Güncel Haberler

Seri Analizi: Anadolu Efes – Galatasaray NEF

ING Basketbol Süper Ligi yarı final serisinde bu sezonu 2. sırada bitirmiş olan son şampiyon Anadolu Efes ile 3. sırada yer almış olan Galatasaray NEF kozlarını paylaşacak.

Ben de her zaman olduğu gibi sizlerle seri öncesi analizimi paylaşıyor olacağım, keyifli okumalar.

Guardların performansı

Ligimizin en çok skor üreten iki takımının kapışmasını izleyeceğiz bu seride. Anadolu Efes 89.4 ortalamasıyla zirvedeyken, Galatasaray ise onu 87.4 ile takip ediyor. Aslında iki takım baktığımızda da bu yüksek skorlara ulaşabilmelerinin temelinin aynı olduğunu görüyoruz; yıldız guardların performansları.

Efes’de takımın en skorer ismi Vasilije Micic (18.7), diğer yıldız guardlar Rodrigue Beaubois (15.0) ve Larkin (10.1) onun en büyük yardımcıları. Bu 3 ismin takımın ortalama skorunun yarısına imza attığını da belirtelim. Diğer taraftan Efes, 100 pozisyon başına bulduğu 125.4 sayı ile ligin en yüksek hücum reytingine sahip takımı. Bu başarılı hücum performansının mimarı bu 3 kısa olurken, takım olarak da asist-top kaybı oranının 2.1 olduğunu, bu alanda da lider olduklarının altını çizelim.

Galatasaray cephesinde ise takımın en skorer ismi Melo Trimble (17.9) ve onu Bost (14.1) ile Canaan (12.6) diğer yıldız kısalar olarak destekliyorlar ki bu 3 isim, tıpkı Efes’in kısalarında olduğu gibi takımın skor ortalamasının yarısını üstlenmiş durumdalar. Her ne kadar ligin en çok üreten 2. takımı olsalar da 100 pozisyon başına 118.7 sayıda kaldılar ve 6. sırada yer alıyorlar, hücum verimlilikleri iyi değil. Asist-top kaybı oranları da Efes’e göre düşük, kısaların topun değerini daha fazla bilmeleri gerekiyor, 1.7 ile bu alanda 3. sırayı Tofaş ile paylaşıyorlar.

3 Sayı Savunması

Efes’in ne kadar verimli bir hücum takımı olduğundan bahsettik, hepimizi bunu sezon boyunca gördük zaten. Bu verimli performansların, 100 pozisyon başına gelen 125.4 sayının en önemli parçasını da dış şutlar oluşturuyor diyebiliriz. Maç başına %39.7 yüzdeyle 11.3 tane 3 sayı isabeti buluyorlar ki bu 2 alanda da lider konumdalar. 3 yıldız guard dışında Moerman, Anderson, Singleton, Bryant, Pleiss gibi isimlerden de maç başına 6 üçlük isabeti bulduklarının altını çizelin.

Galatasaray ise %37.7 isabetle (7) maç başına 11.0 üçlük isabeti bulan bir ekip ki bu alanda da Efes’in arkasından 2. sırada yer alıyorlar. Efes’in aksine onlarda ise üçlük isabetlerinin çok büyük bir bölümü 3 yıldız guarddan geliyor, diğer isimlerden bu alanda fazla katkı alamıyorlar.

İki takımın da özellikle kısaları bu kadar fazla üçlük isabeti bulurken elbette takımların perimetre savunması da seride belirleyici olacaktır. İstatistiklere baktığımızda bu alanda birbirlerine oldukça yakınlar, Efes maç başına 9.2, Galatasaray ise 9.3 üçlük isabetine izin veriyor. Yüzdeler tarafında ise sarı kırmızılılar %34.8 ile Efes’den (%35.6) daha iyi durumda. İşte son şampiyonu devirmek istiyorlarsa bu farkı daha fazla öne çıkarıp sadece Efes kısalarına karşı değil, takım olarak perimetre savunmasını çok iyi yapmalılar.

Hücum Ribaundları

İki takımın da oyununun temelinde yüksek tempo olduğunu ve kısaların etkinliğinin bulunduğunu söyledik. İşte bunu başarılı bir şekilde yapabilmeleri, daha çok koşabilmeleri ve daha çok pozisyon bulabilmeleri için ribaundlar iki takım için de çok değerli.

Savunma ribaundlarında Efes (25.1) lig lideriyken, Galasaray da (23.3) onu yakından takip ediyor ve 3. sırada. Ancak hücum ribaundları konusunda bu kadar kısaca geçebileceğimiz bir denklik yok aralarında, bu nedenle de maçın belirleyici faktörlerinden biri olabileceğini düşünüyorum.

Öncelikl Efes (8.7) ile bu alanda yani hücum ribaundlarında Galatasaray’dan (7.8) çok daha iyi durumda, daha fazla ikinci şans sayısı buluyorlar ki bu da daha fazla pozisyon, daha fazla şut imkanı demek ve rakiplerin savunma düzenini de bu sayede sıklıkla bozuyorlar, onları dengesiz yakalayabiliyorlar. Diğer taraftan Galatasaray rakiplere sadece 8.4 hücum ribaundu izni veriyor maç başına ama buna karşın Efes’in rakipleri maç başına 9.9 hücum ribaundu alıyor ki bu lacivert beyazlıları bu alanda ligin en kötü 2. takımı yapmış durumda küme düşen Afyon’dan sonra. Özellikle Pleiss oyundayken ribaundlar konusunda zorlandıklarını net olarak görüyoruz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …