Güncel Haberler

Analiz: NBA’deki Temsilcilerimizin Normal Sezon Performanslarına Göz Atalım

NBA‘de 2021-22 takviminin normal sezon bölümü tamamlandı.

Dünya’nın basketbol zirvesinde ülkemizi başarıyla temsil eden milli oyuncularımızla beraber biz de heyecanlı bir sezonu geride bıraktık. 4 temsilcimizinden Alperen Şengün takımı Houston Rockets ile beraber tatile çıkarken, Cedi Osman Doğu Konferansı’nda Cleveland Cavaliers ile play-in maçlarına çıkarak play-off bileti kapmaya çalışacak. Diğer temsilcilerimiz Furkan Korkmaz takımı Philadelphia 76ers forması ile ve Ömer Faruk Yurtseven ise takımı Miami Heat ile direkt olarak Doğu Konferansı play-off’larında boy gösterecekler.

Gelin birlikte temsilcimizilerin normal sezon performanslarına bir göz atalım. Keyifli okumalar.

ALPEREN ŞENGÜN – HOUSTON ROCKETS

Özellikle Avrupalı uzunların NBA’e adapte olmasının ve verimlil oynamaya başlamalarının en az 26-27 yaşlarında gerçekleştiğini düşündüğümüzde Alperen 18 yaşında NBA’e giderek ciddi bir risk aldı kuşkusuz. Ancak genç yıldızımız bunun altında oldukça iyi kalktı diyebiliriz. Tabi bunda doğru takımda yer almasının da etkisi büyüktü. Houston gibi yeniden yapılanan ve genç oyunculara yatırım yapan bir takımda onun sahada yaptığı hatalardan ya da eksiklerden çok nasıl gelişim gösterdiğine odaklandı hem teknik ekip hem de takımın taraftarları. 72 maçta görev alan ve ortalama 20.7 dakika sahada kalan Alperen, 9.6 sayı, 5.5 ribaund, 2.6 asist ile önemli istatistiklere imza attı, gelecek için umut verdi. Ancak savunmada halen geliştirmesi gereken çok eksiği var. 4 ile 5 numara arasında sıkışmış durumda. Yüzü dönük penetre eden isimlere karşı ağır kaldığı gibi sırtı dönük hücum eden güçlü ve atletik uzunları da göğüsleyemediğini gördük bir çok kez. Hem güçlenmeli hem de bacaklarını çabuklaştırmalı. Ayrıca dış şut tehditi olması çok önemli bir artı olsa da bu sezon ona faydadan çok zarar verdiğini gördük, çok düşük yüzdeyle (%24.8) atmasına rağmen ısrarla kullanmaya devam ediyor. Bu kadar çok üçlük kullanacaksa yüzdesini acil olarak geliştirmeli.

CEDİ OSMAN – CLEVELAND CAVALIERS

Cedi artık 27 yaşında ve NBA’deki 4. sezonunu geçiriyor, dolayısıyla da kendini kanıtlamış, takım arkadaşları ve koçu tarafından neyi ne kadar yaptığı bilinen bir isim, tabi rakipleri de aynı şekilde onu biliyorlar, tanıyorlar. NBA’e geldiği ilk günden bir yana yıldız olması beklenen bir isim değildi ama bir görev adamı olarak, çok yönlü tarzı, istikrarı, çalışkanlığı ve yüksek seviyedeki profesyonelliği ile ligde kendisine kalıcı bir yer bulacağı belliydi. Bu sezon takımı ile beraber iniş çıkışlar yaşasa da rotasyonda kendisine 6. adam ya da en azından 7. adam olarak iyi bir yer edinmiş durumda. 66 maçta ortalama 22.1 dakika süre alan Cedi, 10.7 sayı, %35.7 3sayı, 2.2 ribaund, 2.0 asist istatistikleriyle katkı verdi. Dış şutlar onun da geliştirmesi gereken önemli bir nokta. Ayrıca potaya penetre etmeyi seven bir forvet olsa da top tekniği ve hakimiyeti NBA seviyesinde değil, bu nedenle de bir çok maçta skor üretimi konusunda kısır kaldığını gördük, özellikle şut ritmini bulamadığında ya da açık alanda koşma fırsatı yakalayamadığında. Benchten gelerek oyuna enerji katan isim rolünün altını doldurmaya devam ediyor Cedi.

ÖMER FARUK YURTSEVEN – MIAMI HEAT

23 yaşında olan Ömer Faruk, NBA’deki çaylak sezonunu yaz liginden başlayarak iyi bir giriş yaptı, açıkçası beklentilerin çok üstüne çıktı. Sezonun ilk bölümünde hem Adebayo hem de Dedmon’un yokluğunda 12 maçta ilk 5 başlama şansı bile yakaladı ve bunu çok iyi değerlendirdi, tam 14 maç üst üste çift haneli ribaund katkısı vermeyi başardı ve kısa bir süre için de olsa Mr. Double-Double lakabının sahibi oldu. Ancak bu etkili performansının ödülünü maalesef Dedmon ve Adebayo’nun sakatlıktan dönmesiyle beraber hiç alamadı. Koç Spoelstra onu rotasyonda adeta unuttu, kadroda olduğu halde süre alamadığı ya da maç sonlarında 2-3 dakika öylesine oyuna sokulduğu bir sezon devamı oynadı milli oyuncumuz. 56 maçta ortalama 12.6 dakika süre alan genç uzun 5.3 sayı, 5.3 ribaund istatistikleriyle katkı verdi. Açıkçası Miami’de oynaması hem şans hem de şanssızlık oldu onun için. Daha orta seviye ya da Alperen gibi yeniden yapılanan bir takımda forma giyseydi, bu sezon onun için çok daha özel geçebilirdi.

FURKAN KORKMAZ – PHILADELPHIA 76ERS

24 yaşındaki Furkan da Cedi gibi 4. sezonunu geçiriyor NBA’de ancak onun rolü ve henüz netleşmiş değil. Açıkçası ilk geldiği günden beri onun da bir yıldız olma şansının olmadığını net olarak biliyor herkes. Çünkü Avrupa’da bile Euroleague tozunu tam anlamıyla yutmadan buraya gelmiş, oynadığı takımlarda da üst düzey bir etki yaratamamıştı. NBA için çabukluk ve atletizm konusunda ortalamanın üstüne çıkamıyor, pozisyonuna göre de fiziksel olarak halen yeterince güçlü değil. Hal böyle olunca da hücumda dış şutlar onun neredeyse tek ve en güvendiği silah oluyor. Ama o konuda da ciddi anlamda istikrarsız bir performans sergiledi bu sezon. Savunmada bazı maçlarda parladığını görsek de bu alandaki durumu da sürdürülebilir olmayınca özellikle sezonun son çeyreğinde koç Rivers’ın ona verdiği süreler önce düştü, sonra da kadro bulunmasına rağmen oyuna giremediği seri maçlar gelmeye başladı. 67 maçta görev alan Furkan ortalama 21.1 dakika süre almasına rağmen sadece 7.6 sayı, %28.9 3sayı, 2.6 ribaund, 1.9 aist istatistikleriyle katkı verebildi. Evet halen NBA’de genç diyebileceğimiz bir oyuncu ama bana göre bir sezonu daha var, o sezonu da bu sezona benzer istatistiklerle ve performansla geçirirse NBA’de tutunması ciddi anlamda zorlaşır…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Cleveland, Dallas’ı Strus’un Son Saniye Basketiyle Geçti

NBA Doğu Konferansı ekibi Cleveland Cavaliers konuk ettiği Dallas Mavericks‘i Strus’un son saniyede orta sahadan …