Güncel Haberler

İDDİA: Afyon’dan Hırvat Forvet Transferi (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi‘nin yeniden yapılanan ekibi HDI Sigorta Afyon Belediyespor 5. yabancı transferini Macar uzun forvetle yaptı.

Basketfaul’de yer alan habere göre son olarak İspanya’nın Obradoiro takımında forma giyen Hırvat uzun forvet Marko Filipovity ile sezona sonuna kadar geçerli bir kontrat imzaladılar, yakında resmi açıklamanın gelmesi bekleniyor.

2.04 metre boyunda olan 28 yaşındaki tecrübeli uzun forvet Liga Endesa’da çıktığı 14 maçta ortalama 12.2 dakika süre alırken 2.6 sayı, 1.8 ribaund ile katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Filipovity’nin orjinal pozisyonu 4 numara olsa da dış şut tehditi sayesinde 3 numaraya da kayabiliyor. Özellikle yakala at yani ceza atışlarında çabuk bir mekaniğe sahip olması büyük avantaj. Ayrıca topu yukarıdan çıkarmasıyla beraber savunmacıların üstünden zor şutları da sokabiliyor. Yay gerisinden bulduğu ceza atışları nedeniyle savunmacıların üstüne gelmesini fakeler ile değerlendirip potaya atak edebiliyor ki burada da dribbling üstü orta mesafe şut tehditi olduğunu belirtmek gerekli. Hücumdaki bir diğer silahı da savunmacısını iyi okuyarak yaptığı topsuz katlar. Diğer taraftan açık sahada etkili bir oyuncu. Savunmadan hücuma geçerken müthiş bir reaksiyona sahip ve geçiş hücumlarındaki her fırsatı değerlendirebilecek yeteneklere sahip. Kanatlardan yaptığı süratli topsuz koşularla kolay sayılar bulabildiği gibi ribaundu alıp dribbling ile tam sahayı geçip kendi skorunu üretbiliyor. Ayrıca geçiş hücumlarında savunma yerleşmeden bulduğu üçlükerlel de can yakan bir isim.

İşin savunma tarafında ise en önemli artısı çabuk bacakları ve mobilitesi sayesinde ikili oyunlarda adam değişme artısının olması. Ayrıca rotasyonları iyi bilen ve savunmada çabuk aksiyon alan bir forvet. Birebirde hem yüzü dönük hem de sırtı dönük pozisyonlarda gayretli, eforlu bir savunmacı. Çalışkan olması ve oyunun bu tarafında da pozitif olması önemli artıları.

Afyon’un yaptığı transferlere baktığımızda Hamilton hariç hepsinin topla üretmeyi seven iyimler olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla takıma bir “asker” lazımdı. Filipovity hem ribuandlardaki katkısı hem de savunmadaki savaşçı kimliği ile takımın bu alandaki eksiklerini kapatabilecek bir isim. Ayrıca topsuz pozisyonlarda üretime katkı verebilmesi, ceza şutlarında tehditi olması önemli artılar. Özetle mevcut kadroda tamamlayıcı oyuncu olarak çok yönlü katısı ile doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …