Güncel Haberler

Analiz: Cedevita Olimpija – Türk Telekom

7DAYS EuroCup play-off eleme maçında temsilcimiz Türk Telekom, Slovenya’da Cedevita Olimpija ile karşılaşıyor.

B grubunu 11-7’lik dereceyle 3. olarak tamamlayan Sloven ekibi, 8 maçlık önemli bir galibiyet serisiyle çıkacak bu maça. Temsilcimiz sie A grubunda 8-8’lik derecesiyle 6. sırada yer alırken son 3 maçını üst üste kazanmayı başarmıştı.

Türk Telekom Tam 14 Yıl Sonra Eleme Maçlarında Yer Almayı Başardı

Temsilcimiz EuroCup’da bir üst tura çıkabilmek için oldukça uzun yıllar beklemek zorunda kaldı. Son olarak grup maçlarının ardından bir üst tura 2009-10 sezonunda çıkabilmişlerdi. Lamayne Wilson ve Erwin Dudley (Ersin Dağlı) liderliğindeki o takım, Top 16’da 2-4’lük derecesiyle çeyrek final biletini ise kapamamıştı. Bir önceki sezon da, 2008-09 sezonunda yine TRop 16 biletini kapmışlar ama ilk maçı içerde kazandıktan sonra üst üste 5 mçaı kaybederek çeyrek final bileti kapamadan elenmişlerdi.

Eleme turuna kalabildikleri son sezon 2007-08 sezonuydu, sekizli finalde boy göstermişlerdi. Normal sezonu çok iyi geçirmişler ve 6-1’lik dereceyi yaparken o dönemin dominant takımı Joventut Badalona’ya da tek mağlubiyetlerini tattırmışlardı. Khalid El-Amin, Chris Williams, Michael Wright takımı grup liderliğine taşıyan isimlerdi. Ancak elemelerin ilk ayağında Unics Kazan’a 91-65 ile farklı yenildikten sonra ikinci maçta durumu toparlayamamışlardı.

Cedevita Son Dönemde Yakaladığı Ritmi Korumak İstiyor

Cedevita son dönemde çok formda ve eleme maçlarına tam 8 galibiyetlik müthiş bir seriyle geliyor. Normal sezonun son bölümünde hiç bir takım 4 maçını üst üste kazanamamışken onlar 8 maçı kayıpsız geçtiler! Ayrıca evlerinde Stozice Arena’daki müthiş taraftar desteğiyle beraber yüksek tempoda, keyif veren bir basketbol oynuyorlar. Son bölümde yakaladıkları müthiş seri sayesinde 3-7’lik dereceden geri gelerek 11-7’ye ulaşmışlar ve hem play-off biletini hem de ev sahibi avantajını ceplerine koymuşlardı.

Bu 8 galibiyetlik seride 100 sayı barajını da 3 kere geçmeyi başarmışlardı; diğer temsilcimiz Bursaspor’a 103, Ulm’a 104 ve Venezia’ya 105 sayı göndermişlerdi. İlk 10 maçta ortalama 80.7 sayı üreten Sloven ekibi, son 8 maçlık galibiyet serisinde ise müthiş bir skor patlaması yaşamış ve ortalamayı 94.3 sayıya çıkarmış, bunu yaparken de farklı silahları devreye sokmayı başarmıştı. Özellikle kendi sahalarında beklentileri karşılayan hatta aşan, dominant bir takım konumundalar.

Her İki Takımda da Şampiyonlar Var

İki takımın elinde de EuroCup şampiyonluğuna nasıl ulaşılacağını bilen tecrübeli isimler var. Telekom’un elinde 2018’de Daçka’nın kazandığı şampiyonlukta önemli rol oynayan JaJuan Johnson var ki 13.9 sayı, 6.3 ribaund, 1.6 blok istatistikleriyle sezonun en iyi ikinci beşine seçilmiş, finalde de 8 sayı, 11 ribaund, 2 blok ile kritik bir rol oynamıştı.

Johnson ve Daçka’nın zaferinden bir yıl önce, 2016-17 sezonunda ise Alen Omic, İspanyol ekibi Unicaja Malaga ile beraber şampiyonluğa ulaşmıştı. Sezon ortasında takıma katılan Sloven uzun 6.4 sayı, 5.5 ribaund ile katkı vermişti Malaga’ya. Final serisinin 2. maçında Valencia karşısında 12 sayı, 10 ribaund ile takımının seriyi eşitlemesini sağlamıştı.

Tempo Kritik Faktör

Maç temposunu kimin, nasıl dikte edeceği bu seride diğer serilere göre çok daha kritik olacak. Çünkü iki takımın da tempo özelinde farklı oyun tarzları ve sistemleri var. Telekom bu sezon ortalama 76.4 sayı üretiyor ve play-off bileti kapan takımlar arasında onlardan daha düşük skor üreten tek takım 74.5 ortalamasıyla Wroclaw… Telekom maç başına 33.0 2 sayılık ve 24.1 üç sayılık atış kullanırken, ortalama 17.4 kez de faul çizgisine gidiyor.

Cedevita ise daha kısa hücıum setleri ile daha yüksek tempoda oynayan bir ekip, maç başına 34.7 2 sayılık ve 28.5 3 sayılık kullanıyorlar ve faul çizgisine de daha sık gidiyorlar ortalamada (19.7). Tempo konusuna bu kadar değindiğimize göre elbette seride belirleyici olan oyun kurucuların performansları olacak. Misafir takım adına Alex Perez ve Can tempoyu kontrol etmeye çalışacak isimler olacaklar. Cedevita’nın guard rotasyonunda Blazic, Dragic, Pullen, Ferrell gibi açık alanda ve geçiş hücumlarında çok etkili isimler var, maçın dengesini değiştirebilecek isimlere sahipler.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

RESMİ: Telekom’un Rakiplerinden Granca, Kanat Rotasyonuna Gegic’i Ekledi

BKT EuroCup‘da temsilcimiz Türk Telekom ile aynı grupta yer alan son şampiyon Gran Canaria kanat …