Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Darüşşafaka

Bursa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Bitci Türkiye Kupası Final Four organizasyonunun yarı final mücadelesinde Anadolu Efes ile Darüşşafaka karşılaşacak.

Ben de sizler için bu zorlu maç öncesi kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları başlıkları altında bir analiz hazırladım, keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme:

Anadolu Efes‘in son 2 sezonda elde ettiği başarıların tamamında guardların performansı ön plandaydı. Bu sezon da bir kez daha gördük ki Shane Larkin‘in geri planda kaldığı maçlarda galibiyete uzanma konusunda çok zorlanıyorlar. Milli takımımızın da formasını giymesiyle beraber ligimizde artık yerli statüsünde forma giyen Amerikalı yıldız, bu kritik yarı final maçında da yine takımın en önemli ismi olacak. Onun hücumda saklanmaması, sorumluluk alarak taşın altına elini koyması ve özellikle dış şutlarla skora yapacağı katkı galibiyet yolunda değerli faktörlerden bir olacak ki çeyrek finalde Kaf-Kaf karşısında gelen farklı galibiyetin de başmimarlarından biriydi. Ama bu maçta zorlu bir eşleşme olacak, karşısında sert ve fiziksel olarak da mental olarak da onu yıprtabilecek isimler bulacak.

Daçka adına bu sezonun peri masalı niteliğinde geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ellerinde sınırlı bir bütçe var ve koç Ernak yine adı sanı fazla duyulmamış, yıldız seviyesinde olmayan yabancılar ile şapkadan tavaşn değil tavşanlar çıkardı bir çok kez. Buraya gelirken de Bahçeşehir gibi dişli bir rakibi geçtiler ve işte o maçta da sezonun bir özetini görmüştük aslında, Daçka tam anlamıyla “1 numaran kadar konuş” takımı olmuş durumda. Troy Caupain hücumda ne kadar verimli oynayabilirse aynı oranda oyunun diğer alanlarına da o kadar katkı veriyor. Özellikle savunma tarafında güçlü fiziği ile topa yaptığı agresif baskı Daçka’nın en büyük silahlarından biri. İşte bu noktada da çok ama çok zorlu bir sınav verecek. Onun Larkin’i savunmada ne kadar yavaşlatabileceği kadar hücumda da özellikle skor anlamında Daçka’ya ne kadar katkı verebileceği direkt olarak maçın sonucunu etkileyecek.

Galibiyetin Anahtarları:

Efes, tartışmasız ligimizin en iyi hücum eden takımı. Maç başına buldukları 90.5 sayı, 23.0 asist ve 39.5% 3sayı isabetiyle bu alanların tamamında zirvedeler. Larkin’in devşirme statüsünde olması koç Ataman’ın yanında Micic ve Simon’u da kullanabilmesini, tıpkı Euroleague maçlarındaki kısa rotasyonunu sahaya sürebilmesini sağlıyor. Tempoyu dikte etmek, tam sahada koşmak ve yarı sahada pas trafiğini kurup çabuk potaya gitmek Efes’in bu maçta da temel gayesi, en büyük kozu olacak. Diğer taraftan bunu sağlayabilecek bir önemli konu da ribaundlar ve maç başına topladıkları 34.9 ribaund ile bu alanda da ligin 2. sırasında yer aldıklarını belirtelim. Bu alanda Egemen ve Yiğitcan gibi yerli oyunculara sahip olmaları da onlar adına çok değerli kuşkusuz. Özetle Euroleague maçlarının aksine savunmada işler yolunda gitmese bile atarak kazanabiliyorlar, bu maçta da hedefleri bu alacak galibiyet yolunda.

Daçka ligimizin en iyi savunma takımı, şuana kadar ortalama 72.6 sayı gördüler sadece potalarında. Ancak savunmalarının temelinde çemberi korumak var, yay gerisinde sorunlar yaşadıklarını gördük bir çok kez ki rakipler onlara karşı 35.6% 3sayı ortalaması ile oynuyrlar. Efes giib 3 sayılık atışlarla çok yakabilen bir takım karşısında gömülü oynamaya kalkarsa bu maçı kazanmaları pek mümkün olmayacaktır. Diğer taraftan Doğuş ve Caupain liderliğinde toplu oyuncuya iyi baskı kuruyorlar ve bu sayede rakiplere ortalama 16.0 top kaybı yaptıyırlar, bu alanda da ligimizin en iyi takımı olduklarının altını çizelim. İşte bu topa baskının yanına kanatlara yapılan topsuz baskıyı da ekleyip ceza üçlüklerini minimize etmeliler. Ribaundlar konusunda ise orta şekerli bir takımlar ve bu maçı kazanmak istiyorlarsa bu alanda daha fazlasını yapmaları gerekiyor. Eğer ribaundlardaki üstünlüğü Efes’e bırakırlarsa tempo konusunda çaresiz kalırlar, tam sahada koşan bir Efes karşısında atarak maç kazanmaya çalışmamaları lazım kesinlikle.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2024 ING Türkiye Kupası’nda Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu

ING Türkiye Kupası’nda oynanan çeyrek final maçlarının ardından yarı finale yükselen takımlar belli oldu. Ligin …