Güncel Haberler

Analiz: AS Monaco – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 29. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Fransa’da AS Monaco‘ya konuk olacak.

Temsilcimizin 11 Mart’ta çıkacağı bu deplasman maçı öncesi her zaman olduğu gibi sizler için kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla bir maç önü analizimi hazırladım, keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme:

Bu maçta ligin en iyi uzunlardan ikisinin, Donatas Motiejunas ile Tibor Pleiss‘ın kapışmasını izleyeceğiz. İki uzun da dış şut tehditi ile takımlarının saha yerleşiminde ve alan açılmasında önemli artılar getiriyorlar, bu nedenle de özellikle dış şut performansları maçın sonucu adına belirleyici olacak.

Litvanyalı uzun bu sezon Monaco’nun pota altında en güvendiği isim ve tecrübeli oyuncu sezon ilerledikçe etkinliğini arttırmaya devam ediyor. Şuana kadar çıktığı 28 maçta 10.8 sayı, 5.0 ribaund ortalamaların ile mücadele ederken son 5 maçta ise bu istatistiklerini ciddi şekilde yukarı çekti; 15.0 sayı, 7.6 ribaund, 19.6 verimlilij puanı ortalmalarını yakaladı. Ayrıca sezonun en iyi maçlarından birini de 11. hafta mücadelesinde İstanbul’da temsilcimiz Anadolu Efes‘e karşı çıkarmış, o maçta 21 sayı, 6-7 2sayı, 3-3 3sayı, 5 ribaund, 22 verimlilk puanı istatistiklerini yakalamış ama Monaco temsilcimize Sinan Erdem’de 98-77 ile farklı yenilmekten kurtulamamıştı.

Pleiss, fiziksel avantajarı, dış şut tehditi, tecrübesi ve yüksek basketbol IQ’sı ile özek bir kombinasyona sahip olan, ligin savunulması en zor uzunlarından biri. Şuana kadar 27 maçta ortalama 18 dakika süre alırken %57.9 2sayı, %45.2 3sayı, %85.7 s.atış isabetleriyle 9.3 sayı ortalamasına ulaşmış, aynı zamanda da 4.6 ribaund ile takımına katkı vermişti. O da 11. haftada oynanan ilk Monaco maçında Motiejunas kadar etkili olamamıştı belki ama yine de 12 sayı, 6-8 sahaiçi, 4 ribaund, 2 blok, 13 verimlilik puanı ile gelen farklı galibiyetin mimarlarından biri olmuştu.

Galibiyetin Anahtarları:

Temsilcimiz haftaiçi Baskonia ile de deplasmanda oynadı bildiğiniz üzere ve bu hafta ikinci deplasman maçına çıkmak zorunda kalacak, yani takımda yorgunluk boy gösterebilir. İşte Monaco da bu durumu değerlendirmek adına tempoyu forse edecektir ki bu sayede yüksek tempoda yakaladıkları müthiş etkinliğini de ortaya koyabilirler. Sonuçta maç başına 83.4 sayı üretiyorlar ve bu alanda ligin en iyi takımı konumndalar, bu artıyı da yüksek tempo ile kullanabilirler.

Efesi’in Baskonia deplasmanında yaşadığı kaybın ana nedeni takımın 2. yarıdaki düşen enerkisi ve konsantrasyonuydu. Öyle ki Baskonia ikinci yarıda temsilcimize 51-31 gibi can sıkıcı bir üstünlük kurmuştu. Monaco maçının da yüksek tempoda geçeceğini söylemek yanlış olmaz, bu nedenle de tüm enerji depolarını sonuna kadar kullanmak gerekecek ki Baskonia maçından çıkarılacak ders olarak bu maçta zihinsel olarak da oyunun içerisinde kalmak, 40 dakika boyunca disiplin ve konsantrasyonu elden bırakmamak önemli olacak. Aksi durumda Monaco etkili hücum performansı ile hızlıca öne fırlayabilir, bir deplasman galibiyetinin daha ortaya çıkmasına neden olabilir temsilcimiz adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …