Güncel Haberler

Analiz: Phoenix Suns – Dallas Mavericks Batı Konferansı Yarı Final Serisi

NBA Batı Konferansı yarı final serisinde normal sezonun zirvesinde yer alan, ligin en iyi galibiyet yüzdesine sahip olan Phoenix Suns, konferansı 4. sırada tamamlayan Dallas Mavericks ile final bileti için karşılaşacak.

İki süper yıldız Devin Booker ile Luka Doncic ilk turda üçer maçlar kaçırdılar ama iki isim de takımlarının onlara en çok ihtiyaç duyduğu zamanda sağlıklarına kavuşmuş durumdalar.

Dallas üst üste 6 ilk tur play-off maçını kaybettikten sonra 2011 NBA şampiyonluğundan bu yana ilk kez birinci turu geçmeyi başardı. Geçen sezon Batı Konferansı’nı şampiyon olarak tamamlamış Suns ise Perşembe gecesi 6. maçta Pelicans’ı 115-109 ile geçip yarı final biletini kaparken 2006’dan bu yana en yüksek şut yüzdesini (%60) yakalamıştı.

İki takım da yıldızlarının sakatlıktan dönmesi sonrası kendi standartlarına tekrar çıkmayı başarmış durumdalar. Her iki yıldız da yarı final serisinin ilk maçında sağlıklı bir şekilde sağlıklı olacaklar ama onların yer almadığı ilk tur maçlarında da takım arkadaşları sahneye çıkarak farklı platformlarda önemli katkılar vermişlerdi.

Doncic’in yer almadığı çeyrek final serisi ilk 3 maçında Brunson 32.0 sayı, %50.7 saha içi isabeti ortalamaları ile takıma liderlik etmişti. Diğer tarafta ise Booker’ın yokluğunda Ayton taşın altına elini sokarak 3 ve 4. maçta toplam 51 sayı üretmiş, 5. maçta ise Bridges 31 sayı ile en skorer isim olmuş ve takımını galibiyete taşımıştı.

Gelecekte Hall of Fame’de yer almasına kesin gözüyle bakılan Chris Paul ise Suns adına ilk turda perdeyi kapatan isimdi, 6. maçta 14-14 saha içi isabetiyle bu alanda NBA play-off rekoru kırarken 33 sayı üretmişti. Ayrıca Paul’ün bu seri boyunca toplamda 68 asist yaptığını ve sadece 9 kaybı ile oynadığını da altını çizelim.

Son olarak Suns’ın iki takım arasında oynanan normal sezon maçlarını 3-0 ile süpürdüğünü ama aralarındaki son karşılaşmanın da 20 Ocak’ta yani 4 aydan daha da uzun bir süre önce oynandığını belirtelim.

El yakan anlardaki performanslar

“Clutch time” ın anlamı son 5 dakikaya girilirken takımlar arasındaki farkın maksimum 5 sayı olmasıdır. İşte bu seride “clutch time” anlarını bu sezonki play-off’larda en iyi oynayan iki takımın karşılaşmasını izleyeceğiz. Suns clutch time oynanan maçlarında 2-1’lik bir dereceye sahip 8 play-off takımı arasında 3. sırada. Mavs ise onların 3-2’lik dereceleriyle onların hemen bir sıra gerisindeler. Normal sezonda ise Suns clutch time oynadığı maçlarda 33-9’luk bir dereceye sahip ki bu alanda ligin en iyisi konumundalar, Mavs’ın bu alandaki normal sezon derecesi ise %57.9. Elbette iki takım da maçların bu el yakan anlarında başarılı olmalarını guard pozisyonda yer alan iki süper yıldıza, Doncic ve Paul’e borçlular. Bu seride de clutch time anlarını bolca göreceğimizi, birbirinine yakın giden maçlar izleyeceğimizi söyleyebiliriz.

Yıldızların savunması

Evet Doncic de Booker da elit skorerler ama iki takımın da onları durdurabilecek önemli savunma silahları mevcut. Suns adına Bridges büyük olasılıkla Doncic’i savunma görevini gerektiğinde alacaktır ama atletik forvetin direkt onu birebirde savunmasını beklemiyoruz. Suns ilk turda Ingram’ı birebirde durdurmakta zorlanmış ve 6. maçta ona bir çok kez ikili sıkıştırma uygukamıştı ki bu sayede onu 8-17 isabetle 21 sayıda tutabilmişlerdi. Aynı şekilde Doncic’i yavaşlatmak için de çoklu savunma stratejileri uygulayacaklardır. Mavs ise Booker’ın savunmasında Finney-Smith’e görev verecektir ki Booker’ın normal sezonda Suns’ın kazandığı 3 maçta da sahanın en skorer ismi olduğunun altını çizelim. Sezonun en iyi savunma beşine aday olan isimlerden Finney-Smith her pozisyonu verimli şekilde savunabilen bir isim. İlk turda da Jazz’ın yıldız skoreri Mitchell karşısında kendisini bu alanda kanıtlamış, serinin son 3 maçında onun saha içi isabet yüzdesini %37.7 çok düşük seviyelere çekmeyi başarmıştı.

Uzunların savaşı

DeAndre Ayton normal sezon maçlarında Mavs karşısında 15.0 ribaund ortalamasıyla oynamış, Mavs adına ise ribaund yükünü 8.0 ortalamasıyla Doncic çekmişti. Bu seride Mavs, Ayton’un skorer özellikleri ile de başetmek zorunda olacak, özellikle savunmanın Booker’aı yavaşlatmaya ekstra konsantre olacağını düşünürsek. Ayton bu sezon Mavs’a karşı 2 maçta forma giyebildi ve toplamda 13-20 isabetle 27 sayı üretebildi o maçlarda. Mavs’ın kadrosunda iki gerçek pivot var; Powell ve Marjanovic. Bu iki isim de Paul gibi bir organizatör tarafından beslenecek olan Ayton’un atletizm seviyesine savunmada karşılık verebilecek özelliklere sahip değiller. Ayrıca 5 numara rotasyonunda Suns’ın elinde McGee ve Biyombo gibi daha farklı opsiyonlar da mevcut. Mavs, Jazz serisinin 6. maçındaki kritik anlarda Finney-Smith’i 5 numaraya çekerek kısa beşe dönmüş, bu da geri dönüşle beraber galibiyeti getiren önemli noktalardan biri olmuştu.

Sonuç

İki takımın da arka alanı yıldızlardan oluşuyor, Doncic, Booker ve Paul. Doncic’in insanüstü yetenekleri çantasında bulunduğunu biliyoruz ama bu seride play-off tecrübesi de çok kritik olacak elbette. İşte bu noktada da Batı Konferansı’nın son şampiyonu Suns’ın önemli bir üstünlüğü bulunuyor. Elbette Suns’ın Doncic’i tamamen yavaşlatması ya da durdurması mümkün değil… bunu yapamazlar ki onunla beraber Brunson, Dinwiddie ve Finney-Smith ile de uğraşmaları gerekecek. Bu seride Doncic’den yine özel üretimler göreceğimizi düşünüyorum. Ancak yine de Paul’ün tecrübesi ve oyunu kontrol etme becerisinin Suns’ı bir adım öne taşıyacağını ve 7. maçta adlarını bir kez daha Batı Konferansı finaline yazdıracaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Golden State, Kerr’ün Kontratını Uzattı

NBA Batı konferansı ekiplerinden Golden State Warriors yaptığı açıklamayla Steve Kerr, ile çok yıllı bir …