Güncel Haberler

FLAŞ: Barça, NBA Patentli Avustralyalı Guard ile Anlaşmak Üzere! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de mücadele eden İspanya Liga Endesa ekiplerinden FC Barcelona üst üste gelen sakatlıklar sonrası guard rotasyonunu flaş bir isimle güçlendirmeye hazırlanıyor.

İspanyol gazeteci Chema de Lucas’ın haberine göre Katalan ekibi, son olarak geen sezon NBA takımlarından Cleveland Cavaliers’ın formasını giyen Dante Exum ile 3 aylık bir kontrat konusunda anlaşmak üzereler.

Avustralyalı guard 2014 NBA draftında Jazz tarafından 5. sırada seçilmiş ama kariyeri boyunca ne NBA’de ne de milli takım formasıyla beklentileri karşılayamamıştı. 1.98 metre boyunda olan 26 yaşındaki guard, son olarak geçen sezon Cavs forması ile sadece 6 maça çıkmış ve ortalama 19.3 dakika sahada kalırken 3.8 sayı, 2.8 ribaund, 2.2 asist istatistikleriyle katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Hem Calathes hem de Higgins’in sakatlıkları, Abrines’in de henüz dönüşünün yakın olmaması nedeniyle bir guard arayışına giren Barça, sürpriz bir isimle anlaşıyor. NBA’de istediğini bulamamış olsa da Avrupa basketbolunda çok faydalı olabilecek özel bir oyuncu Exum, müthiş bir potansiyele sahip. Öncelikle guard pozisyonu için 1.98 metre boyuyla ve güçlü fiziğiyle önemli artılara sahip. Uzun kolları sayesinde potaya gittiği pozisyonlarda rahatlıkla çembere uzanabilen, yine bu fiziksel artıları sayesinde alçak postta da ters eşleşmelere yaratabilen bir guard. Ayrıca bu artılarını da kullanarak bir guard için ortalama üstü bir ribaundçu konumunda her iki pota altında da. Sürati ve çabukluğu sayesinde deliciliği ön planda olan bir guard ve ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip. Çünkü iyi bir bitirici olmasının yanında saha görüşü de iyi ve birebirlerde takım arkadaşlarına da pozisyon yaratabiliyor. Saha görüşü ve basketbol IQ!su yüksek, bencil bir oyuncu değil ve ekstra pasları verebilen bir isim. Ayrıca topsuz koşularla da savunmaları delebilen, bu şekilde de skor üretebilen bir isim. Yine sürati sayesinde açık alanda etkili bir guard, kendi çemberinin altında dribbling ile fişek gibi fırlayıp pozisyonu rakip pota altında sayıyla bitirebiliyor ya da kanatlardan koşan arkadaşlarını besleyebiliyor. Komple bir savunmacı olabilmek için her türlü silaha sahip. Yanal hareketliliği, çabukluğu çok iyi seviyede. Topa baskı konusunda agresfi ve uzun kolları ile beraber fiziksel artılarıyla rakip guardların saha görüşünü kısıtlıyor. Fiziksel artıları sayesinde Avrupa’da 1, 2, 3 numaralı pozsiyonları savunabilecek kapasitede.

Gelelim eksilerine. NBA’e ilk geldiğinde en önemli eksilerinden biri dış şutlardı ve açıkçası geçirdiği yaklaşık 7 sezonun ardından bu alanda kendisini pek geliştiremedi. Halen zayıf ve istikrarsız olduğu alanlardan birisi. Ne yakala at pozisyonlarında ne de dribbling üstü pozisyonlarda beklentileri karşılayamıyor. Tabi bu da savunmacıların ona bir adım vererek deliciliğine önlem almalarını sağlıyor. Her ne kadar saha görüşü ve pas yetenekleri iyi seviyede olsa da henüz saf bir oyun kurucuya dönüşebilmiş değil.Top tekniği ve tercih hataları nedeniyle top kayıplarına meyilli bir guard. Özellikle penetre-şut seçimleri, trafiğin içine girdiğinde verdiği kararlar halen olgunluk seviyesinde değil. Diğer taraftan pozisyonuna göre fiziksel artıları boy ve kol uzunluğu anlamında olsa da kalınlık ve kuvvet alnamında halen iyi durumda değil.

Exum’un koç Saras’ın sisteminde çok önemli olan iki silahı var; birisi iyi bir savunmacı olması ve fiziksel artıları sayesinde birden çok pozisyonda bu alanda sorumluluk alabilmesi, diğer ise yüksek tempodaki etkinliği ve yarı sahadaki delici oyunu. Higgins’in yokluğunda bu özelliklere çok ihtiyaçları vardı. Ama tabi Calathes’in saha görüşü ve pas yeteneklerinin yanından bile geçemez Exum. Oyun kurucu özellikleri henüz çok ham, koç Saras’ın kanatları altında çok ama çok çalışması lazım bu özelliklerini geliştirebilmek için. Özetle enerjisi, agresif oyunu ve savunmadaki artıları ile koç Saras’ın sisteminde kendisine yer bulabilecek, sezon içerisinde hücumda kendisini hızlıca geliştirebilecek potansiyele sahip önemli bir trasnfer. NBA’in aksine Euroleague’de dış şut tehditinin zaaflarını daha az hissedeceğini, atletizmi ve çabukluğu ile hücumda yine faydalı olacağını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …