Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia, Pasecniks’i Gündemine Aldı (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de mücadele eden İspanya Liga Endesa ekiplerinden Bitci Baskonia‘nın uzun arayışı sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Nnoko ile yollarını ayıran İspanyol ekibi markette uzun arayışarını sürdürüyor ve Encestando’nun haberine göre gündemlerindeki isim Real Betis forması giyen Anzejs Pasecniks. Letonytalı uzunun kontratındaki Euroleague çıkış bedeli sadece 75.000 Euro ve Baskonia’nın 2 yabancı kotası Alec Peters ve Baldwin ile dolu durumda, bu nedenle de Avrupa pasaportlu, Afrika pasaportu olan ya da direkt İspanyol oyunculara yönelmek istiyorlar.

2.16 metre boyunda olan 26 yaşındaki Pasecniks, sezon ortasında geldiği Betis ile Liga Endesa sahnesinde 6 maça çıktı ve ortalama 20.3 dakika süre alırken 9.8 sayı, 4.5 ribaund, 1.0 blok istatistikleriyle katkı verdi.

EDİTÖR YORUMU:

Avrupalı uzunların genelde fiziğinin oturması ve istikrarlı performans göstermeleri biraz zaman alıyor. Pasecniks gelişimin döneminin sonunda, 27-28 yaşında kariyerinin en iyi dönemlerini geçirmeye başlayacaktır. Bu sezon da onun adına gelişimi açısından çok önemli. Betis’de de şuana kadar iyi işlere imza attı.

Öncelikle çember altında etkili bir biticisi, ikili oyunlarda potaya çabuk devrilen, hareketleri pozisyonları her iki elini kullanarak da bitirebilen bir uzun. Yumuşak bilekleri ve uzun kolları sayesinde rakiplerine avantaj sağlıyor. 2.16 boyunda olmasına rağmen şu tehditi var ve hatta 3 sayı gerisinden bile potansiyele sahip. Ama mekaniğinin ağır olması ve genelde pasların temiz gelmemesi işini zorlaştırıyor. Bu nedenle de bu alanda henüz istenen seviyede değil, potansiyeli var. Mobil bir uzun olduğunu söyleyebiliriz ve bunun yanında özellikle hücum ribaundlarında takıma ikinci şans sayıları getirebilyor. Her ne kadar büyük ellere ve yumuşak bileklere sahip olsa da top kontrolü konusunda sıkıntıları var, parmak hassasiyeti iyi değil ve pasları net alamadığı zamanlarda top kaybı yapmaya oldukça meyilli bir uzun. Bir diğer geliştirmesi gereken konu ise fiziği, yeteri kadar güçlü değil ve bu nedenle de temas almadan çengel atışlarla ya da geriye çekilerek üretmeye çalışıyor. Patlayıcı bir oyuncu olmadığı için fiziksel temas sonrası yetersiz fiziği nedeniyle dengesini sağlamayıyor ve trafik içindeki pozisyonları bitirmekte zorlanıyor. Teması alıp çizgiye gittiğinde de pek verimli bir faul atıcısı olmadığını görüyoruz, bu da eksilerinden biri. Genel olarak hücumda pasif kalması, maç içerisinde konsantrasyon düşüşleri yaşaması da geliştirmesi gereken önemli konular.

Gelelim savunma tarafında. Öncelikle uzun kolları, büyük elleri ve atletizmi sayesinde net bir blok tehditi, iyi bir çember koruyucu. Ancak zamanlama konusundaki sorunları ve fiziksel olarak zayıf olması onun bu artısını dezavantaja dönüştürüyor, onu elit blokçular arasına koymamıza neden oluyor. Rakibin ona temas ettiği pozisyonlarda dengesi bozulduğu için faul yapma olasılığı çok artıyor. Kalınlaşmas ve güçlenmesi gerekiyor. Bir diğer konu da 2.16 metre boyunda bir oyuncu için ribaundlarda pasif kalıyor, özellikle savunma ribaundlarında daha yırtıcı, daha agresif olması gerekiyor.

Evet 26 yaşındaki bir oyuncu için günümüz basketbolunda genç demek kesinlikle yanlış ama uzun oyuncular için bu yaşların gelişim dönemi olduğunun tekrar altını çizmek gerekli. Pasecniks genç yaşlarından itibaren önemli liglerde limitli de olsa süreler almış ve ciddi tecrübeler edinmiş önemli bir potansiyel. Baskonia gibi bir okulda, koç Spahija gibi değerli bir öğretmenin kanatları altında gelişimini hızlı bir şekilde sürdürüp gelecek sezon takımın as pivotu olabilecek seviyeye bile gelebileceğini düşünüyorum.

https://youtu.be/-BzruvHFbko

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …