Güncel Haberler

Analiz: FC Barcelona – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 21. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, 13 Ocak Perşembe günü güçlü rakibi FC Barcelona‘ya konuk olacak.

Ben de her zaman olduğu gibi temsilcimizin karşılaşması öncesi sizlere bir maç önü analizi hazırladım. Gelin birlikte göz atalım.

Takımların Durumları:

Geçen sezonnun finalini oynayan iki takım bir nevi rövanş maçında karşı karşıya gelecekler. FC Barcelona (15-4), temsilcimiz Anadolu Efes‘i Palau Blaugrana’da konuk edecek. Barça, Baskonia’dan sonra Salı günü Milano’ya da kaybetti, üst üste 2 mağlubiyetle geliyor bu maça. Nikola Mirotic (17.9 sayı) takımın en skoreri ve Brandon Davies (10.9 sayı) ile Kyle Kuric (9.5 sayı) onu takip ediyorlar. Efes ise COVID ertelemelerinden dolayı 2022 yılının ilk maçına çıkacak. Geçen sezonun MVP’si Vasilije Micic (16.3 sayı) en skorer isimken, Shane Larkin (14.2 sayı, 5.1 aist) ve Tibor Pleiss (10.6 sayı, 4.3 ribaund) ona destek olan isimler. Sezonun ilk yarısında, 13. haftada Sinan Erdem’de karşılaşmışlar ve Barça temsilcimizi Sertaç Şanlı’nın 24 sayılık performansı eşliğinde uzatma sonunda 93-95 ile yenmeyi başarmıştı.

Kritik Eşleşme:

Tıpkı ilk yarıdaki maçta olduğu gibi Sertaç Şanlı için eski takımına karşı Barça forması ile mücadele etmek özel olacak. Aslında bakarsanız Efes uzunu Tibor Pleiss için de aynı şeyi söyleyebiliriz çünkü o da 2014-15 sezonunda Barça formasını terletmişti. Sertaç, 13. haftadaki ilk maçta kalitesini ortaya koymuş ve takımının uzatma sonunda 93-95 kazanmasına kariyer rekoru olan 24 sayı ile liderlik etmiş ve bunu sadece 21 dakika sahada kalarak yapmıştı. Bu sezonki ortalamaları ise 7.5 sayı, 3.1 ribaund. Pleiss ise o maçta 13 sayı üretebilmişti. Alman uzunun sezon ortalamaları ise 10.6 sayı, %54.5 3sayı, 4.3 ribaund. Hem Sertaç hem de Pleiss uzun oldukları kadar mobiller ve 3 sayı tehditine de sahipler. Dolayısıyla bu eşleşmenin çok keyifli olacağı ve maçın kazananı belirleyecek temel etkenlerden biri olacağını da söylemek yanlış olmaz.

Galibiyetin Anahtrları:

Barcelona şuanda Euroleague’in en skorer takımı maç başına ürettiği 84.0 sayı ile. Bun sağlauan temel iki etken ise yay gerisinden ve faul çizgisinden yakaladıkları yüksek yüzde. Yay gerisinden %40.9 ve serbest atışlarda %83.1 ile iki alanda da ligin en iyi takımı konumundalar ama bu istatistiklerin aksi bir şekilde son 2 maçlarında ortalama 74 sayı gönderebildiler rakip potalara ki bu iki maçı da üst üste kaybetmişlerdi. Skorla beraber sürpriz olmayan şekilde yüzdeler de düştü (3 sayı: %37.5, s.atış: %78.6). Bu maçta onlar adına kritik nokta Shane Larkin ile Vasilije Micic’i durdurmak olacak, bu konuda da Dante Exum, Cory Higgins ve Rokas Jokubaitis’e önemli görevler düşecek.

Efes bu sezon en büyük sıkıntılarından biri ribaundlar, ortalama 8.9 hücum ribaundu ile ligde 17. sırada yer alıyorlar ve ribaundlar için daha fazla savaşı, daha agresif oynamaları gerekiyor, ikinci şans sayılarını arttırmaları lazım Barça karşısında. Hücumda ise işler yolunda diyebiliriz, Micic, Larkin, Beaubois üçlüsünün liderliğinde iyi iş çıkarıyorlar, buna devam etmeliler. Savunmada ise Kuric ve Mirotic’in yay gerisinden kolay ve boş atışlar bulmalarını engellememiz gerekiyor, maçın kritik faktörlerinden biri bu olacak. Her ne kadar Larkin (2.5) ve Micic (3.1) top kayıpları konusunda ilk 10 içinde olsa Efes takım olarak sadece 11.4 top laybı ile ligin en az top kaybeden takımı konumunda. Bu maçta da basit hatalardan kaçmak ve topun değerini bilmek Palau Blaugrana’dan bir galibiyet çıkarabilmek adına çok gerekli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …