sahada kalırken 21.2 sayı, 7.0 ribaund, 1.3 asist, 1.1 blok, 23.9 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti. VTB’de ise 25 maçta ortalama 29 dakika sahada kalırken 19.1 sayıi 7.2 ribaund, 2.6 asist, 1.1 blok, 1.4 top çalma, 22.3 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Motley, Kuban’ın bu sezon Avrupa basketboluna Güney Kore liginden getirip kazandırdığı, atletik ve çok yönlü bir uzun. Özellikle modern basketbolda uzunların mobilitesinin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek bu anlamda kesinlikle çok değerli bir isim. İşin hücumda tarafından birden fazla alanda ciddi etki yaratabiliyor. Fiziği ve boyu ideal, çabuk bacaklarıyla beraber rakiplerini alçak postta rahatlıkla ekarte edebiliyor ve her iki omzu üzerinden de dönerek potaya gidebildiği gibi geri çekilerek bulduğu şutlarla da tehdit oluşturuyor. Bunun yanında bir uzuna göre top tekniği gayet iyi seviyede forvetten devşirme olduğu için ve hem dribbling ile yüzü dönük potaya atak edebiliyor hem de şut tehditi var. Bir diğer silahı da ribaundlar, takımına ikinci şans sayıları hediye eden bir uzun. Ayrıca bu sezon pasör özelliklerini de geliştirdi, artık tek yönlü bir hücum silahı değil. Savunma tarafında da atletizmi, zamanlaması ve uzun kolları sayesinde hem blok tehditi var hem de çabuk bacakları sayesinde ikili oyunlarda kısaların karşısında rahatlıkla kalabiliyor ve bunların yanında çok da iyi bir savunma ribaundçusu. Özetle komple bir savunmacı diyebiliriz onun için.

Gelelim eksilerine… Avrupa basketboluna hızlıca adapte olmuş olsa da halen sezgileriyle karar veren, bu nedenle de sistem dışına çıkarak zorlama pozisyonlara girebilen bir isim, tercih hataları üzerine çalışması gerekiyor. Evet top tekniği bir uzuna göre iyi ama zaman zaman bir forvet kadar topla oynadığını görüyoruz ve bu da hata riskini ciddi seviyelere çıkarıyor. Sadece maçtan maça değil aynı maç içerisinde de çok fazla inişleri çıkışları olabiliyor, istikrar konusunda sorunları var. Topla oynamayı sevmesi ve şutuna güvenmesiyle beraber sırtı dönük silahlarını yeteri kadar kullanmıyor ki bu alanda halen ham durumda, sırtı dönük hücumlarını çeşitlendirmesi, geliştirmesi gerekiyor. Oyunun diğer tarafında konsantrasyon sorunları öne çıkan eksilerinden biri ve bu da genelde pozisyonlara yavaş reaksiyon vermesine neden oluyor. İkili oyun savunmasında kendisini geliştirdi ve bu sezon fazla sırıtmadı ama patlayıcı guardlar karşısında halen sorun yaşadığını da gördük, yanal hareketlilik konusunda çalışmaya devam etmeli. Hücum tarafında olduğu gibi savunma tarafında da alçak postta eksikleri var, güçlü ve sert uzunların arkasında duramayabiliyor. Tıpkı hücumda olduğu gibi sezgilerine göre oynayıp taktik-teknik olguları geri planda bırakabiliyor ve bu da tabi takımın savunma düzenini negatif etkiliyor.

Motley eğer sakatlığı olmasaydı ve Rusya’nın işgali nedeniyle Kuban, EuroCup dışında kalmasaydı kuşkusuz sezonun en güçlü MVP adaylarından biriydi. Özellikle hücumdaki çok yönlü oyunu, savunmadaki çalışkanlığı, atletik özellikleri ve yakaladığı istikrar ile kesinlikle Euroleague seviyesinde bir uzun. Benim gözümde halen pozisyonu net değil, 4,5 numara diyebiliriz ama Kuban’da EuroCup seviyesinde 5 numarada sırıtmadı ve Euroleague’de de play-off hedefleyen takımlarda ilk 5 olmasa da alternatif uzun olarak çok faydalı olacağını, alçak post etkinliğini iki pota altında da arttırması ve konsantrasyon seviyesini yukarı çekmesi durumunda da tıpkı EuroCup’da olduğu gibi Euroleague’de de elit uzunlar arasına girebileceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …