Güncel Haberler

İDDİA: Zalgiris, Gelecek Sezon İçin Homesley ile İlgileniyor (Analiz)

Bu sezon Turkish Airlines Euroleague‘de hayal kırıklığı yaratan Zalgiris Kaunas gelecek sezon için transfer çalışmalarına şimdiden başladı.

Litvanya milli takımının koçu Maksyvtis’i göreve getiren Zalgiris, İtalyan basınında yer alan haberlere göre gelecek sezon için Hamburg Towers‘ın skorer kanat oyuncusu Caleb Homesley ile ilgileniyor.

7DAYS EuroCup’da yılın en iyi ikinci beşine seçilen 1.98 metre boyunda olan 25 yaşındaki solak kanat oyuncusu, 14 maçta ortalama 26.9 dakika süre alırken 17.4 sayı, %38.8 3sayı, 3.5 ribaund, 4.3 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. BBL’de ise takımının play-off bileti kazanmasına çıktığı 32 maçta ortalama 26.8 dakika süre alarak 16.0 sayı, %32.7 3sayı, 4.0 ribaund, 4.8 asist istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Avrupa’daki çaylak sezonunu geçiren Homesley hem 2 hem de 3 numarada görev alabilen bir oyuncu. Temelinde topla oynamayı seven, birebiri kuvvetli ve aynı zamanda kanatlardan organizasyona yardım edebilen, saha görüşü de iyi olan bir guard-forvet. Deliciliği kuvvetli olan ve sürekli potaya gitmeyi seven bir birebirci. Bununla beraber doğuştan bir şutör, dribbling üstünden neredeyse sahanın her yerinden şutunu bulabilior. Genel anlamda şut seçimleri, kararları istikrarlı ve bu da verimliliğini yukarı çekiyor doğal olarak. Bu sezon bir kez daha gösterdi ki 2-3 numarada görev alsa da oyun kurucu meziyetleri bulunan bir isim. Tüm bu artıların yanında yüksek basketbol IQ’su ve liderlik özellikleri ile de dikkat çekti Hamburg forması ile. Sahanın diğer tarafında ise çabuk ayakları ve yanal hareketliliği ile iyi bir perimetre savunmacısı. Uzun kolları ile pas aralarına girmeyi seviyor, istatistik kağıdının top çalma alanına da katkı veriyor. Genel anlamda toplu adam savunmasında ortalamın üstünde bir isim olduğunu gördük EuroCup sahnesinde. Bir kanat oyuncusu olarak ribaundlara da beklenen katkıyı veriyor, özellikle savunma ribaundlarında uzunlara destek olan bir isim. Atletizmi ve uzun kolları ile potaya atak eden rakiplerine karşı blok tehditi de oluşturuyor.

Gelelim eksilerine. Öncelikle topla oynamayı çok seven bir oyuncu ve üst seviye liglerde ya da takımlarda ona daha az topla oynaması gereken roller verildiğinde veriminin düşüp düşmeyeceğini kestirmek güç, bu onun için yeni bir sınav olacaktır. Şutuna çok güvenen bir isim ama bu güven zaman zaman haddinden fazla üçlük denemesine neden oluyor ki yüzdesinin düşük olduğu günlerde ısrar etmesi takıma zarar da verebiliyor. Savunma tarafına bakacak olursak… Fiziksel anlamda zayıf bir isim olmasa da perdelere kolay takılabiliyor zaman zaman. Diğer taraftan kalın bir oyuncu olmamasının da etkisiyle alçak postta zorlanabiliyor, güçlü 3 numaralara karşı sorun yaşadığını gördük. Genel anlamda savunma disiplini üst seviyede değil, savruk bir isim. Sistem dışında ikili sıkıştırmalara gitmesi, top çalma adına yaptığı yanlış hamleler ya da topsuz adam savunmasındaki konsantrasyon sorunları takım düzenini bozabiliyor.

Özetlemek gerekirse Homesley, Euroleague sahnesi için hazır olan bir kanat oyuncusu; hücum yetenekleri üst düzeyde ve gelişime açık. Hem skorer hem de pasör özellikleri elit seviyeye çıkabilecek potansiyele sahip. Kolej yıllarından beri hedefleri olan, çalışkan ve başarılı bir isim. Bir üst seviyede başarılı olabilmesi için verimli olabileceği, adaptasyon sorunu yaşamayacağıı bir takıma gitmesi ayrıca bir yıldızdan çok rol oyuncusu ya da benchten gelen skorer rollerine kendisini devşirip, oyununun diğer yönlerini de geliştirmesi gerekiyor. Açıkçası Avrupa’da önü açık, üst seviyede basketbol IQ’su ve yüksek 3 sayı tehditi ile parlak bir kariyer onu bekliyor.

Zalgiris açısından elbette yeni kadroda kimlerin kalacağını bilmediğimiz için yorum yapmak pek kolay değil. Ancak Lekavicius, Homesley, Ulanovas, Cavanaugh, Lauvergne tarzında bir beşle ve bu kez doğru koçla, yani Maksyvtis yönetiminde istedikleri play-off kovalayan takım olma yolunda ilerleyebilirler. Ama belirttiğim gibi henüz bunları konuşmak için çok erken. Bu arada gelecek sezon için yeniden yapılanma yaşaması beklenen Fenerbahçe için de, artık kanat oyuncuları Simon ve Anderson’dan ilerleyen yaşlarının da etkisiyle yüksek verim alamayan Anadolu Efes için de takibe alınması, mutlaka düşünülmesi gereken bir isim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …