Güncel Haberler

Koç Ataman, Final Four Medya Gününde Detaylı Açıkalamalarda Bulundu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde Olimpia Milano’yu 3-1 ile geçerek üst üste 3. kez Final Four biletini kapmayı başaran temsilcimiz Anadolu Efes, Final Four öncesi bir medya günü düzenledi.

Anadolu Efes‘in başarılı koçu Ergin Ataman da basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve detaylı açıklamalarda bulundu:

Anadolu Efes olarak son derece heyecanlıyız. Üst üste 3. kez Final Four’da Avrupa Basketbolu’nun en büyük organizasyonunda şampiyonluk mücadelesi vereceğiz. Daha önce katıldığımız iki Final Four’un ilkinde finalde kaybetmiştik, geçen yıl ise şampiyon olduk. Bu sezon da zorlu bir lig maratonu ve playoff serisi sonucunda bir kez daha Final Four oynama hakkı kazandık. Tabii ki bunlar çok büyük başarılar. Aynı takım, aynı ekiple sürdürülebilirlik, istikrar, Avrupa Basketbolu’nun hep zirvesinde olabilmek büyük başarılar. Şimdi de tabii ki Final Four’a giderken de son şampiyon unvanıyla öncelikle yarı final maçını geçerek finale uzanıp şampiyon olmak istiyoruz. Şampiyon unvanını korumak istiyoruz. Ciddi rakipler var. İzleyiciler açısından güzel bir Final Four olacağı kesin. Bir tarafta yarı finalde bir Türk-Yunan derbisi var, iki köklü kulüp. Diğer yarı final serisinde ise El Clasico’nun EuroLeague’deki yarı final serisi olacak. Rakipler çok güçlü ama biz de kendimize çok güveniyoruz. Tecrübemize, heyecanımıza güveniyoruz. Yarı finali geçip finali oynayarak kupayı bir kez daha Türkiye’ye getirmek istiyoruz.

Herhangi bir baskı hissetmediğini belirten Ataman, “Bu baskı kamuoyunda olabilir ama açıkçası bende bir baskı yok, alıştım artık. Bu benim 5. Final Four’um ve üst üste bu takımla da 3. Final Four’umuz. İlk finale çıktığımızda çok heyecanlıydım. İkinci finale çıktığımızda kazanacağımıza çok güveniyordum ve daha sakindim. Bu sefer bir kez daha kazanmak için o heyecanımızı sahaya yansıtacağız ama üzerimizde herhangi bir baskı yok. Çok zor bir sezon geçirdik. Sezonun ilk yarısında buralara gelemeyeceğimiz düşünülüyordu. Bu takımın misyonunu doldurduğu söyleniyordu ama biz sezonun ikinci yarısında ibreyi yukarıya doğru çevirdik ve Final Four’a kalma başarısı gösterdik. Tecrübemiz, oyuncularımıza güvenimiz, sistemimiz var. Bir de işin doğrusunu söylemek gerekirse de bugün ayın 9’u yarı final maçı 19’unda. Daha 10 gün var. Belki Belgrad’a giderken de bir basın toplantısı düzenlenirse o zaman daha bir heyecanlı olabiliriz. Şu andaki heyecanım Çarşamba günü başlayacak olan Türkiye Ligi’ndeki playoff serisi üzerine. Onun için şu anda bir baskı hissetmiyorum” dedi.

Takımının finalleri sevdiğini söyleyen tecrübeli koç, “Biz final oynamayı seven bir takımız. Bugüne kadar tek maçlarda kaybettiğimiz final çok az. Bunu hem Türkiye’deki maçlar için söyleyebilirim hem de geçen sezonki EuroLeague finali için söyleyebilirim. Tek maç oynamayı iyi bilen bir takımız. Onun için bu konuda bir endişem yok ama sonuçta basketbol spor yani. Kolektif sporlarda günlük performanslar çok önemli Oyuncularımızın o günkü sağlık durumları, fiziksel performansları, form durumları çok önemli. Biz önümüzdeki 10 günlük süreçte de yapacağımız antrenmanlarla da Türkiye’de oynayacağımız playoff maçlarıyla da bunları en üst düzeye getirmeye çalışacağız. Bir maçı ya da bir turnuvayı oynarken hiçbir zaman kaybedersek ne olur diye düşünmem ben. Sonuçta maç bu, kaybedebilirsiniz ama ben kazanacağımızı düşünüyorum, hep pozitif düşünüyorum ve o kupayı alacağımızı düşünüyorum. Kaybedersek tabii ki üzülürüz ama bunu şimdiden hiçbir şekilde negatif bir düşünceyle kendimizi baskı altına almayız.” açıklamasını yaptı.

Sakatlıkları bulunan Beaubois ve Simon’ın Karşıyaka serisinde oynayamayacağını söyleyen Ataman, “Rodrigue Beaubois ve Simon’ı Çarşamba günü başlayacak olan Pınar Karşıyaka serisinde kullanmayacağız. Vasilije Micic’in de şu anda hafif bir sakatlığı var. Ona maç saatinde bakacağız. Sağlık ekibinin verdiği bilgiye göre Rodrigue ve Simon’u yarı final maçına yetiştirmeye çalışıyoruz ama şöyle bir gerçek de var ki yaklaşık olarak 1.5 aydır maç oynamıyorlar. Fakat en azından bize Belgrad’da 10-15 dakika katkı verecek seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Planımız önümüzdeki hafta başından itibaren takım antrenmanlarına dahil etmek. Takım antrenmanlarında son durumlarını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Şampiyonluk unvanını korumanın zor olduğunu belirten başarılı koç, “Son sırada bir takımı alıp finale götürmek ve şampiyon olmuş bir takımı tekrar Final Four’a götürmek zor. Sonuncu olan bir takımı bir sonraki yıl finale götürmek spor tarihinde pek olmayan bir şeydir. Çok zor bir sezondu. Teknik açıdan yeni bir takım kurulmuştu. Şampiyonluğa giderken yarım kalan bir sezonun vermiş olduğu form durumu, heyecan hep devam etti. Bu sezon da çok zorlandık o bir gerçek. 3 yıl üst üste zirvede kaldıktan sonra, Final Four oynadıktan sonra ve bunu şampiyonlukla taçlandırdıktan sonra tabii ki takımda bir doygunluk oluştu. Belki aşırı bir özgüven oluştu. Rakiplerimiz her oynadığımız maçta son şampiyona karşı oynamanın verdiği bir mücadele sertliği, konsantrasyonla sahaya çıktılar. Bu sezona istediğimiz gibi başlayamadığımız için bir hayal kırıklığı oluştu hepimizde. Burada tekrardan ivmeyi tersine çevirmek oldukça zor oldu. Burada şampiyon olmuş bir takımı tekrar Final Four’a götürmek daha zordu. Şu son 5-6 ayı düşündüğümüz zaman.” sözlerini söyledi.

Belgrad’da Olympiakos taraftarının daha fazla olacak olmasından çekinmediklerini belirten Ergin Ataman, “Biz 2019 Final Four’unda da çok ciddi bir taraftar dezavantajına sahiptik ama yarı finali kazanmıştık. Türkiye’de de alışkınız. Final serilerinde Türkiye Kupaları’nda hep taraftar dezavanatajıyla oynadık ve çoğunda da kazanmayı başardık. Son döneme geldiğimiz zamanda da sezonun belki de en kritik döneminde Milano deplasmanından galibiyet çıkardık ve o galibiyet bizi Final Four’a taşıdı. O yüzden sıkıntı yok. Olympiakos taraftarı buyursun 10-12 bin kişi gelsin ki çok da güzel bir taraftar, bunu yarı final serisinde gördük. Bizim de orada 1500-2000 taraftarımız olacak. Onların orada bize vereceği güç bize yeter. Kaldı ki bizim oyuncularımız bu tür atmosferleri çok seven oyuncular. Onun için taraftarın çoğunluğu bizde olmuş, rakipte olmuş çok önemli değil. Orada çok büyük bir olay cereyan edecek. Stars Arena’da 20 bin seyirciyle 150 ülkede naklen yayınlanan bir organizasyon olacak. Biz orada en iyisini vereceğiz. O konuda herhangi bir çekincem yok, oyuncularımın da olduğunu düşünmüyorum.” açıklamasını yaptı.

Tibor Pleiss’ın şutlarının sistemlerinde önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Ataman, “Tibor Pleiss bizim sistemimizin önemli bir parçası. Herkes birbirini çok iyi tanıyor. Takımlar Larkin ve Micic üzerine çok büyük bir baskı kuruyor. Özellikle Simon’un ikili oyunları ve Rodrigue’in dış şutlarının olmadığı bir takımda Tibor’un dış atışları hem skor anlamında ona katkı sağladı hem de oyunun açılmasını sağlıyor. Yani bizim kısalarımıza da daha fazla alan yaratıyor. İşin açıkçası Tibor böyle bir uzun. Sadece üçlük atışları değil, orta mesafesi de var. Biz de tabii ki bunu kullanıyoruz, bizim sistemimiz var. Rakipler de bunu biliyor, ona göre savunmalarını yapacaktır. Fakat şu da bir gerçek ki Tibor bu şutları serinin dördüncü maçında attı. Bunu Messina da biliyordu ama sonuçta Tibor attı. İnşallah o gün de Final Four’da aynı form durumunda olur ve Tibor bunları atar. Zaten bunları da özellikle çalıştırıyoruz.” dedi.

Barcelona maçında atıldıktan sonra soyunma odasında çok hırslandığını da söyleyen Ergin Ataman, “Kendi motivasyonum açısından unutamadığım soyunma odası Barcelona maçının son periyodunu soyunma odasında izleyemezken, takım orada mücadele ederken benim haksız yere, çiftte standart olarak, çok basit bir şekilde oyunun dışında kaldığımı düşündüğümde duygulanmıştım ve çok hırslanmıştım, motive olmuştum. Sporda cevabı vereceğiniz yer hep sahada olmalı. Saha dışında bazen anlık duygularla bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz ki nitekim orada da öyle olmuştu. Benim orada yumruklarım hiçbir zaman Barcelona taraftarına karşı olan yumruklar değildi, onlar Anadolu Efes takımının Avrupa’nın şampiyon takımı olduğunun ve hiçbir zaman geri adım atmayacağının EuroLeague organizasyonuna olan bir mesajıydı. Onun için çok şükür tekrardan o yumrukları Final Four’da görecekler. Zaten burada playoff serisinde de gördüler. İnşallah şampiyon olduğumuz zaman da bu sefer o yumrukları tekrardan görecekler.” sözlerini söyledi.

Elijah Bryant’ın akıllı bir oyuncu olduğunu belirten Ataman, “Elijah Bryant akıllı bir oyuncu. Bu takımda Micic, Larkin, Rodrigue tarzı çok önemli hücum oyuncuları varken kendisini kabul ettirecek en önemli noktanın savunmadan geçtiğini bence çok iyi anladı. Biz Elijah Bryant’ı sezon ortasında transfer ederken o dönemde Simon’un fiziksel problemleri nüks etmişti ve ciddi gözüküyordu. Anderson’da da sıkıntılar vardı ve takımımızda ikili oyunları da oynayabilecek bir üç numara yoktu. Onun için onu transfer ettik. İlk geldiğinde özellikle skor anlamında bize katkıları oldu ama ondan sonra bu oyuncuların iyileşmesinin ardından geri plana düştü ve tabii ki Maccabi’deki rahatlığını bulamadı. Sonuçta burası şampiyon takım, şampiyon oyuncular. Micic, Larkin, Rodrigue, Simon onun mevkiisinde oynayan oyuncular. O dönemde kendisini savunmaya adadı ve orada kendisine yer etti. Ondan sonra da yeniden ihtiyaç duyulduğunda Simon ve Rodrigue’in olmadığı yerlerde hücumda da bize özellikle Milano serisinde ciddi katkılar verdi. Bu transferi yaparken biz ciddi eleştiriler de almıştık yani takımın uzuna ihtiyacı var, neden gidip de forvet alıyorsun diye ama o da biraz bizim tecrübemizdi. Uzun pozisyonunda Petrusev’i kullanamadık ama Pleiss ve Dunston’un performansıyla orayı çözmüş olduk. Elijah Bryant tecrübeli bir oyuncu, bize çok katkı sağladı. Simon ve Rodrigue’in %100 seviyelerinde olmayacakları Final Four’da ona çok ihtiyacımız olacak.” dedi.

Final Four’daki rakipleri Olympiakos hakkında da konuşan Ataman, “Olympiakos iyi bir sistem takımı. Bartzokas bence bu sezonun en önemli koçlarından biri ve belki de en önemlisi. Çünkü uzun süredir playoffa kalamayan Olympiakos takımını Final Four’a sokma başarısı gösterdi. Takımda Sloukas, Dorsey gibi skorer oyuncular var. Vezenkov gibi sezonun flaş oyuncusu olan, sezonun en iyi 4 numarası gösterilen bir oyuncuları var. İstikrarlı bir şekilde disiplinli oynuyorlar. Normal sezonu zaten 2. sırada tamamladılar. Biz normal sezonda onlarla İstanbul’da oynadığımız maçı farklı kazanmıştık, Atina’daki maçta ise son saniyede uzatmada kaybetmiştik. İyi bir takım. Moustapha Fall çok büyük bir güç ama bizde de aynı ebatlarda Tibor Pleiss var. Sloukas çok önemli bir oyun kurucu ama bizde de Micic, Larkin var. Onlarda Hassan Martin var ama bizde de Bryant Dunston var. Takımların kimyaları birbirine çok yakın ama sistem farklılıkları var. Biz daha hızlı oynamayı seven bir takımız ama onlar daha kontrollü oynamayı, adam değişme savunması yapıp, oyunu yavaşlatmayı seven bir takım. Günlük performans finale çıkan takımı belli edecek.” ifadelerini kullandı.

Transfere ilişkin bir adım atmadıklarını açıklayan tecrübeli koç, “Biz sezon bitmeden hiçbir oyuncuyla resmi görüşme yapmıyoruz. Tabii ki market içerisinde hangi oyuncuların serbest olduğunu araştırıyoruz, menajerler bize oyuncuları teklif ediyorlar. Birçok oyuncu var bize teklif edilen ama biz öncelikle bu sezonu en iyi şekilde tamamlayıp hangi oyuncularımızla devam edeceğimize bakıp ondan sonra transfere bakacağız. Şu an için söylenen her şey transfer döneminde ortaya atılan iddialar. Onun dışında herhangi bir gerçekçilik payı yok.” dedi.

Rus takımlarının ihraç edilmesinin de playoffa kalmalarında işlerini kolaylaştırdığını söyleyen Ergin Ataman, “Bu takımın kumaşı iyi. Bunu zaten gösterdiler. Bu sezon biz sadece bir oyuncu kaybettik. Sertaç Şanlı sezon başında ayrılmıştı. Onun gitmesi tabi sezon başında bizi taktiksel anlamda sıkıntıya soktu. Onunla oynamaya çok alışmıştık. Sezon başında Simon’un sakatlığı aynı dönemde James Anderson’ın da sakatlanması ki o dönemde biz Elijah Bryant’ı transfer ettik ki benim çok sevmediğim bir harekettı. Sezon daha yeni başladığında bir takım değişikliklere gitmek sevmediğim bir harekattı. O dönemde baya bir bocaladık ama bir noktadan sonra sakatlıkların iyileşmesiyle beraber ben takımın doğru yola gireceğini düşünüyordum. Sezon başlarken biz hiçbir zaman playoff yarışında geride kalabileceğimizi düşünmemiştik ama sezonun yarısında bunu hissetmeye başladık. Playoffa kalamama riskiyle ciddi anlamda karşı karşıya kaldık. O andan itibaren de vidaları sıktık. Tabi işin bir gerçek yanı da şu var 3 Rus Takımının EuroLeague’ın dışında kalması da playoffa girmemizi kolaylaştırdı. O da bir gerçek. O üç takım dışarıda kaldıklarında plaoyff potasındaydı. Biz o dönemde 8.liği kovalıyorduk ama onlar dışarıda kalınca biz bir anda 4.lüğü kovalar hale geldik.” dedi.

Son olarak Ergin Ataman iç transferde görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi ve, “Sözleşmesi bitecek oyuncularımızın menajerleriyle kulüp yönetimi görüşmeleri yapıyor. Umarım ki birçok oyuncumuzla önümüzdeki sene aynı hedefler doğrultusunda devam ederiz.” açıklamasıyla sözlerini tamamladı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …