Güncel Haberler

Analiz: 2021-22 NBA Doğu Konferansı Play-Off Eşleşmesi: Boston Celtics – Brooklyn Nets

2021-22 NBA normal sezonu tamamlandı ve play-off heyecanı başlıyor. Doğu Konferansı ilk tur eşleşmesinde ikinci Boston Celtics ile yedinci Brooklyn Nets‘in kapışmasını izleyeceğiz.

Açıkçası Celtics ile Nets’i üst üste 2. yıl 2-7 eşlesinde görmek bizim için pek de sürpriz olmadı. Ama tabiki asıl etkileyici olan rollerin tamamen değişmiş olması. Öyle ki Nets play-in oynayarak buraya gelebilirken Celtics ise sezonu istikrarlı bir performans eşliğinde 2. sırada tamamladı.

Celtics, kötü girdiği sezonda hızlıca toparlandı ve beklentilerin üstünde bir performans sergiledi. Sezonun ilk bölümünde 20-21’lik dereceleriyle 10. sırada, yani 2. sorada yer alan Nets’in tam 6 galibiyet gerisinde yer alıyorlardı ki 50 maçın ardından da ancak 25-25’lik dereceyi yakalayabilmişlerdi. Ama bu bölümden sonra NBA’in en iyi derecesini yakaldılar. 26-6’lık dereceleriyle beraber ligin hem hücum hem de savunma verimliliği anlamında en iyi takımına dönüştüler ve rakiplerine 100 pozisyon başına tam 14.6 sayıyla üstünlük kurdular.

Nets ise 23-9luk iyi başlangıcın ardından şuana kadar kesinlikle hayal kırıklığı yarattı. Kyrie Irving‘in aşı olmaması nedeniyle iç saha maçlarında oynayamaması, yani sadece 29 maçta görev alabilmesi, Kevin Durant‘in sakatlıklar nedeniyle tam 27 maç kaçırması, Harris’in Kasım’da sezonu kapatması ve Harden’ın Sixers’a takaslanana kadar kendinde olmaması gibi bir çok negatif etken sayabiliriz onlar adına.

Ama tabiki sezonu 2. sırada bitirmiş bir takım olarak play-off’da Nets ile eşleşmek bir ödül olamaz. Nets’in alt sıralardan gelen takımlar arasında en tehlikesi olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz çünkü ellerinde gezegenin en özel skorerlerinden ikisi var. Ayrıca belki serinin bir döneminde Simmons’u da sahada görebiliriz.

Gelelim takımları galibiyete taşıyacak kritik faktörlere:

1.1-1 mi 4-3 mü: Celtics ikili oyunlarda adam değişme konusunda ligin zirvesinde, tabi bu durumda rakip takımları 1-1 oynamaya zorluyor. Ancak konu Nets olunca 1-1 oynama konusunda NBA’deki en rahat ve en etkili takım olduklarını söylemek lazım sanırım. Çünkü Durant ve Irving şuanda ligde maç başına en az 5 kez izolasyon oynayan ve her pozisyonda en az 1 sayı üretebilen 5 oyuncudan ikisi konumundalar. Celtics cephesinde Williams sakat olsa da savunmalarında gerçek anlamında bir zayıf nokta olduğunu söyleyemeyiz. Ama elbette NBA’de her savunmacı için Durant’i yavaşlatabilmek başlı başına bir problem ve bu nedenle de zaman zaman ikili sıkıştırmalara gideceklerdir. İşte bu durumda Nets’in önüne 1-1 yerine 4-3 opsiyonu çıkacak ve rol oyuncularının, ki genelde Brown olması gekleniyor, Celtic gibi iyi rotasyon yapan ve savunmada hamle sonrası çabuk toparlanan bir takıma karşı şutlardan isabet çıkarması gerekiyor.

2.Nets savunmada ne kadar dayanabilecek: Nets savunma performansı anlamında ligin 20. sırasında yer alan bir ekip, geçen sezona göre çok az bir iyileşme göstermiş durumdalar. Diğer taraftan sezonun sonunda yakaladıkları 12-5’lik derecede ise oyunun bu alanında ligin 8. sırasına tırmanmış olduklarını da belirtelim. Ama oynadıkları en önemli maçlarda bile savunmalarının güvenilmez ve istikrarsız olduğunun altını çizelim. Play-in’de karşılaştıkları kendilerinden alt seviyede bir takım olan Cavs karşısında bile ancak 18 dakikalık bir savunma performansı sergileyebildiler. Ama Celtics elbette onlar adına çok daha zorlu bir rakip olacak çünkü ellerinde topla oynayabilen ve potaya giden daha fazla opsiyon, silah var. Ayrıca bu sezon Nets savunmasına karşı en verimli hücum eden Doğu takımının da Boston olduğunu belirtelim. Normal sezonda karşılaştıkları 4 maçtan 3 tanesini kazanan Celtics, 100 pozisyonda ortalama 121.6 sayı üretti Nets savunmasına karşı.

3.Yıldızların dakikaları: Nets son haftalarda üst üste önemli maçlar oynadı ve bu maçlarda Durant’in omuzlarında ağır bir yük vardı. Tecrübeli yıldız play-in dahil son 9 maçta ortalama 41.3 dakika sahada kaldı ve bu süreçte 3 kere ikinci yarı hiç oyundan çıkmadan maçları bitirdi. Normal sezona baktığımızda Durant’in sahada olduğu dakikalarda Nets’in 100 pozisyon başına ortalama 12.0 sayı daha fazla ürettiğini gördük. Bu nedenle de koç Nash yıldız oyuncusunu 2. ve son çeyreklerin başında kenarda oturtmak istemiyor. Diğer taraftan NBA’de sahada olduğu anlarda en fazla fark yaratan 9 oyuncudan biri de Jayson Tatum. All-Star forvet sahadayken Celtics 100 pozisyon başına ortalamada 14.0 sayı daha fazla üretebiliyor. Yani özetle iki takım için de benchten alacakları katkı ve yıldızların ne kadar benchte kalacağı kritik olacak galibiyet yolunda. Özellikle Nets, Durant’in ortalama 42-44 dakika sahada kalmasını ve uzun sürmesi beklenen serinin sonuna kadar benzininin yetmesini umacak.

Sonuç:

Durant seri boyunca sahadaki en iyi oyuncu olacak ve Celtics savunması onu durdurma hatta yavaşlatma konusunda çaresiz kalacak. Ayrıca Nets’in bu sezon her takımı içerde dışarıda yenebileceğini Bucks, Sixers, Heat gibi takımları All-Star arasından sonra yenmeleri ile görmüş olduk. Ama konu istikrar ve sürdürülebilir performansa gelince ibre Celtics’e dönüyor ki son 7 haftada Nets’den daha iyi bir performans sergilediklerini unutmayalım. Tatum bir süper yıldız olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve onun liderliğinde Boston’un savunmada Nets’e göre daha iyi iş çıkararak seriyi 6. maçta bitirebileceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Heat, Bulls Engelini Farklı Geçerek Play-Off Biletini Kaptı

NBA Doğu Konferansı play-in son maçında Miami Heat konuk ettiği Chicago Bulls‘u 91-112 gibi farklı …