Güncel Haberler

MAÇ ANALİZİ: Anadolu Efes, Son Nefeste Olympiakos’u Devirip Finale Çıktı!

Belgrad’ın ev sahipliğinde düzenlenen Turkish Airlines Euroleague Final Four yarı final maçında, temsilcimiz Anadolu Efes, Yunan rakibi Olympiakos‘u Micic’in son saniye üçlüğü sayesinde 74-77’lik skorla geçerek adını finale yazdırdı.

Anadolu Efes‘in rakibi FC Barcelona – Real Madrid maçının galibi olacak.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Temsilcimizde Shane Larkin 21 sayı, 4-12 3sayı, 7 asist ile yıldızlaşırken, Elijah Bryant 16 sayı, 4-6 3sayı, 6 ribaund, Vasilije Micic 15 sayı, 4-11 3sayı, 6 ribaund, 9 asist ve Bryant Dunston 12 sayı, 2 asist ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Yunan ekibinde ise Kostas Sloukas 11 sayı, 4 ribaund, 6 asist ile öne çıkarken, Tyler Dorsey 11 sayı, 4 ribaund, Hassan Martin 11 sayı, 4-5 2sayı, 2 ribaund, 2 blok, Kostas Papanikolaou 10 sayı, 4 ribaund, 2 asist ve Shaq McKissic 12 sayı, 3 ribaund ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Maça iyi başlayan taraf Yunan ekibi oldu. Özellikle pota altında Fall’u Pleiss’ın yumuşak savunması karşısında verimli kullanmalarına engel olamadık. Hücumda sürekli üçlüklere yönelen ve potadan uzaklaşan temsilcimiz düşük bir yüzde tutturunca Olympiakos farkı ilk dakikalardan farkı açmaya başladı. Kenardan gelen Larkin ve Dunston artı Larkin’den gelen üst üste 3 üçlük isabeti sayesinde 0-11’lik mühiş bir seri yakaladık ve öne geçtik. Ama çeyrek sonunda savunmada yine sınıfta kaldık ve çemberi koruyamadığımız için pota altında istedikleri sayıları bularak 7-0’lık karşı bir seri yakaladılar, ilk 10 dakikayı 21-18 geride kapattık. İkinci çeyreğe Bryant’ın enerjik oyunu ile başladık ve skora denge getirdik. Ancak Sloukas liderliğinde bir kez daha etkili olan ve seri yakalayan Olympiakos üstünlüğü ele geçirdi, kenardan gelen Martin’i de Fall yokken pota altında verimli kullanan Olympiakos farkı 5 sayıya çıkardı. Biz ise cevabı Larkin ile verdik, asistleri ve gönderdiği kritij üçlükle maça yeniden ortak olmamazı sağladı. Olympiakos da kenardan getirdiği McKissic ve Printezis’in enerjisini iyi kullandı, farkı yeniden açmaya başladı. Geçen sezonun MVP’si Micic devreye girdi ve üst üste üçlüklerle tekrar skora tutunmamızı sağladı, soyunma odasına 43-42 geride girdik.

İlk yarıda temponun istediğimiz gibi gitmesi ve hücumda ritmimizi bulmamız önemli artılardı. İkinci yarıya da bu momentumu koruyarak başladı. Bryant ve Larkin’i kenardan gelen Singleton da eşlik edince 6-0’lık bir yakaladık ve öne fırladık. Bryant’dan gelen üst üste sayılara karşı savunmada zorlanan Olympiakos, Dunston’ın atletizmi ve tecrübesi karşısında çözüm üretemedi ve farkı çift hanelere çıkardık ilk kez. Ancak 3. çeyreğin son bölümünde üst üste Vezenkov ve Dorsey’den yediğimiz üçlükler nedeiyle son 10 dakikayaya sadece 3 sayı farkla, 63-66 önde girebildik. Final çeyreğinde Singleton’dan hem savunma hem de hücumda x-faktör katkısı geldi, önce Fall’un topunu çaldı ardından da müthiş bir smaçla takımı havaya soktu tam anlamıyla. Fakat bu enerjiyi iyi kullanamadık ve skor üretiminde kısır bir döneme girdik. Olympiakos bunu fırsat bilip hemen karşı hamleyi Sloukas ve Papanikolaou gibi tecrübeli isimlerle yaparak maça ortak oldu. Son 5 dakikada iki takım da etkili savunmam yaparken karşılıklı olarak eller titremeye başlayınca üretim iyice düştü. Önce Dunston sonra da Singleton’ın 5 faul ile oyundan çıkmak zorunda kalmaları savunma direncimizi iyice düşürdü ve Olympiakos pota altında yine Martin’i verimli kullanarak skoru 74-74’de eşitledi. Son topta ise sahneye yine geçen sezonun MVP’si Micic çıktı ve gönderdiği müthiş son saniye üçlüğüyle Anadolu Efes’i üst üste 3. kez finale taşımayı başardı!

Sezon boyunca bir çok iniş çıkış yaşayan, sakatlıklarla boğuşan Efes’de koç Ataman oyuncularını başarıya doymuşluk hissinden çıkararak önce play-off’a sonra Final Four’a ve şimdi de finale ve şampiyonluğa yeniden inandırmayı başardı. Sadece teknik taktik anlamında değil mentalite ve psikoloji anlamında da harika bir sezona imza attı Efes ve bunun ödülünün de bir kez daha kupa olmasını bekliyoruz. Büyük olasılıkla bu takımı bir arada tekrar göremeyeceğiz, dolayısıyla tarihe geçen performanslara imza atmış ve 3. kez final oynama başarısı göstermiş bu ekibin bizi yine kupayla buluşturmasını, hatıralarımızda bu şekilde kupayı kaldırırken kalmalarını yürekten istiyorum. O kupa yeniden İstanbul’a gelecek Anadolu Efes!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …