Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Alba Berlin

Turkish Airlines Euroleague 21. hafta erteleme maçında play-off potasının hemen dışında olan iki takım, temsilcimiz Fenerbahçe Beko ile Alman ekibi Alba Berlin karşı karşıya gelecek.

Ben de her zaman olduğu gibi Fenerbahçe Beko‘nun karşılaşması öncesinde sizler için galibiyetin anahtarları ve kritik eşleşme alt başlıklarını içeren bir analiz hazırladım. Keyifli okumalar.

KRİTİK EŞLEŞME:

İki uzun Devin Booker ile Oscar Da Silva‘nın bu maçta söyleyecekleri çok şeyin olacağını düşünüyorum.

Euroleague’deki 4. sezonunu geçiren Booker, bu sezon sarı lacivertlilerin pota altındaki en önemli silahlarından biri; şuana kadar 9.3 sayı, 4.7 ribaund istatistikleriyle katkı verdi. Alba ile bu sezonki ilk karşılaşmalarında sessiz kaldığını söyleyebiliriz, 7 sayı ve 4 ribaund ile katkı verebilmişlerdi ki o maçı temsilcimiz 84-70 ile kaybetmişti. Booker’ın performansı bir çok alanda Fenerbahçe’nin başarısı için bir gösterge niteliğinde; bu sezon çift haneli skor ürettiği 11 maçtan 8 tanesini kazandı sarı lacivertliler.

Brezilya asıllı Alman uzun Da Silva ise 3. haftada temsilcimiz ile sezonun ilk karşılaşmasında 8-11 2sayı isabetiyle 22 sayı üreterek kariyer rekoru kırmıştı. Ama müthiş başlangıcın ardından ritmini kaybetmişti ki genelde benchten geldiği sezon boyunca ortalama 18 dakika süre alırken 8.5 sayı, %62.3 2sayı, 3.3 ribaund istatistikleriyle katkı verebiliyor. Tabi şunu da belirtmek gerekli son haftalarda tekrar ritmini buldu ve son 4 maçtan 3 tanesinde çift haneli skor katkısı verirken bu periyottaki katkısını da 5.5 ribaund, 1.3 top çalma ile süsledi. Bu maçta ondan alacakları katkı Alba adına belirleyici olabilir.

GALİBİYETİN ANAHTARLARI:

Fenerbahçe 8 Şubat’tan bu yana ilk kez evinde, Ülker Sport Salonu’nda sahaya çıkacak ve bu dönemde oynadıkları 5 deplasman maçlarından da galibiyet çıkaramadılar. Ancak şunu da belirtmek lazım Kasım ayına döndüğümüzde koç Djordjevic’in öğrencilerinin İstanbul’daki 7 maçı üst üste kazandıklarını da unutmamız gerekli. Sakatların dönmüş olması da bir diğer önemli etken, artık Vesely, Henry ve Shayok’dan faydalanabiliyorlar. %57.1 2sayı ile bu alanda ligin en iyi takımı olan Fenerbahçe için strateji Vesely’nin dönüşüyle birlikte yine boyalı alana atak etmek üzerine kurulu olacak ki Alba’nın rakiplere 2 sayılık atışlarda %55.3’lük bir isabet oranı sağladığıı biliyoruz. Boyalı alanı forse etmek elbette yay gerisinden de daha iyi pozisyonlar yaratacaktır ki temsilcimizin 3 sayı isabet oranının sadece %33.3 olduğunu, bu alanda ligdeki en kötü takımlardan biri olduğunu da biliyoruz…

Alba’nın takdire şayan basketbolunun temelinde hücumdaki toplu-topsuz hareketli oyun, bu sayede de rakip savunmaları dengesiz yakalamaları var. Ama tabi bu tarzları nedeniyle maç başına 13.8 top kaybı yapıyorlar ve bu alanda ligin en kötü takımı konumundalar. Alba’nın en çok sorun yaşadığı konu ise savunmadaki istikrarsızlık. Alman ekibi bu sezon kaybettiği maçlarda ortalama 84.5 sayı yerken, kazandıkları maçlarda ise potalarında 72.4 sayı görüyorlar sadece. Alba bu sezon 80 sayının üstünde yediği sadece 2 maçı kazanabildi, diğer 14 maçı ise kaybetti. Fenerbahçe ise 24. haftadan bu yana 80 barajını geçemiyor, bu nedenle de Alba’nın galibiyet konusunda reçetenin başına yazacağı konu ev sahibi olan temsilcimizi düşük skorlarda tutmak olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …